Ωραία εξελίσσεται η κατάσταση σε διεθνές επίπεδο. Δεν έχουμε παράπονο. Όπου κι αν κοιτάξεις, μοιάζει να υπάρχει μια βραδυφλεγής βόμβα έτοιμη να σκάσει. Ρωσία και Κίνα φαίνεται να έχουν αμολήσει την καλούμπα της πρόκλησης και να θέλουν να ταράξουν τη Δύση. Όλα είναι δανεικά και γυρίζουν μπούμερανγκ. Μετά τα όσα γίνονται στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξε ένα περιστατικό που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα διπλωματική κρίση, αυτή τη φορά πάνω από αυστραλιανά ύδατα.

Ένα πολεμικό σκάφος της Κίνας φέρεται να έχει σημαδέψει με laser ένα jet της Αυστραλιανής Αεροπορίας με σκοπό να αποκαλύψει τη θέση του και από την Καμπέρα κάνουν λόγο για ένα συμβάν που θέτει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας. «Πράξεις όπως αυτή, έχουν μια προοπτική να θέσουν ζωές σε κίνδυνο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Σάββατο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Αυστραλίας και έκανε λόγο για μια αντιεπαγγελματική και επικίνδυνη στρατιωτική προσέγγιση.

Στο παρελθόν, έχουν υπάρξει αντίστοιχα περιστατικά με πιλότους να αναφέρουν ότι το laser τους έχει προκαλέσει αποπροσανατολισμό, σπασμούς και κηλίδες στην όραση τους, ακόμα και προσωρινή τύφλωση. «Κατά τη διάρκεια καίριων φάσεων μιας πτήσης,  όταν ο πιλότος δεν έχει τον χρόνο που απαιτείται για να επανέλθει, οι συνέπειες μιας έκθεσης σε laser μπορεί να είναι τραγικές», εξηγεί ένα έγγραφο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πτήσεων των ΗΠΑ.

AUKUS: Πώς ο Xi Jinping έχασε την Αυστραλία

Το συγκεκριμένο περιστατικό με το laser συνέβη την Τρίτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση, και αφορούσε σε ένα αυστραλιανό αεροσκάφος τύπου P-8A. Πρόκειται για ένα αντι-υποβρυχιακό πολεμικό αεροπλάνο αναγνώρισης που πετούσε πάνω από τη θάλασσα Αραφούρα, που βρίσκεται ανάμεσα στη βόρεια περιοχή της αυστραλιανής θάλασσας και τη Νέα Γουινέα στα βόρεια της Ωκεανίας. Το πλοίο που στόχευσε με laser το jet, είναι ένα από τα δύο πολεμικά πλοία του People’s Liberation Army Navy της Κίνας, που έπλεε ανατολικά στην Αραφούρα, περιγράφει η ανακοίνωση του αυστραλιανού στρατού.

Η Κίνα ακροβατεί στο σχοινί της διπλωματικής σύρραξης

Μαζί με την ανακοίνωση, δημοσιεύτηκαν και φωτογραφίες των δύο κινεζικών πλοίων, τα οποία με βάση τον αριθμό τους, είναι ένα μοντέλο Hefei που καταστρέφει πυραύλους που έχουν εκτοξευθεί και το άλλο είναι ένα Jinggang Shan, μια αμφίβια προκυμαία μεταφοράς. Ποιο από τα δύο άνοιξε το laser, δεν έχει ανακοινωθεί. Μετά το περιστατικό, τα δύο κινεζικά πλοία κατευθύνθηκαν στο θαλάσσιο στενό Τόρες στην Κοραλλιογενή Θάλασσα.

Κίνα

 

Κίνα

Η Κίνα φαίνεται πως έχει παρελθόν σε τέτοιες πρακτικές, αφού τον Μάιο του 2019 είχαν υπάρξει αναφορές από πιλότους της Αυστραλίας πως τους έριξαν πολλές φορές με εμπορικά laser κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Τον Ιούνιο του 2018, ο αμερικανικός στρατός είχε φέρει στο φως 20 περιστατικά με κινεζικά laser στον ανατολικό Ειρηνικό, σε διάστημα 10 μηνών, από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Φυσικά, αυτό που επιχειρεί η Κίνα με τέτοιες κινήσεις, δε μπορεί να εκληφθεί ως τυχαίο. 5 μήνες μετά τη συμφωνία AUKUS ανάμεσα σε Αυστραλία-ΗΠΑ-Βρετανία, που έχει ως αποστολή τον έλεγχο της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, αυτό το περιστατικό είναι μια ένδειξη πως η Κίνα θέλει να παίξει με τα πολιτικά νεύρα όσων νιώθει ότι την απειλούν. Άλλωστε, όταν η Αυστραλία αγόρασε τελικά τα υποβρύχια από τις ΗΠΑ, η Κίνα είχε εκφράσει διά του υπουργού Εξωτερικών της, Zhao Lijan, την εξής άποψη: «Η Αυστραλία πρέπει να σκεφτεί σοβαρά αν μας βλέπει ως συνεργάτη ή ως απειλή».

Πηγή: CNN