Ένα από τα βασικά θέματα της επικαιρότητας έχει γίνει το πρόβλημα στατικής επάρκειας που εντοπίστηκε στο στέγαστρο Καλατράβα και η απόφαση να κλείσει άρον άρον το ΟΑΚΑ προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και εργασίες.

Κι όχι άδικα, καθώς μόνο τον τελευταίο ενάμιση μήνα 120.000 άνθρωποι εκτέθηκαν σε σοβαρό κίνδυνο, όσο παρακολουθούσαν τις αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού με τη Μπράγκα και τη Βιγιαρεάλ για τα προκριματικά του Champions League και τους ομίλους του Europa League αντίστοιχα.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ξεκινήσει έρευνα σε βάθος πενταετίας, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ τις ΕΡΤ, μετά την πρώτη τεχνική μελέτη που ήδη έγινε για τη στατική επάρκεια, θα ακολουθήσει άμεσα και δεύτερη. Το βέβαιο είναι ότι το ΟΑΚΑ θα παραμείνει κλειστό για κάποιο διάστημα που κατά πολλούς ξεκινά από δύο μήνες στην καλύτερη περίπτωση και κατά άλλους φτάνει μέχρι και τον έναν χρόνο.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι καταγγελίες από ανθρώπους που είχαν γνώση του προβλήματος, το επικοινωνούσαν αλλά δεν έβρισκαν την παραμικρή ανταπόκριση.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο άλλοτε Ολυμπιονίκης και πρώην πρόεδρος του ΟΑΚΑ, Πέτρος Γαλακτόπουλος, από το 2011 ζητούσε να γίνουν έργα συντήρησης στο στάδιο και σχεδόν κάθε 20 μέρες έστελνε και επίσημο έγγραφο στο υπουργείο.

Οι οδηγίες Καλατράβα για τη συντήρηση που… χάθηκαν

Εντύπωση προκαλούν και οι χθεσινές αποκαλύψεις του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι ο ίδιος ο Καλατράβα είχε αφήσει αναλυτικές οδηγίες για τη συντήρηση του στεγάστρου, οι οποίες όμως… χάθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Όπως, δε, προκύπτει από το ρεπορτάζ, την περίοδο 2008-2009 έκανε τεχνικό έλεγχο στο ΟΑΚΑ μια γερμανική εταιρία η οποία παρέδωσε και αναλυτικές οδηγίες μέσα από τις οποίες προβλέπονταν συντήρηση δυο φορές το χρόνο.

Καμιά από αυτές τις συντηρήσεις δεν έγιναν παρά μόνο το 2014 όταν περιφερειάρχης ήταν ο Γιάννης Σγουρός.

Μητσοτάκης για ΟΑΚΑ και στέγαστρο Καλατράβα: Πρώτη φορά γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία του ανασκόπηση στο Facebook επισημαίνει ότι «εργαζόμαστε σκληρά για να προχωρήσει η χώρα μας μπροστά. Με μικρά ή μεγάλα βήματα, όμως πάντα μπροστά». Παράλληλα, αναφέρθηκε στους πληγέντες στη Θεσσαλία, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε όλους όσοι επλήγησαν.

Επίσης αναφέρθηκε και στο θέμα με το ΟΑΚΑ, σημειώνοντας πως έκλεισε διότι έγινε έλεγχος στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα, καθώς «προχωράμε στην ανάπλαση του Ολυμπιακού Πάρκου, το οποίο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, και επενδύουμε 57 εκατ. ευρώ για τη συντήρησή του. Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει πως είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004» και διερωτάται: «Ποιος δεν αισθάνεται απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους τόσα χρόνια; Αυτό ακριβώς αλλάζουμε. Γι’ αυτό επενδύουμε, γι’ αυτό έχουμε δρομολογήσει την ανάπλαση αυτή, γι’ αυτό γίνονται μελέτες».