Νέες δηλώσεις έκανε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλειμάν Σοϊλού για τη φονική έκρηξη στην Πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, που άφησε πίσω της 6 νεκρούς και 81 τραυματίες.

Όπως είπε, «αν η γυναίκα δεν είχε συλληφθεί, θα είχε φύγει στην Ελλάδα».

«Δεν είμαστε εχθροί κανενός. Θέλω να εκφράσω ότι δεν έχουμε τη δύναμη να αντέξουμε την προδοσία. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται. Αν δεν τους έπιαναν, θα είχε διαφύγει λαθραία στην Ελλάδα σήμερα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας το πρωί της Δευτέρας.

Η απάντηση της Ελλάδας ήταν κατηγορηματική από τον Γιάννη Οικονόμου και τον Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια της κυβέρνησης για όσους χάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, στη συνέχεια έδωσε μία ξεκάθαρη απάντηση στους ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ανοικτό μέτωπο με κάθε έκφανση της τρομοκρατίας παντού στον κόσμο.

Ακόμη, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών φέρεται να είπε ότι οι αστυνομικές Αρχές έχουν στα χέρια τους ηχητικό όπου ακούγεται ότι το PKK είχε δώσει εντολή να την σκοτώσουν για να μην συλληφθεί.

Κατά τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας στους συλληφθέντες είναι και αυτός που οργάνωσε την έκρηξη και «αυτός που έδωσε την εντολή να δολοφονηθεί ο τρομοκράτης».

Η γυναίκα που φέρεται ως ύποπτη για την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη είναι η Σύρια Αχλάμ Αλμπασίρ, η οποία φέρεται να ομολόγησε ότι την εκπαίδευσε το PKK.

Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι δεν θα δεχτούν συλλυπητήρια από την μεριά των ΗΠΑ, στις οποίες αποδίδει μέρος της ευθύνης για την στήριξη της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, εξαπέλυσε επίθεση με τη φράση «δεν αποδεχόμαστε τα συλλυπητήρια της αμερικανικής πρεσβείας».

«Η συμμαχία με ένα κράτος που στέλνει χρήματα από τη Γερουσία του σε οντότητες που “εκτρέφουν” τρομοκρατικές οργανώσεις θα πρέπει να συζητηθεί».

«Όποιος προσπαθεί να παρέχει εσωτερικές πληροφορίες στο ΡΚΚ είναι ο δράστης. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συζητήσουμε πολύ για τα πιόνια. Το πιο σημαντικό είναι να χτυπήσουμε τα κεφάλια αυτών. Θα στείλουμε μια πολύ ισχυρή απάντηση σε αυτό το μήνυμα» πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν έχει υπάρξει τέτοιο περιστατικό τρομοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη εδώ και έξι χρόνια». Όπως υποστήριξε, δε, έχουμε εμποδίσει 200 απόπειρες τρομοκρατίας μόνο φέτος».

Οι δηλώσεις Σοϊλού ήρθαν λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης ότι έχει συλλάβει συνολικά 46 άτομα σχετικά με την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη.

Τέλος, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, η κίνηση και η δραστηριότητα στην οδό Ιστικλάλ κάτω από την πλατεία Ταξίμ, έχει επανέλθει σχεδόν στην κανονικότητα.