Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στη διάρκεια αυτών των 35 ημερών πολέμου. Η Ρωσία συμφωνεί με μια κατάπαυση πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, η Ουκρανία ενημερώνει τους πολίτες για ένα ανοιχτό «παράθυρο» διαφυγής και εν τέλει τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν ακάθεκτα τους βομβαρδισμούς. Γιατί να άλλαζε αυτό τώρα που οι δύο χώρες ανακοίνωσαν συμφωνία για αποκλιμάκωση, με μείωση των στρατευμάτων και έναρξη οπισθοχώρησης για τους Ρώσους;

Αυτή τη φορά όμως η ανακολουθία των λόγων της Ρωσίας δεν είναι ίδια με τις προηγούμενες. Λίγο μετά την ανακοίνωση για την αποκλιμάκωση γύρω από το Κίεβο, η Ρωσία έκανε μια σειρά από βομβαρδισμούς στο Τσενίχιβ, με τον δήμαρχο της περιοχής να κάνει λόγο για κολοσσιαία επίθεση. Παρόλα αυτά, αυτός ο βομβαρδισμός έγινε με… οπισθογωνία, δηλαδή οι Ρώσοι κατά την αποχώρηση τους από την περιοχή θέλησαν να περάσουν ένα τελευταίο μήνυμα. Το Τσερνόμπιλ σιγά σιγά αδειάζει.

Η Ρωσία είναι ξεκάθαρο πια πως έχει βγει χαμένη. Όχι μόνο από τις κυρώσεις, αλλά και από την κατάσταση στο ουκρανικό έδαφος. Το να αποχωρήσει μέσα στη σιωπή, θα ήταν μια δημόσια παραδοχή από τον Putin πως ηττήθηκε, πως είναι λαβωμένη και πως θα χρειαστεί χρόνο να επουλώσει πληγές. Τέτοια αδυναμία δεν είναι ίδιον του Putin.

Δεν είναι και καμία τρομερή τακτική αυτό που κάνει, αλλά σίγουρα σε κάποιους θα περάσει το μήνυμα. Η σταδιακή αποχώρηση εν μέσω βομβαρδισμών είναι μια υπενθύμιση πως η Ρωσία είναι ακόμα μια μεγάλη δύναμη που συνδέει την Ανατολή και τη Δύση, αλλά και υπενθύμιση πως μπορεί οι στρατιωτικές της επιχειρήσεις να έχουν αποτύχει, αλλά κινείται και σε άλλα επίπεδα, που θα έπρεπε να τρομάζουν τον πλανήτη. Όπως είναι η συνάντηση του Lavrov με τον Κινέζο, τον Ινδό και τον Αφγανό ομόλογό του στην Κίνα χθες.

Αυτό το μπλοκ χωρών είναι που προκαλεί μια μεγάλη ανησυχία γιατί και η Ινδία εποφθαλμιά περιοχές στο Πακιστάν και η Κίνα έχει το βλέμμα της σε Χονγκ Κονγκ και Ταϊβάν, ενώ το Αφγανιστάν – δε χρειάζονται συστάσεις για το τι συμβαίνει στο ταλιμπανικό κράτος.

Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για τη διεθνή διπλωματία και ίσως τώρα να φανεί και η σημασία της AUKUS που υπεγράφει τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η Αυστραλία αποτελεί το κοντινότερο μάτι της Δύσης στην Άπω Ανατολή και η ισχυρή σύνδεση μαζί της, είναι εκ των ων ουκ άνευ για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι η αυξανόμενη ισχύς της Κίνας, μπορεί σε βάθος χρόνου να απορροφήσει τη Ρωσία και να την βγάλει από την εξίσωση των μεγάλων παικτών της διεθνούς γεωπολιτικής.

«Ο Putin οδήγησε τη Ρωσία σε εντελώς λάθος κρίσεις, δεν περίμενε αυτή την αντίσταση από τους Ουκρανούς»

Κι αυτό πρέπει να επικοινωνηθεί προς συμμάχους και αντιπάλους με αυτοπεποίηση. Στο πλαίσιο αυτό είναι και οι δηλώσεις του Jeremy Fleming, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης στην Καμπέρα, πρωτεύουσα της Αυστραλίας. Ο Fleming θέλησε να εκθέσει την αποτυχία του Putin λέγοντας ότι «κάθε μέρα μεγαλώνει η βεβαιότητα πως ο Putin έκρινε παντελώς λάθος την κατάσταση, έκρινε παντελώς λάθος την αντίσταση των Ουκρανών.

Έχουμε δει Ρώσους στρατιώτες να ξεμένουν από όπλα και ηθικό, να αρνούνται να ακολουθήσουν εντολές, να σαμποτάρουν τον ίδιο τους τον εξοπλισμό, ακόμα και να πυροβολούν δήθεν κατά λάθος τα δικά τους μαχητικά αεροσκάφη για να μην απογειωθούν. Παρόλο που πιστεύουμε ότι οι σύμβουλοι του Putin αρνούνται να του πουν την αλήθεια, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στο καθεστώς του ττο τι συμβαίνει ακριβώς και το μέγεθος αυτών των λάθος κρίσεων».

Ο Fleming υποστήριξε επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία έχει θέσει σε εφαρμογή μηχανισμό κυβερνοεπιθέσεων κατά χωρών της Δύσης, ενώ χρησιμοποιεί μισθοφόρους και ξένους μαχητές για να βοηθήσουν τις δυνάμεις της, με τρανό παράδειγμα το Wagner.

«Το γκρουπ αυτό λειτουργεί ως ένα σκιώδες παρακλάδι του ρωσικού στρατού, παρέχοντας απίθανη αυταπάρνηση για επικίνδυνες επιχειρήσεις». Σύμφωνα με τον Fleming, παρά την οπισθοχώρηση από το Κίεβο, το Wagner θα ενισχυθεί με μεγάλο αριθμό ανθρώπων που θα πάνε στην Ουκρανία για να πολεμήσουν, πιο στοχευμένα.

«Κοιτάνε να μεταφέρουν δυνάμεις από άλλα σημεία σύγκρουσεις και να ενισχύσουν με νέους μαχητές για να αυξήσουν τους αριθμούς τους. Αυτοί οι στρατιώτες θα χρησιμοποιηθούν για να μειωθούν οι απώλειες της Ρωσίας».

* Με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Το πράσινο T-shirt του Zelensky: Ένα σύμβολο του ουκρανικού αγώνα

Putin: Τα πυρηνικά μικρής κλίμακας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγκρουση με το ΝΑΤΟ