Ο Roman Abramovich είναι ένας από τους επτά Ρώσους που βρίσκονται στο στόχαστρο της Δύσης, μετά τη ρώσικη εισβολή. Κυρίως της βρετανικής κυβέρνησης θα λέγαμε, αφού και επίσημα του επιβλήθηκαν κυρώσεις. Η κυβέρνηση είχε δεχθεί πιέσεις για να επιβάλει κυρώσεις στον Abramovich, ο οποίος είπε ότι είχε πάρει τη «δύσκολη απόφαση» να πουλήσει την Chelsea FC, νωρίτερα αυτό το μήνα.

Λέγεται πως ο Ρώσος μεγιστάνας έχει ισχυρούς δεσμούς με τον Vladimir Putin, κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά. Αναφορικά με την κυβέρνηση, ο Abramovich έχει καθαρή περιουσία που αγγίζει τα 9,4 δις λίρες και είναι ένας από τους λίγους ολιγάρχες, από τη δεκαετία του ’90, που διατηρεί εξέχουσα θέση με τον Putin.

Επιπλέον, έχει μερίδια στον κολοσσό του χάλυβα Evraz και στο Norilsk Nickel. Το 2005 πούλησε το 73% της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Sibneft στον κρατικό τιτάνα φυσικού αερίου Gazprom για 9,87 δις λίρες. Κι ενώ οι κυρώσεις εναντίον του θέτουν το μέλλον της Chelsea υπό αμφισβήτηση, οι υπουργοί προσπάθησαν να καθησυχάσουν τον σύλλογο ότι δεν θα έχει συνέπειες. Βέβαια, σημειώνεται ότι η Chelsea δυσκολεύεται να πουληθεί, ενώ απαγορεύεται η πώληση εισιτηρίων από ‘δω και στο εξής και αναστέλεται οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα του συλλόγου.

Ο στενός κύκλος του Vladimir Putin

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι δυτικοί σύμμαχοι του επιτείνουν τις κυρώσεις κατά ατόμων και εταιρειών που συνδέονται με τον Putin. Η κυβέρνηση είπε ότι οι κυρώσεις της Πέμπτης σε βάρος «επτά από τους πλουσιότερους και πιο ισχυρούς ολιγάρχες της Ρωσίας» ήταν μέρος των «προσπαθειών του Ηνωμένου Βασιλείου να απομονώσει τον Putin και τους γύρω του».

Μεταξύ εκείνων που επιβλήθηκαν κυρώσεις ήταν ο Oleg Deripaska, κορυφαίος βιομήχανος που είχε δεσμούς με Βρετανούς πολιτικούς. Κάποτε ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους που συνδέονταν με τον Putin, ο Deripaska απόκτησε δισεκατομμύρια από το μερίδιό του στις βιομηχανίες αλουμινίου της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του EN+ Group, και έχει χαρτοφυλάκιο ακινήτων πολλών εκατομμυρίων λιρών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η καθαρή του περιουσία υπολογίζεται τώρα σε 2 δισεκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, και υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ από το 2018. Σε αντίθεση με άλλους Ρώσους ολιγάρχες, που έχουν μείνει σιωπηλοί για τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι στιγμής, ο Deripaska ζήτησε «ειρήνη το συντομότερο δυνατό» σε ένα tweet.

Ο Igor Sechin είναι ένας άλλος πλούσιος επιχειρηματίας που λέγεται ότι έχει εξίσου στενούς δεσμούς με τον Putin. Λένε πως ήταν το δεξί χέρι του Ρώσου πρόεδρου, καθώς ο ίδιος συνεργάστηκε μαζί του όταν ήταν δήμαρχος στην Αγία Πετρούπολη, τη δεκαετία του ’90. Ο Sechin είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, η ρώσικη κρατική εταιρεία πετρελαίου, και της έχουν επιβάλλει κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Η υπουργός Εξωτερικών Liz Trass είπε ότι η κυβέρνηση είχε βάλει στο στόχαστρο τους ολιγάρχες για να «εντείνει την πίεση στο καθεστώς Putin και να καταπνίξει τα κεφάλαια για την πολεμική στάση του» και πρόσθεσε: «Με τους στενούς δεσμούς τους με τον Putin είναι συνένοχοι στην επιθετικότητά του.Το αίμα του ουκρανικού λαού είναι στα χέρια τους. Θα πρέπει να κρεμάσουν τα κεφάλια τους από ντροπή».

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύο εβδομάδες εισβολής αποκαλύπτουν «ρωγμές» στο μεγαλεπήβολο σχέδιο του Putin

Οι ΗΠΑ σε ισορροπία τρόμου – Πώς θα βοηθήσουν την Ουκρανία χωρίς να προκαλέσουν ευρύτερο πόλεμο

 

Πληροφορίες από BBC