Από το υπουργείο Ναυτιλίας, επιβεβαιώνεται ότι ένας εκ των συλληφθέντων για το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο ομολόγησε πως είναι διακινητής. Περιέγραψε μάλιστα τι προηγήθηκε του απόπλου από την Αίγυπτο και τι ακολούθησε επάνω στο αλιευτικό μέχρι τη στιγμή της βύθισης του σκάφους.

Αντίθετα, οι υπόλοιποι εφτά αρνούνται ότι είναι μέλη του κυκλώματος διακίνησης και επιμένουν ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη με την υπόθεση.

O ΣΚΑΪ μετέδωσε ότι o άνδρας φέρεται να ισχυρίστηκε ότι είναι ένα απλό μέλος της οργάνωσης και δέχτηκε να πληρωθεί ώστε να μεταφέρει το πλοιάριο από τις ακτές της Λιβύης στην Ιταλία.

Όπως υποστήριξε, το πλοιάριο αναχώρησε άδειο από την Αίγυπτο και ταξίδεψε μέχρι το Τομπρούκ της Λιβύης, όπου «φόρτωσε» εκατοντάδες ανθρώπους.

Γνώριμοι στις αρχές οι διακινητές

Το ίδιο ρεπορτάζ ανέφερε ότι στελέχη του Λιμενικού αναφέρουν ότι οι διακινητές δεν ήταν άγνωστοι στις Αρχές. Όπως εκτιμούν, τους τελευταίους 2 μήνες ευθύνονται για 18 παρόμοια δρομολόγια αλιευτικών σκαφών, σαν το μοιραίο της Πύλου, από τις ακτές τις Λιβύης προς τις ακτές της Ιταλίας.

Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διακινητές έχουν διασυνδέσεις στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Ιταλία.

Οι ελληνικές αρχές απευθύνθηκαν στην Europol ώστε να υπάρξει έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να μπορέσουν να οδηγηθούν στα ίχνη των εγκεφάλων του συγκεκριμένου κυκλώματος.

Υπενθυμίζεται ότι οι εννέα συλληφθέντες -ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών- ζήτησαν προθεσμία και θα απολογηθούν τη Δευτέρα.

Οι συλληφθέντες, τους οποίους υπέδειξαν διασωθέντες, αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες, καθώς κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια, εγκληματική οργάνωση και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

«Στο σκάφος ήταν δύο άτομα που είχαν ενεργό ρόλο στη μεταφορά μας και έκαναν κουμάντο. Εμένα με έβαλαν να κάτσω στο επάνω κατάστρωμα και τη γυναίκα μου με τα παιδιά μου την έβαλαν σε καμπίνα.

Ξεκινήσαμε το ταξίδι μας ξημερώματα Παρασκευής και στο σκάφος επιβαίναμε περίπου 700 άτομα», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εκ των διασωθέντων μιλώντας στο Mega. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι έδωσε προκαταβολή 8.000 δολάρια στους διακινητές προκειμένου να ταξιδέψει από τη Λιβύη στην Ιταλία.

Όπως είπε ο ίδιος, πριν από ένα μήνα ταξίδεψε στη Λιβύη και το κύκλωμα, το οποίο ήταν ιδιαίτερα οργανωμένο, τους μετέφερε από σπίτι σε σπίτι, όπου συγκατοικούσαν περίπου 150 με 200 άτομα μαζί.

«Ταξιδεύαμε 3 ημέρες και μετά χάλασε η μηχανή του σκάφους. Βραδινές ώρες στις 13/06/2023 οι διακινητές είχαν σβήσει τις μηχανές του σκάφους για να μην ακούν το θόρυβο δίπλα τους τα πλοία που περνούσαν.

Κάποιοι από τους Αιγύπτιους ζήτησαν νερό από κάποιο πλοίο που περνούσε. Το πλήρωμα κάποιου πλοίοι πέταξε νερό, όμως το πήραν όλοι οι Αιγύπτιοι και σε μας δεν έδωσαν», συμπλήρωσε.

«Τσακωθήκαμε μεταξύ μας και μετά έδωσαν και σε μας νερό. Μετά έβαλαν εμπρός τη μηχανή και συνεχίσαμε το ταξίδι μας. Μισή ώρα μετά σταμάτησε πάλι η μηχανή του σκάφους. Εγώ καθόμουν στα γόνατα και διάβαζα ευχές γιατί φοβόμουν και ξαφνικά ένιωσα το σκάφος να γέρνει από τη μία μεριά.

«Στο ναυάγιο έχασα τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου»

Το σκάφος άρχισε να μπάζει νερό. Τότε μετακινηθήκαμε όλοι από την άλλη μεριά και επειδή το βάρος πήγε στην άλλη πλευρά το σκάφος άρχισε να βουλιάζει», τόνισε ακόμη.

«Κάποιοι πήδηξαν στη θάλασσα και κάποιοι άλλοι κρατιόντουσαν από διάφορα σημεία του σκάφους. Εγώ πήδηξα στη θάλασσα, όμως επειδή δεν ήξερα κολύμπι καθόμουν ανάσκελα και περίμενα να με σώσουν.

Όσοι δεν πρόλαβαν να βγουν βυθίστηκαν στο νερό μαζί με το σκάφος και μεταξύ αυτών χάθηκαν και η γυναίκα μου και τα παιδιά μου, που βρίσκονταν στην καμπίνα του σκάφους», συμπλήρωσε.

«Οι διακινητές μας έβριζαν και μας χτυπούσαν»

Άλλος διασωθείς ανέφερε πως για το ταξίδι στην Ιταλία έδωσε στους διακινητές το ποσό των 4.000 δολαρίων, ενώ ανέφερε πως στο αλιευτικό επέβαιναν περίπου 700 άτομα.

«Μετά από δύο ημέρες μείναμε από φαγητό και νερό. Αφού ταξιδέψαμε συνολικά πέντε ημέρες, φωνάξαμε ένα πλοίο να μας πετάξει λίγα νερά. Την νύχτα της δεύτερης ημέρας χάλαγε συνέχεια η μηχανή του σκάφους την φτιάχνανε και ξαναχάλαγε.

Άκουσα από το δορυφορικό κανάλι να καλεί ένα μεγάλο πλοίο και να ρωτάει αν χρειαζόμαστε βοήθεια, και ο καπετάνιος ο δικός μας είπε όχι», είπε

«Το σκάφος ξαφνικά γύρισε από την μια μεριά γιατί είχε περισσότερο κόσμο από αυτή τη μεριά, μπήκαν νερά σε αυτό και βυθιζόταν σιγά σιγά. Όσα άτομα ήμασταν στο πάνω κατάστρωμα πέσαμε στη θάλασσα. Διακόσια άτομα περίπου στο σύνολο. Οι υπόλοιποι έμειναν στο σκάφος και αυτό βυθιζόταν.

Αναγνωρίζω το άτομο που μας φώναζε και μας έδινε διαταγές. Αυτό το άτομο μας έδινε φαγητό μόνο αν του δίναμε λεφτά. Μας έβριζε και μας χτυπούσε», πρόσθεσε ακόμη.

«No help… Go Italy», έλεγαν οι μετανάστες

Την πρόθεση των ανθρώπων του Λιμενικού να βοηθήσουν τους μετανάστες οδηγώντας τους με ασφάλεια στην ακτή επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Ιωάννη Σαρμά.

Σύμφωνα με τον Ηλία Σιακαντάρη «Δεν υπήρχε σχοινί πρόσδεσης. Ήταν σχοινί προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να πλησιάσουν, να δουν αν θέλουν οποιαδήποτε βοήθεια. Την αρνήθηκαν, έλεγαν “No help… Go Italy” και συνέχισαν την πορεία τους».

«Να θυμίσω ότι το Λιμενικό προσέγγισε δύο ώρες πριν το ναυάγιο. Μετά την προσέγγιση του Λιμενικού και μετά την άφιξή του στην περιοχή, το σκάφος συνέχισε την πορεία του. Έμεινε από μηχανή, σταμάτησε η μηχανή του στις 2 παρά 20 και στις 2 βυθίστηκε. Επομένως, δεν μπορεί να συναρτάται η προσέγγιση του Λιμενικού με τη βύθιση του σκάφους μόνο και μόνο χρονικά».

«Δεν έχει δώσει σχοινί προσέγγισης το Λιμενικό» υπογράμμισε. «Σχοινί χρησιμοποιείται στη θάλασσα για ρίψη εφοδίων από τα δύο παραπλέοντα εμπορικά. Σχοινί, όχι ρυμούλκησης, χρησιμοποίησε για λίγα λεπτά και το Λιμενικό κατά την προσέγγισή του από απόσταση. Στη συνέχεια το πήραν οι επιβάτες στο αλιευτικό για λίγα λεπτά. Έπειτα το πέταξαν στη θάλασσα και συνέχισαν την πορεία τους».

«Αρνήθηκαν κάθε βοήθεια»

«Δεν υπήρχε σχοινί πρόσδεσης. Ήταν σχοινί προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να πλησιάσουν, να δουν αν θέλουν οποιαδήποτε βοήθεια. Την αρνήθηκαν, έλεγαν “No help… Go Italy” και συνέχισαν την πορεία τους» σημείωσε.

«Υπήρχε μια ένταση πάνω στο πλοίο από ό,τι αναφέρουν, αλλά αυτά προκύπτουν σιγά-σιγά και από τις καταθέσεις» πρόσθεσε. «Το σκάφος του Λιμενικού έφτασε στις 22:40 στην περιοχή και η βύθιση έγινε στη 1:02, δύο ώρες αργότερα» ξεκαθάρισε.

«Οι λιμενικές αρχές προχώρησαν γρήγορα στο στάδιο της προανάκρισης. Εντόπισαν εννέα ανθρώπους εκ των διασωθέντων ναυαγών ως υπόπτους διακινητές, και ως εκ τούτου διαχωρίζεται η μοίρα τους από εδώ και στο εξής από τους υπόλοιπους ναυαγούς. Κρατούνται στην Καλαμάτα και ο ένας στο νοσοκομείο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Έχουν απαγγελθεί βαρύτατες κατηγορίες»

«Έχουν απαγγελθεί βαρύτατες κατηγορίες, επομένως δεν διατρέχουμε τον κίνδυνο, λόγω της γρήγορης κίνησης των ανακριτικών αρχών, να είναι μαζί με τους υπόλοιπους, να μεταφερθούν στις δομές όπου θα μεταφερθούν και οι υπόλοιποι ναυαγοί και εν συνεχεία να έχουμε τον κίνδυνο να κυκλοφορούν ελεύθεροι» πρόσθεσε.

«Αυτό είναι το θετικό. Η γρήγορη αντίδραση των ανακριτικών αρχών, σε συνθήκες που δεν είναι και πολύ εύκολες, να προχωρήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα», υπογράμμισε.

Μετά τη μεταφορά των διασωθέντων στη δομή της Μαλακάσας ο κ. Σιακαντάρης ενημέρωσε πως «θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες της επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου που εκτιμούμε ότι θα υποβάλουν οι ναυαγοί και θα γίνουν τα προβλεπόμενα από αυτή τη διαδικασία».

«Κάτι έγινε σε αυτό το πλοίο. Πολλά στοιχεία θα προκύψουν από τις ανακρίσεις των εννέα, αλλά και τις συνεντεύξεις και τις συζητήσεις με τους υπόλοιπους ναυαγούς», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεύτερο ναυάγιο την ίδια μέρα»

Ο Ηλίας Σιακαντάρης τόνισε χαρακτηριστικά πως «γνωρίζουμε ότι το ίδιο βράδυ, την ίδια μέρα, το βράδυ της 13ης Ιουνίου, είχαμε δύο ναυάγια στην Ελλάδα. Το ένα είναι αυτό για το οποίο συζητάμε και είχε αυτή την τραγική κατάληξη.

Υπήρχε και ένα άλλο σκάφος νότια της Κρήτης με πολύ χειρότερες καιρικές συνθήκες απ’ ό,τι αυτές που αντιμετώπιζε το αλιευτικό στο Ιόνιο, το οποίο προσέγγισαν οι λιμενικές αρχές, ζήτησαν βοήθεια και διεσώθησαν όλοι οι επιβαίνοντες. Μέχρι το μεσημέρι είχαν πάει με λεωφορείο σε νοσοκομείο του Ηρακλείου. Δύο ναυάγια λοιπόν».

Απαντώντας στο κατά πόσον, σε όλη τη διαδικασία, από την αρχή όταν ελήφθη το πρώτο σήμα από τους Ιταλούς για το αλιευτικό, έως τώρα, όλα έγιναν άψογα από πλευράς της χώρας μας, χωρίς το παραμικρό λάθος, απάντησε:

«Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη και ως υπηρεσιακή κυβέρνηση, στις αναφορές και στον επαγγελματισμό των ανθρώπων του Λιμενικού, οι οποίοι την ίδια μέρα απέδειξαν ότι τον διαθέτουν, διασώζοντας 80 ανθρώπους και μεταφέροντάς τους με ασφάλεια στο Ηράκλειο.

Επομένως, θεωρούμε ότι, με βάση τις αναφορές που έχουμε μέχρι στιγμής με βάση την καταγραφή των γεγονότων και το Διεθνές Δίκαιο, και όχι μόνο το Διεθνές Δίκαιο, τους νόμους, τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ενωσιακό δίκαιο, αλλά και το ελληνικό δίκαιο.

Με βάση λοιπόν όλα αυτά τα στοιχεία και τις μαρτυρίες, τις μαρτυρίες των περιπλεόντων πλοίων, οι οποίες είναι εξ ορισμού ανεξάρτητες γιατί ήταν εμπορικά πλοία τα οποία ενεπλάκησαν από τις αρχές σε αυτή την επιχείρηση, δεν έχουμε κανέναν λόγο να αμφισβητούμε ότι δεν κινήθηκαν σύννομα».

«Δεν υπήρχε κανένα κενό σε επίπεδο οργάνωσης στη συγκεκριμένη επιχείρηση», κατέληξε.

BBC: Τα πρώτα πλάνα από τη διάσωση

Το BBC δημοσίευσε για πρώτη φορά πλάνα από το σημείο των ερευνών του πολύνεκρου ναυαγίου με πρόσφυγες στην Πύλο.

Στα βίντεο και τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν, διακρίνεται φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ένα Super Puma που πετάει πάνω από το σημείο αναζητώντας επιζώντες.

Τα πλάνα λήφθηκαν από έναν επιβάτη στο κρουαζιερόπλοιο «Celebrity Beyond», την προηγούμενη Τετάρτη, αποτυπώνοντας παραπλέοντα σκάφη και το ελικόπτερο που επιχειρούσαν στη μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που στήθηκε από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι αυτή την ώρα οι σοροί που έχουν ανασυρθεί είναι 79 και παραμένει άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Άκαρπες ήταν δυστυχώς οι έρευνες που έγιναν όλη τη νύχτα για να βρεθούν επιζώντες από το ναυάγιο στην Πύλο και εκατοντάδες μετανάστες να εξακολουθούν να αγνοούνται, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά το ενδεχόμενο κάποιοι να εντοπιστούν ζωντανοί.

Κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, εννέα σκάφη και μια φρεγάτα έψαχναν να βρουν μετανάστες, είτε ζωντανούς είτε νεκρούς, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Και είναι πολύ πιθανό το σενάριο το σκάφος να τράβηξε μαζί του στον βυθό μεγάλο αριθμό των επιβαινόντων.

Με δεδομένες μαρτυρίες μεταναστών υπολογίζεται ότι οι αγνοούμενοι είναι περίπου 570, αν και επικεφαλής της Frontex τόνιζε χθες ότι συνολικά στο αλιευτικό υπολογίζεται ότι επέβαιναν 600 άτομα.

Μέχρι στιγμής και μετά την αρχική έρευνα, οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε εννιά συλλήψεις Αιγυπτίων, οι οποίοι κατηγορούνται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και πρόκληση ναυαγίου. Άμεσα αναμένεται η μεταγωγή τους στον εισαγγελέα για να τους ασκηθεί ποινική δίωξη.

Γκουτέρες: «Δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό»

Να αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση του ναυαγίου στην Πύλο επιχείρησε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού Star κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ κάλεσε την Ευρώπη να ενωθεί ώστε να χαράξει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική που θα αποτρέψει να επαναληφθεί ένα τέτοιο τραγικό δυστύχημα στο μέλλον.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς.

Αυτό δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα. Είναι ευρωπαϊκό. Νομίζω ότι είναι ώρα η Ευρώπη να μπορέσει, με αλληλεγγύη, να καθορίσει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική έτσι ώστε να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο δυστύχημα».