Τρως; Το ανεβάζεις! Πας βόλτα; Το ανεβάζεις! Ψωνίζεις; Το ανεβάζεις! Πας ταξίδι; Το ανεβάζεις! Γεννάς; Το ανεβάζεις. Και γενικά ανεβάζουμε συνέχεια κάθε πτυχή της ζωής μας χωρίς να σκεφτόμαστε ιδιαίτερα. Ο λόγος; Η ματαιοδοξία. Πόσο ματαιόδοξος όμως μπορείς να είσαι με το παιδί σου;

Η εικόνα είναι αυτό που μας ορίζει και το 2023, και κάπως έτσι, οτιδήποτε στην ζωή μας χρησιμεύει ως «prop φωτογράφισης». Κάνοντας ένα απλό scroll στο Instagram θα δεις influencers εσωτερικού και εξωτερικού να δείχνουν τα «τέλεια» και χαριτωμένα μωρά τους. Από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα  -που… έφαγε και ένα δικαιολογημένο κράξιμο- η Χριστίνα Μπόμπα που έβγαλε τα παιδιά της στον ιμάντα των αποσκευών του αεροδρομίου ή η Ριάνα που φωτογραφήθηκε με τον ASAP Rocky και τον γιο τους- εξώφυλλο που πλήρωσε αδρά η VOGUE για να εξασφαλίσει.

Με λίγα λόγια, η παρουσία σου, ή πιο συγκεκριμένα του παιδιού σου στα social δείχνει τι γονιός είσαι. Είσαι αυτός που βάζει καρδούλα στο πρόσωπο του παιδιού; Είσαι η mom influencer που της στέλνουν προϊόντα και τα φωτογραφίζει δίπλα στο παιδί; Είσαι εκείνος που ανεβάζει το παιδί σπάνια; Είσαι ο cringe γονιός σαν την Kardashian; Ή εκείνος που δίνει συμβουλές στους άλλους πχ για τα εμβόλια ή τη διατροφή; Η κατηγορία στην οποία ανήκεις, συνδέεται άρρηκτα με το τι προσπαθείς να πουλήσεις- κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Ο όρος sharenting είναι ένας όρος «ομπρέλα» όπως λέμε που χωράει όλες αυτές τις κατηγορίες. Όμως ένα πράγμα έχουν όλες για κοινό τους παρονομαστή: τον ναρκισσισμό. Δεν σημαίνει πως είσαι κακός άνθρωπος εάν ανεβάσεις το παιδί σου (συνήθως παιδί και όχι έφηβο, γιατί οι έφηβοι μεταξύ μας δεν είναι και τόσο χαριτωμένοι ούτε πολύ …πρόθυμοι ως μοντέλα σου) όμως καλύπτει την ανάγκη μας να δείξουμε πως είμαστε πιο καλοί ή πιο cool γονείς από τους δίπλα μας.

Και μεταξύ μας, τα καλύτερα clickbait είναι τα μωρά και τα κατοικίδια. Ό,τι  πιο χαριτωμένο έχει να επιδείξει ένα σπιτικό. Και γυρνάμε πίσω στην Μπόμπα καθώς ανέβασε τα παιδιά της στον ιμάντα του αεροδρομίου κι όχι μόνο δεν εισέπραξε τον θαυμασμό και τα «συγχαρητήρια» του κόσμου αλλά έφαγε τέτοιο κράξιμο που αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη. Όταν, λοιπόν, πουλάς την εικόνα της τέλειας cool μαμάς, δεν υπάρχει περιθώριο λάθους. Όμως οι άνθρωποι  -ακόμα και οι γονείς ή καλύτερα κυρίως οι γονείς!- κάνουν λάθη, συνέχεια. Είναι στο είναι μας, στη στόφα μας.

Όλοι ξέρουμε πως αυτό που προσπαθούμε να πουλήσουμε είναι ψέμα. Κανείς μας δεν είναι η Kardashian να διοργανώνει τα τέλεια παιδικά πάρτυ ή να σκηνοθετεί επιτηδευμένα awkward videos στο Tik Tok με τη North για να μας πείσει ότι μπορεί να είναι ζάμπλουτη αλλά είναι κι αυτή μια μάνα σαν κι εμάς.

To 2023 εάν δεν ανεβάσεις το παιδί σου στα social, έχεις πραγματικά παιδί; Στο μεταξύ είναι δύσκολο challenge να το κάνεις σωστά γιατί…  ναι μεν θες να δείξεις ότι το παιδί σου είναι καλύτερο, πιο έξυπνο ή ταλαντούχο αλλά πρέπει να το κάνεις με υπευθυνότητα – μη μας βγάλουν και στα μανταλάκια…  

Και κάπου εδώ κολλάει ο ναρκισσισμός. Οι στιγμές του παιδιού σου που θα ανέβουν στα social media, είναι πολύ συγκεκριμένες. Δεν θα το ανεβάζεις να κάνει κακομαθησιές μέσα στο κατάστημα με τα παιχνίδια γιατί θέλει να του πάρεις κι άλλη κούκλα, ούτε εάν εμφανίσει κάποια μαθησιακή δυσκολία. Θα ανεβάσεις οτιδήποτε κάνει εσένα να φαίνεσαι ως ο καλός, ο σωστός και ο υπεύθυνος γονιός.

Το άλλο κομμάτι που πρέπει να θίξουμε είναι πως ουσιαστικά δεν έχουμε την άδεια του παιδιού να το ανεβάσουμε σε κανέναν ιστότοπο. Και θα πεις «ναι, δικό μου παιδί είναι ό,τι θέλω κάνω». Μπα; Το βασικό δικαίωμα του παιδιού να ακουστεί η γνώμη του, δικαίωμα  που αναφέρεται στην Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ, πάει περίπατο; Και δεν μιλάω για μιαν επιλογή που αφορά τη ζωή του παιδιού. Προφανώς σε αυτή την περίπτωση ο γονιός έχει το βάρος των αποφάσεων. Όμως όταν μιλάμε για την αξιοπρέπεια του ατόμου, καλό θα είναι  να είμαστε πιο σώφρονες.

Γιατί τώρα το παιδί είναι μικρό και χαριτωμένο. Αργότερα όμως το παιδί θα φτάσει εφηβεία κι αυτή δεν θα είναι για κανέναν σας μια ευχάριστη εμπειρία. Στην εφηβεία, τα παιδιά σταματούν να είναι χαριτωμένα και «μεταμορφώνονται» σε κάτι που πάει να εξελιχθεί σε ενήλικο. Όπως καταλαβαίνεις, οι ρόλοι αντιστρέφονται και τα παιδιά γίνονται οι tech experts και σου κάνουν expose, το οποίο πολλές φορές είναι πολύ χειρότερο από την πραγματικότητα δείχνοντας στους υπόλοιπους όσα κρύβεις εσύ επιμελώς τόσα χρόνια!