To 2008 o Evgeny Chichvarkin έφυγε από τη Ρωσία για να γίνει επιχειρηματίας στο Λονδίνο, και όχι μόνο. Σήμερα, είναι θερμός υποστηρικτής της Ουκρανίας, ενώ όπως οι περισσότεροι Ρώσοι που ζουν στο εξωτερικό, βιώνει μια σειρά προβλημάτων. Τράπεζα μάλιστα που δεν κατονόμασε, πάγωσε έναν από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς στην Ελβετία.

Ο ίδιος, μαζί με την σύντροφό του, Tatiana Fokina, έχουν στείλει τέσσερα φορτηγά με ιατρικό και προστατευτικό εξοπλισμό στην Πολωνία, ώστε να φτάσουν στα χέρια των Ουκρανών. Μάλιστα, ο εύσωμος άνδρας με το ιδιαίτερο μουστάκι, είπε ότι οδήγησε το πρώτο φορτίο μόνος του.

Ποιος είναι ο Evgeny Chichvarkin

O Evgeny Chichvarkin ήταν πολλά πράγματα κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες: δισεκατομμυριούχος έμπορος λιανικής κινητής τηλεφωνίας, jetsetter που παίζει πόλο με πρίγκιπες, καταζητούμενος στην χώρα του τη Ρωσία και εξόριστος στην Αγγλία. Αυτή την περίοδο έχει ένα κατάστημα, αντάξιο της φήμης του, με κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά αξίας άνω των 20 εκατ. δολαρίων και πελάτες διάσημους celebrities, όπως ο David Beckham και ο Mark Wahlberg. Είναι ιδιοκτήτης του Hedonism, ενός εμπορικού κέντρου που έχει ταράξει την αγορά κρασιού στο Λονδίνο από τότε που άνοιξε, το 2012. Η ατμόσφαιρα είναι εντυπωσιακή. Ένας πολυέλαιος από ποτήρια κρασιού Riedel κρέμεται πάνω από μια χάλκινη σκάλα. Σε ένα τοίχο υπάρχουν δεκάδες χέρια που κρατούν φιάλες Sine Qua Non, ένα γνωστό κρασί της Καλιφόρνιας. Ένα διάφανο πλαίσιο στο πάτωμα αποκαλύπτει ένα κινητό γλυπτό που θυμίζει ρίζες δέντρων.

Οι τιμές σε ορισμένα προϊόντα είναι σουρεαλιστικές: ένα magnum Screaming Eagle cabernet sauvignon του 1992 από την κοιλάδα Napa αξίας 42,800 λιρών (54,240 δολάρια), ένα Chateau Mouton Rothschild του 1945 αξίας 17,800 λιρών. Σε ένα ψυγείο υπάρχουν οι αγαπημένες φυσαλίδες του James Bond, η γνωστή σαμπάνια Dom Perignon, σε vintage μπουκάλια της εποχής του Roger Moore (μπουκάλι του 1973 αξίας 3,580 λιρών).

Ο αυτοαποκαλούμενος «αναρχικός-καπιταλιστής» που παίζει πόλο με τον Πρίγκιπα William και τον Πρίγκιπα Harry έχει επενδύσει στο καλό φαγητό. Πέρυσι, ο ίδιος και ο συνεργάτης του, ο βρετανός σεφ Ollie Dabbous, άνοιξαν το Hide, πέρα από τα hedge funds και τις γκαλερί τέχνης στους δρόμους του Mayfair. Το τριώροφο εστιατόριο, με μια χειροποίητη σκάλα με δρύινα σπιράλ, προσφέρει μενού από 115 έως 610 λίρες ανά άτομο. Ο Chichvarkin έχει επενδύσει 31 εκατομμύρια λίρες στο Hide και στο Hedonism, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, και θα χρειαστούν πέντε χρόνια για να βγάλει κέρδη από το εστιατόριο.

Ο Chichvarkin έχει καταφέρει να ισχυροποιήσει τους δεσμούς του με τη Βρετανία, την ώρα που άλλοι πλούσιοι Ρώσοι νιώθουν λιγότερο ευπρόσδεκτοι εκεί. Ωστόσο, ο Evgeny εμφανίστηκε ως Αγγλόφιλος και δεν φοβάται να μιλάει δημοσίως. Έχει έντονη παρουσία και βρίσκεται πολλές ώρες την ημέρα στο κατάστημα του. Στρίβει τις άκρες του μουστακιού του σε στυλ Νταλί και φορά εκκεντρικά ρούχα.

Σήμερα ο Chichvarkin έχει περιουσία πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια – πολύ λιγότερο από ό, τι θα μπορούσε να είχε, αλλά αρκετά για να αναδειχθεί ως ο γαστρονομικός βασιλιάς του Mayfair. Φοβάται να επιστρέψει στη χώρα του, παρόλο που η κυβέρνηση του Putin απέσυρε τις κατηγορίες εναντίον του το 2011. «Εξακολουθεί να αγαπά τη Ρωσία και ο κύκλος φίλων και οικογενειών μας εδώ είναι όλοι Ρώσοι», λέει η Fokina. «Αλλά του λείπει μια χώρα που δεν υπάρχει πια».

Γιατί έφυγε από τη Ρωσία;

Το 2008, έχοντας αρνηθεί να αφήσει την εταιρεία του να παραβιαστεί από την παρέμβαση της κυβέρνησης του Putin, πήγε στο αεροδρόμιο κρυμμένος πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου, γλιτώνοντας τη σύλληψη για τις κατασκευασμένες κατηγορίες για απαγωγή και εκβιασμό, όπως ισχυρίζεται ακράδαντα.  Δεν έχει επιστρέψει στη Ρωσία από τότε, ούτε καν μετά τον θάνατο της μητέρας του, πρώην οικονομολόγου της κυβέρνησης, που έφυγε το 2010.

Η επίσημη εκδοχή του θανάτου της Lyudmila Chichvarkina ήταν ότι σκόνταψε σε ένα πλακάκι κουζίνας και χτύπησε το κεφάλι της. Ο γιος της είναι σίγουρος ότι δολοφονήθηκε σε μια προσπάθεια να τον παγιδεύσουν να επιστρέψει στη Μόσχα. Έχοντας νικήσει τις κατηγορίες απαγωγής, αφού αργότερα αποσύρθηκαν, έμεινε στο Λονδίνο, όπου φαίνεται ότι αποφάσισε ότι η καλύτερη μορφή ασφάλειας είναι να γίνει όσο το δυνατόν πιο ορατός. Τον Μάρτιο του 2018, τις εβδομάδες πριν από τις ρωσικές εκλογές που είδε τον Putin να επανεκλέγεται, ο Chichvarkin βρισκόταν έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Κένσινγκτον, οδηγώντας μια χούφτα συμπατριώτες Ρώσους στην καταγγελία του καθεστώτος.

Στο σήμερα, ο Chichvarkin είναι βέβαιος πως οι δικηγόροι του θα μπορέσουν να ξεπαγώσουν τον ελβετικό τραπεζικό του λογαριασμό, ο οποίος είναι και ο μοναδικός που πάγωσε, αφού τον άνοιξε με ρωσικό διαβατήριο. Πιστεύει ότι η αντίθεσή του στον Putin και τον πόλεμο, καθώς και η δημόσια υποστήριξή του στην Ουκρανία, βοήθησαν στην προστασία των επιχειρήσεών τους από την αντιρωσική εχθρότητα των πελατών και του κοινού.

Βέβαια, το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριό τους Hide, έλαβε μια κριτική στο Google, περίπου δύο εβδομάδες μετά τον πόλεμο. Η κακή κριτική, μεταξύ 1.767 άλλων που δίνουν στο εστιατόριο μέση βαθμολογία 4,5 αστέρια, έγραφε: «Ανήκει σε Ρώσο». Έκτοτε έχει αφαιρεθεί.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Τι σημαίνει η οπισθοχώρηση με επιθέσεις της Ρωσίας και γιατί οι Ρώσοι στρατιώτες δείχνουν πια ανυπακοή

Ουγγαρία: Ο Viktor Orbán παίζει κρυφτό με τη Δύση και στηρίζει Putin

Με πληροφορίες από Reuters, Bloombergquint