«Η Λιθουανία στέκεται για εμάς. Η Λετονία είναι για εμάς». Σε μια ομιλία μέσω βίντεο προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky απαρίθμησε τις χώρες που έχουν δείξει αλληλεγγύη στον λαό του. Στην Ουγγαρία ο τόνος του άλλαξε. «Ουγγαρία… Θέλω να σταματήσω εδώ και να είμαι ειλικρινής. Μια για πάντα. Πρέπει να αποφασίσεις με ποιον είσαι. Άκου Viktor Orbán, ξέρεις τι συμβαίνει στη Μαριούπολη;».

Ενώ η Ουγγαρία ψήφισε και τα τέσσερα πακέτα κυρώσεων της ΕΕ που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία μέχρι σήμερα, έχει αντιταχθεί σθεναρά στις κυρώσεις που στοχεύουν τις εισαγωγές ενέργειας και είπε ότι δεν θα αφήσει όπλα που προορίζονται στην Ουκρανία να διασχίσουν το έδαφός της.

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει φτάσει να συμβολίζει την παγκόσμια σύγκρουση μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας, και οι επερχόμενες εκλογές στην Ουγγαρία, σε λίγες μέρες από τώρα, θα σκηνοθετήσουν αυτόν τον αγώνα. Δεν είναι σαφές εάν η δεκαετής φιλία του δεξιού λαϊκιστή Orbán με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin θα τον βλάψει στις κάλπες.

Ακολουθώντας μια λεπτή γραμμή στις σχέσεις του με τον Putin, τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και τους ψηφοφόρους, ο Orbán προσπάθησε να παρουσιάσει την ουδετερότητα ως προς το συμφέρον της Ουγγαρίας. Ωστόσο, το να μείνεις έξω από τον πόλεμο του Putin είναι λιγότερο εφικτό όσο περισσότερο συνεχίζεται η σύγκρουση.

Την ίδια μέρα που ο Zelensky έδειξε με το δάχτυλο την Ουγγαρία κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Orbán δημοσίευσε μια φωτογραφία στη σελίδα του στο Facebook με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ να ποζάρουν με το σύνθημα: «Υποστηρίζουμε τα ουγγρικά συμφέροντα. Δεν θα αφήσουμε την Ουγγαρία να συρθεί σε αυτόν τον πόλεμο!». Ομοίως, σε μια συγκέντρωση στις 15 Μαρτίου, δήλωσε στους υποστηρικτές του: «Πρέπει να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας… Πρέπει να μείνουμε έξω από τον πόλεμό του».

Στην πραγματικότητα, ο Orbán, ο στενότερος σύμμαχος του Putin στην ΕΕ, δεν ήταν ποτέ ουδέτερος όσον αφορά τη Ρωσία. Όταν η χώρα προσάρτησε την Κριμαία το 2014, ο ίδιος ήταν απρόθυμος να επιβάλει κυρώσεις της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «η ασφάλεια στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη Ρωσία». Ενώ ο Ούγγρος ηγέτης επέκρινε την εισβολή και άνοιξε τα ανατολικά σύνορα της χώρας στους Ουκρανούς πρόσφυγες, έχει αρνηθεί όλα τα μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη στρατιωτική άμυνα της Ουκρανίας, όπως να αφήσει τα όπλα να μεταφέρονται μέσω του εδάφους της.

Ο Orbán απέρριψε, επίσης, τις κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια, οι οποίες θα ήταν οι πιο επικίνδυνες κυρώσεις κατά του Putin. Περιφρονεί δε τη δημοκρατία. Στα δώδεκα χρόνια διακυβέρνησης, απέσυρε τις ελευθερίες του Τύπου και της Δικαιοσύνης και δαιμονοποίησε τους έγχρωμους μετανάστες στο όνομα της διατήρησης της Ουγγαρίας κυρίως Λευκών και Χριστιανών.

Οι επερχόμενες εκλογές, οι οποίες αποτελούν μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για την εξουσία του Orbán, έχουν σημασία. Έξι κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των πρώην ακροδεξιών συμμάχων του στο κόμμα Jobbik, συγκεντρώθηκαν σε έναν συνασπισμό για να προσπαθήσουν να τον νικήσουν. Με επικεφαλής τον Peter Márki-Zay, έναν συντηρητικό δήμαρχο, είναι ενωμένοι στην αντίθεσή τους σε αυτό που ο Marki-Zay αποκαλεί «διεφθαρμένη δικτατορία» του Orbán.

Ο πόλεμος αποσπά την προσοχή από τα οικονομικά δεινά της Ουγγαρίας και η κυβέρνηση στοιχηματίζει ότι οι φορολογικές εκπτώσεις και οι αυξήσεις των συντάξεων και των μισθών θα επηρεάσουν περισσότερο τους ψηφοφόρους από τις υποσχέσεις της αντιπολίτευσης για άρση των αυταρχικών καταχρήσεων.

Για την ώρα, δεν φαίνεται ότι η σιωπηλή απάντηση του Orbán στον Putin έχει επηρεάσει σοβαρά τη δημοτικότητά του. Μια δημοσκόπηση της 23ης Μαρτίου δίνει στον Orbán και στο κόμμα του Fidesz το 41% ​​του εκλογικού σώματος και στην αντιπολίτευση το 39%. Ωστόσο, ακόμα κι αν ο Orbán παραμείνει στην εξουσία, το μοντέλο διακυβέρνησής του που βασίζεται στην καταστολή των δικαιωμάτων, μπορεί να γίνει λιγότερο ελκυστικό και η αλληλεγγύη του με τον Putin να είναι αυξανόμενη.

Με πληροφορίες από CNN