Οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν κατά 9%, την Παρασκευή (17/03), έπειτα από την άνοδο που είχαν σημειώσει κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς η τράπεζα δήλωσε ότι θα δανειστεί έως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (50,6 δισεκατομμύρια ευρώ) από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNBC, η παρέμβαση των ελβετικών Αρχών αυτή την εβδομάδα, οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται στις «συστημικά σημαντικές τράπεζες», ώθησε τις μετοχές της τράπεζας να σημειώσουν άλμα άνω του 18% την Πέμπτη (16/03), αφού έκλεισαν σε ιστορικό χαμηλό την Τετάρτη (15/03).

Μάλιστα, η Credit Suisse προσφέρθηκε, επίσης, να επαναγοράσει χρέος αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων φράγκων, που αφορούσε σε 10 τίτλους χρεογράφων (σε δολάρια ΗΠΑ) και τέσσερις τίτλους χρεογράφων (σε ευρώ).

Η διολίσθηση στο χαμηλό της Τετάρτης (15/03) ήρθε μετά την αποκάλυψη του κορυφαίου επενδυτή της Credit Suisse, δηλαδή της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, ότι δεν θα παράσχει στην τράπεζα άλλα μετρητά λόγω κανονιστικών απαιτήσεων. Έτσι, ενισχύθηκε η πτωτική πορεία της μετοχής της ελβετικής τράπεζας, που άρχισε με την καθυστέρηση των ετήσιων αποτελεσμάτων της λόγω ανησυχιών σχετικά με τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση.

Σε φάση αναδιαμόρφωσης η Credit Suisse

Επισημαίνεται ότι η Credit Suisse υποβάλλεται σε μαζική στρατηγική αναμόρφωση με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας και της κερδοφορίας έπειτα από μια σειρά ζημιών και σκανδάλων.

Ως εκ τούτου, η αναδιάρθρωση περιλαμβάνει την απόσχιση της επενδυτικής τράπεζας για τη δημιουργία της αμερικανικής CS First Boston, την απότομη μείωση της έκθεσης σε σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο περιουσιακά στοιχεία και την αύξηση κεφαλαίου ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρηματοδοτείται εν μέρει από το μερίδιο 9,9%, το οποίο απέκτησε η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας.

Παρ’ όλα αυτά, οι κεφαλαιαγορές και τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν εμφανίζονται πεπεισμένα για ό,τι συμβαίνει με την Credit Suisse. Η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει απότομα κατά το τελευταίο έτος και η τράπεζα έχει καταγράψει τεράστιες εκροές στα – υπό διαχείριση – περιουσιακά στοιχεία, χάνοντας περίπου το 38% των καταθέσεών της κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Μάλιστα, τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS), τα οποία ασφαλίζουν τους κατόχους ομολόγων έναντι της χρεοκοπίας μιας εταιρείας, εκτινάχθηκαν σε νέα υψηλά ρεκόρ αυτή την εβδομάδα.

Photo credits: Shutterstock