Ανακοινώθηκε, δια στόματος του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τα περισσότερα ονόματα να έχουν γίνει γνωστά από αργά χθες και να έχουν δημοσιοποιηθεί από το Intronews.gr.

«Δεν πρόκειται για κυβέρνηση ισορροπιών αλλά σκληρής δουλειάς. Μια κυβέρνηση της νέας Νέας Δημοκρατίας, όπως έχει διαμορφωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με πολύ περισσότερες γυναίκες, rotation σε υπουργούς που αναλαμβάνουν νέους σημαντικούς ρόλους, νέα στελέχη από την κοινοβουλευτική ομάδα, πρόσωπα από τον ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χώρο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γενικούς γραμματείς υπουργείων που αναβαθμίζονται κι αναλαμβάνουν κυβερνητική θέση», ανέφεραν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο επέκριναν τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη στις κυβερνητικές θέσεις κάνοντας λόγο για «ανακύκλωση στελεχών».

ΣΥΡΙΖΑ: Προσθήκες κολλητών και φίλων

«Προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης υπόσχονταν ριζικές αλλαγές στην νέα του κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, όμως, που ανακοίνωσε σήμερα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ανακύκλωση της προηγούμενης κυβέρνησής του», αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για το νέο υπουργικό συμβούλιο, συνεχίζοντας:

«Συγκρότησε ένα από τα πιο ογκώδη κυβερνητικά σχήματα της μεταπολίτευσης με 63 υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς, προκειμένου να τους βολέψει όλους.

Το ‘νέο’ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι οι προσθήκες κολλητών και φίλων και οι μεταγραφές απαξιωμένων πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που εξαργύρωσαν την πολυετή υπηρεσία τους στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Από την πρώτη ημέρα της νέας του θητείας ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι αντιμετωπίζει την ψήφο των πολιτών ως λευκή επιταγή».

ΠΑΣΟΚ: Εναλλαγή ρόλων της παρέας του Μαξίμου

«Η υποτιθέμενη επιτελικότητα αποτυπώθηκε στην επιλογή του πρωθυπουργού να συγκροτήσει ένα πολυάριθμο κυβερνητικό σχήμα 63 Υπουργών και Υφυπουργών, ενώ το rotation, για το οποίο μιλούσε ο κ. Μητσοτάκης, περιορίστηκε στην εναλλαγή ρόλων της παρέας του Μαξίμου και γενικών γραμματέων της κυβέρνησης», σχολίασε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

«Παρά την ωραιοποίηση της κατάστασης της οικονομίας, που επιχειρεί συστηματικά η Νέα Δημοκρατία, η αύξηση των ανισοτήτων, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, μια ανθεκτική βιώσιμη ελληνική ανάπτυξη με οφέλη για όλους η διαφάνεια και η αξιοκρατία είναι αυτές ακριβώς οι ανάγκες που το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα εκφράσει γνήσια με καθημερινό αγώνα», κατέληξε.

ΚΚΕ: Καμία αναμονή, καμία ανοχή

«Η ανακύκλωση προσώπων και υπουργών με γνωστές αντιλαϊκές ”περγαμηνές” για να αναλάβουν κρίσιμους ρόλους και ειδικές αποστολές, επιβεβαιώνει την επιτάχυνση υλοποίησης της σκληρής ατζέντας σε βάρος του λαού.

Καμιά έκπληξη, επίσης, δεν προκαλεί το ότι συνεχίζεται η αξιοποίηση στελεχών της ”αμαρτωλής” Σοσιαλδημοκρατίας, τα οποία αποδεικνύονται χρήσιμα για κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση. Το σίγουρο είναι πως η νέα κυβέρνηση έχει όλα τα ”προσόντα” για να αναδειχτεί ”χειρότερη” από όλες τις προηγούμενες», επισημαίνει το ΚΚΕ.

«Καμιά αναμονή, καμιά ανοχή δεν πρέπει να δείξει ο λαός μας στην κυβέρνηση της ΝΔ» και σημειώνει πως «απέναντι της υπάρχει μια μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, για να ορθωθεί τείχος προστασίας των εργατικών λαϊκών συμφερόντων μέσα και κυρίως έξω από τη Βουλή, στους καθημερινούς αγώνες του λαού μας», καταλήγει.

Ελληνική Λύση: Ο πρωθυπουργός αυτοδιαψεύδεται

«Ο (ανα)σχηματισμός –διότι περί αυτού πρόκειται- της «νέας» κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι -δυστυχέστατα- κομματοκεντρικός. Ούτε Ελληνοκεντρικός, ούτε εθνοκεντρικός ως όφειλε να είναι.

Το πολυμελές σχήμα που ξεπέρασε κάθε όριο υπερβαίνοντας τα 60 πρόσωπα, αποδεικνύει με το «καλημέρα» ότι ο κ. Μητσοτάκης ψεύδεται προεκλογικά και αυτοδιαψεύδεται μόλις κατακτήσει την εξουσία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Λύσης.