Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας τέθηκαν επί τάπητος κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Επανέλαβε, δε, την αυξανόμενη ανησυχία του για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν ανθρωπιστικές παύσεις και συνεχής ροή αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Διπλωματικός μαραθώνιος Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

Σημειώνεται πως εδώ και τρία 24ωρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μετακινείται από τον έναν προορισμό στον άλλον στη Μέση Ανατολή.

Βρέθηκε στο Ισραήλ την Παρασκευή, την Ιορδανία το Σάββατο, τη Δυτική Όχθη, το Ιράκ, την Κύπρο και την Τουρκία την Κυριακή, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διάχυση μιας κρίσης που απειλεί να τεθεί εκτός ελέγχου.

Την Παρασκευή ο Μπλίνκεν προέτρεψε την ισραηλινή ηγεσία για ανθρωπιστικές παύσεις των εχθροπραξιών ώστε να διευκολυνθεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και να ενθαρρυνθεί η Χαμάς να απελευθερώσει ομήρους, κάτι όμως που απέρριψε αμέσως και ρητά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Με άδεια χέρια έφυγε από την Τουρκία ο Μπλίνκεν

Χωρίς επιτυχία φαίνεται πως ήταν το ταξίδι Μπλίνκεν στην Τουρκία, καθώς ελάχιστο έδαφος συνεννόησης βρήκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα, σε ένα εξαρχής δύσκολο ταξίδι, που δυναμίτισε και η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην συναντηθεί με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Φιντάν ήταν καλή και παραγωγική και ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να επεκταθεί σημαντικά η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, οι δύο τους συζήτησαν επίσης την προσπάθεια για βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

«Εργαζόμαστε πολύ επιθετικά για να φέρουμε περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, καθώς και για να συνεχίσουμε να βγάζουμε τους ανθρώπους από τη Γάζα», ανέφερε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας πως μια ουσιαστική πτυχή για την επίτευξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας είναι η πρόοδος στο θέμα των απαχθέντων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των ομήρων, το οποίο χαρακτήρισε κρίσιμο, λέγοντας «επικεντρωνόμαστε έντονα σε αυτό».

«Ήμασταν ξεκάθαροι όσον αφορά την εξτρεμιστική βία. Οι Ισραηλινοί έχουν δώσει υποσχέσεις, θα παρακολουθούμε στενά», κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος επίσης στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε προς έγκριση στην Εθνοσυνέλευση το πρωτόκολλο ένταξης. «Πιστεύω ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Την ίδια άποψη έχει και η Τουρκία» είπε.

Το δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ της αμερικανικής αντιπροσωπείας και εκπροσώπων της τουρκικής κυβέρνησης, οι Αμερικανοί προσπάθησαν να πείσουν την Τουρκία να πιέσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους απαχθέντες.

Ωστόσο, από την τουρκική πλευρά ξεκαθάρισαν ότι η συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων θα πρέπει να είναι αμοιβαία. Δηλαδή, η Χαμάς θα απελευθερώσει τους απαχθέντες που κρατάει και την ίδια στιγμή το Ισραήλ θα αφήσει τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που έχει φυλακίσει.

Photo credits: Eurokinissi