Την ώρα που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε την απομάκρυνση 7 αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και πιο συγκεκριμένα επικεφαλής τροχαίας σε Ιωάννινα και άλλες περιοχές από τις οποίες πέρασε το κονβόι των χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, κι ενώ το ΥΠΕΣ της Κροατίας «αδειάζει» την Αστυνομία, μαίνεται ένα κυνηγητό στο κέντρο της Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Intronews.gr, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. εντόπισαν σε κεντρικό ξενοδοχείο χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ που δεν είναι ανάμεσα στους 98 συλληφθέντες και έχουν αποκλείσει το ξενοδοχείο, το έχουν κυκλώσει και τις τελευταίες ώρες παίζεται ένα κρυφτούλι στα δωμάτια και τους ορόφους του ξενοδοχείου.

Ήδη έχουν γίνει τρεις προσαγωγές από την ΕΛ.ΑΣ., αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμα 10 χούλιγκαν της Ντινάμο κρύβονται στο ξενοδοχείο και είναι μάλιστα οπλισμένοι με μαχαίρια!

Έγγραφα που «καίνε» την ΕΛ.ΑΣ. – Τι υποστήριξε το ΥΠΕΣ της Κροατίας

Εδώ και λίγη ώρα κυκλοφορούν από το newsit.gr έγγραφα που δείχνουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. είχε λάβει ενημέρωση για τους 150 χούλιγκαν που είχαν τελικό προορισμό τη Νέα Φιλαδέλφεια και υπήρχε υποσημείωση για τις προθέσεις τους.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας ανακοίνωσε πως είχε στείλει μέσω της Europol και της Interpol στοιχεία για αυτή την «εκδρομή θανάτου», υποστηρίζοντας πως επειδή δεν είχε νομικό πάτημα, δε μπορούσε να τους απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα και την είσοδο τους στην Ελλάδα.

επεισόδια ΕΛ.ΑΣ. Ντινάμο Ζάγκρεμπ
(ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / EUROKINISSI)

Η ανακοίνωση του υπουργού Γιάννη Οικονόμου

Νωρίτερα, ο υπουργός Γιάννης Οικονόμου είχε ανακοινώσει πως 7 αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θα απομακρύνονταν από τις θέσεις τους, φέροντας τεράστια ευθύνη για το ότι 150 χούλιγκαν έφτασαν ανενόχλητοι από τα σύνορα μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια.

«Καταρχήν, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του θανόντος. Ενός νέου παιδιού, που έχασε τη ζωή του αδικαιολόγητα, μην πω τζάμπα.

Ο αθλητισμός δεν είναι χώρος βίας και η φίλαθλη ιδιότητα δεν πρέπει να αμαυρώνεται από τον οπαδισμό. Δυστυχώς, πάρα τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε, ιδίως μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να νικήσουμε την οπαδική βία. Θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση αυτή, πιο συστηματικά και πιο εντατικά. Αλλά, προφανώς, χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα, σε κάθε επίπεδο: αθλητικό, εκπαιδευτικό, μορφωτικό, πολιτικό και ευρύτερα κοινωνικό.

Είναι η ώρα της συνεργασίας και της προσπάθειας, όχι της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης που δεν προσφέρουν τίποτα: δεν αποκαλύπτουν, δεν δίνουν λύσεις, αλλά περισσότερο συσκοτίζουν και συγκαλύπτουν το πρόβλημα. Πρόβλημα βαθύτατο, ριζικό και πανευρωπαϊκό, αφού στην προκειμένη περίπτωση εμπλέκονται οπαδοί από διάφορα κράτη, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει διεθνή δίκτυα βίας και δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες.

Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές, πρωτοστατούσης της ΕΛ.ΑΣ, λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα και είναι σε διαρκή διαβούλευση με κάθε εμπλεκόμενο φορέα, καθώς εκκρεμεί η διεξαγωγή σημαντικών αγώνων της UEFA σε ελληνικό έδαφος τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Όσον αφορά το γεγονός της διέλευσης των οπαδών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ από τα ελληνικά σύνορα, την πορεία τους εντός της Ελλάδας και την τελική άφιξή τους στον τόπο των επεισοδίων, δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Το γεγονός είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο, καθώς είναι σαφώς κατώτερο των δυνατοτήτων και της αποδεδειγμένης ικανότητας της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ναι μεν προχώρησε γρήγορα στην προσαγωγή και σύλληψη 98 ατόμων, στον τομέα όμως της πρόληψης και της αποτροπής απέτυχε.

Για αυτό έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, να προχωρήσει άμεσα στις παρακάτω κινήσεις:

  • Ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους να απομακρυνθεί πάραυτα από τη θέση του και τον τομέα ευθύνης του και να τεθεί στη διάθεση της ΓΑΔΑ.

Να απομακρυνθούν άμεσα από τους τομείς ευθύνης τους και να τεθούν στη διάθεση των αντίστοιχων Διευθύνσεων, έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα, οι:

  • Επικεφαλής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων
  • του Γ’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων,
  • του Β’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων,
  • του Α’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων,
  • του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αχαΐας και
  • του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Κορινθίας.

Εξυπακούεται, φυσικά, ότι οι απομακρύνσεις και οι μετακινήσεις, εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού, δεν θα σταματήσουν εδώ. Για αυτό και, παράλληλα, έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για την τάχιστη διεξαγωγή και περάτωση εσωτερικής έρευνας για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή.

Η έρευνα θα ανατεθεί σήμερα από τον Αρχηγό σε Ανώτατο Αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ..

Κλείνοντας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι υπάρχει η ισχυρή πολιτική βούληση, ώστε με πολλή και σκληρή δουλειά η ΕΛ.ΑΣ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας στον τομέα της οπαδικής βίας. Αλλά χρειάζεται παράλληλα μια πανστρατιά, σε κάθε επίπεδο».

ΑΕΚ Opap Arena επεισόδια νεκρός Ντιναμό Ζάγκρεμπ
(ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Επίθεση σε δημοσιογράφους

Ο φόβος για αντίποινα από τον σκληρό πυρήνα των οπαδών της ΑΕΚ, ενόψει μάλιστα και του αγώνα του ΠΑΟ με τη Μαρσέιγ (οι οπαδοί της ΑΕΚ είναι αδερφοποιημένοι με τους Μασσαλούς, που δεν είναι και τα καλύτερα παιδιά), είναι μεγάλος. Και επιτείνεται από τις αναφορές για επιθέσεις οπαδών της ΑΕΚ σε δημοσιογράφους έξω από το σπίτι του νεκρού Μιχάλη.

Σοκάρουν μαρτυρίες και βίντεο από την πορεία των χούλιγκαν

Όσο περνάει η ώρα, όλο και εμφανίζονται νέες μαρτυρίες από τη νύχτα της κολάσεως στα πέριξ της Opap Arena το βράδυ της Δευτέρας. Εκτός από τον 29χρονο Μιχάλη που πέθανε από αιμορραγία, μετά από μαχαιριά που έφαγε στο χέρι, υπήρξαν και πολλοί τραυματίες, ανάμεσα τους και αθώοι παρευρισκόμενοι στην περιοχή που αποκόμισαν μαχαιριές στην κοιλιά, στο χέρι και ένα παλικάρι με κομμένο αυτί, σύμφωνα με μια μαρτυρία!

«Κρυφτήκαμε μέσα στην καφετέρια και μπήκε ένα παιδί το οποίο ήταν μαχαιρωμένο στην κοιλιά. Άλλο ένα παιδί τον είχαν μαχαιρώσει στο χέρι. Έναν κολλητό μου φίλο που τον έφερα από το Περιστέρι. Φίλαθλος του Παναθηναϊκού. Όχι χούλιγκαν.

Γιατί άλλο οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού και άλλο οι χούλιγκανς που κάνανε συμφωνία με τους Κροάτες. Γιατί αυτό έγινε! Ο φίλος μου αυτός έφαγε μια ροπαλιά, τού κόψανε το αυτί και μετά βέβαια από 20-25 λεπτά ήρθαν τα ΜΑΤ, καμιά εικοσαριά άτομα τα οποία μας πλάκωσαν στα δακρυγόνα. Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε».