Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της έρευνας της MARC που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 7-11 Ιουνίου και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντ1, το απόγευμα της Τρίτης.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση που διεξήχθη σε δείγμα 1501 πολιτών, απαντά κανείς μοιρασμένα κέρδη για τα κόμματα, ενώ βρίσκει ξανά την Νέα Δημοκρατία τον μεγάλο νικητή, καθώς καταγράφει πιο πολλές θετικές απαντήσεις έναντι των λοιπών κομμάτων.

Στα επιμέρους, φαίνεται ότι το 43,8% των πολιτών, επιθυμεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, πιθανή κυβερνητική συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επιθυμεί το 9,2%, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, ζητά το 28%.

εκλογές

Σε σχέση με την ικανοποίηση των ερωτηθέντων από τα αποτελέσματα των εκλογών, τα ευρήματα είναι σχεδόν μοιρασμένα, ανάμεσα σε θετικές και αρνητικές απαντήσεις, όπως άλλωστε μαρτυρούν και τα σχετικά ποσοστά.

Ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της κάλπης του προηγούμενου μήνα οι Έλληνες, σε ποσοστό 38,6%, μάλλον ναι απαντούν κατά 11,3%, μάλλον όχι κατά 9%, ενώ όχι δηλώνει το 40,8%.

εκλογές

Σε ό,τι αφορά την ταύτιση με τις απόψεις των πολιτικών αρχηγών, το ποσοστό του Κυριάκου Μητσοτάκη υπερτερεί έναντι των πολιτικών αντιπάλων του, με διαφορά, αφού συγκεντρώνει το 39,4%. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 17,2% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 8,9%.

εκλογές
εκλογές
εκλογές

Πρόθεση Ψήφου

Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, χρήσιμα συμπεράσματα διαπιστώνονται σε σχέση με το γεγονός ότι παρατηρούνται μη μεταβλητοί συσχετισμοί. Ρευστότητα σημειώνεται στα δεξιά της ΝΔ, λόγω μικρών κομμάτων όπως η ΝΙΚΗ και οι Σπαρτιάτες, που ως προτίμηση δεν εμφανιζόταν μέχρι πρότινος, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας σημειώνει σχετικά ανοδική τάση.

Πιο συγκεκριμένα, 38,5% του δείγματος προτιμά ΝΔ. 18,2% διαλέγει ΣΥΡΙΖΑ, 10,3% ΠΑΣΟΚ, 6,7% ΚΚΕ.

Πλεύση Ελευθερίας προτιμά το 4,8%, η ΝΙΚΗ εμφανίζεται στο 3%, στο 1,9% το ΜέΡα25 και στο 1,4% το κόμμα ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ.

εκλογές

Σε σχέση με τις έδρες, η εκτίμηση ψήφου εδώ παρουσιάζει με 161 τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ με 54, ενώ 31 έχει το ΠΑΣΟΚ και 20 το ΚΚΕ. Η Πλεύση Ελευθερίας εμφανίζεται με 14 έδρες, με 11 η Ελληνική Λύση και με 9 το κόμμα ΝΙΚΗ.

εκλογές