Τι Τσίπρας, τι Στάλιν

Τουλάχιστον σταλινικές μεθόδους θυμίζουν οι νέες πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε, με καθυστέρηση ετών η αλήθεια είναι, να περιορίσει τις (όπως λέει και ο ίδιος) ανεξάρτητες φωνές. Και τι έκανε; Έβαλε τη νέα επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ (από Τσαπανίδου μέχρι Καραμέρο, μιλάμε για επιστήμονες, όχι αστεία) να περάσει από λογοκρισία τους καλεσμένους στις εκπομπές. Εφεξής δηλαδή δεν θα καλεί ο υπεύθυνος καλεσμένος της παραγωγής μιας εκπομπής έναν υποψήφιο βουλευτή αλλά θα του λέει η επιτροπή ποιον θα στείλει.

Μιλάμε για ύμνο προς το δημοκρατικό πολίτευμα από ένα κόμμα που, στον πανικό του μετά τη συντριπτική ήττα, εξελίσσεται σε ακροαριστερό μόρφωμα. Χάθηκε η μπάλα. Κάποιος τη σούταρε και έφτασε στο… Κρεμλίνο.

Πρόκειται για το δεύτερο φίμωτρο από τον Τσίπρα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μετά την άρνηση στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής να γίνει ανοιχτός διάλογος.,

Αστείο το θέμα Καστανίδη

Η νέα Βουλή ορκίστηκε χθες, θα διαλυθεί και η χώρα ξαναπάει σε εκλογές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε την έδρα στη Θεσσαλονίκη, τυπικά πιο πολύ ωστόσο η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ εγείρε θέμα δημοκρατικών διαδικασιών, όπως και ο ίδιος ο Χάρης Καστανίδης που έμεινε εκτός.

Η αλήθεια είναι ότι ο Καστανίδης προχώρησε σε δήλωση παραπόνου δίχως πρότερα να μιλήσει με τον αρχηγό του κόμματός του. Αλλά η ιστορία δείχνει το πόσο λανθασμένη ήταν η αντίδρασή του.

Το 2019 φερ’ ειπείν η Φώφη Γεννηματά κράτησε την έδρα στον Νότιο Τομέα Αττικής και η Τόνια Αντωνίου όχι μόνο δεν έβγαλε ανακοίνωση, δεν μίλησε για προσωπική προσβολή κι αντιδεοντολογική συμπεριφορά της προέδρου, αλλά στήριξε με όλες της τις δυνάμεις και τη Φώφη και την παράταξη, ως απλός στρατιώτης.

Ο Ανδρουλάκης επέλεξε να μπει στη Βουλή ο Παύλος Χρηστίδης και όχι ένας 70χρονος με 35ετή θητεία στη Βουλή στον δρόμο της ανανέωσης του κόμματος – αναλογιστείτε ότι ο προβεβλημένος Μανώλης Χριστοδουλάκης είναι μόλις… 32 ετών.

Μεταξύ μας, αν όλοι όσοι… αγάπησαν τον Καστανίδη τα τελευταία 24ωρα, είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ την Κυριακή των εκλογών, το ΠΑΣΟΚ θα είχε ακόμα μία μονάδα στα πανελλαδικά ποσοστά του και στη Θεσσαλονίκη άλλους τρεις βουλευτές…

Ο οποίος Καστανίδης είχε διαγραφεί το 2012 από το ΠΑΣΟΚ επειδή αρνήθηκε να ψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο, έκανε κόμμα με τη (νυν ΣΥΡΙΖΑία) Λούκα Κατσέλη ονόματι Κοινωνική Συμφωνία, πάτωσαν στις εκλογές και μετά εντάχθηκε στη ΔΗΜΑΡ. Αυτός είναι ο ΠΑΣΟΚος Καστανίδης…

Σιγή ασυρμάτου για τον Δρίτσα

Ας το δούμε αλλιώς. Ας πούμε ότι ο Ανδρουλάκης έσφαλλε που επέλεξε να μείνει εκτός ο Καστανίδης, έστω και στη Βουλή των… δύο ημερών. Τα συντρόφια της Κουμουνδούρου, που αντέδρασαν επί τούτου, γιατί τήρησαν σιγή ασυρμάτου αναφορικά με την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να κρατήσει την έδρα στην Α’ Πειραιώς και να αφήσει εκτός τον Θεόδωρο Δρίτσα;

Μόλις 75 ετών ο Δρίτσας. Φέρελπις!

Αφήστε δε, που, ως είχε αναφέρει προ εβδομάδων η στήλη, στον κύκλο του προέδρου είχαν ακουστεί φωνές ενάντια στην υποψηφιότητα του Δρίτσα αλλά ο ίδιος έκανε τον αγώνα του δίχως να έχει πάρει επίσημα το ΟΚ για την υποψηφιότητά του… Από την άλλη βέβαια, εκεί στο λιμάνι ένας Δρίτσας και μια Νίνα Κασιμάτη κρατούν τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια, δίχως ανταπόδοση από τα κεντρικά αλλά, υπογείως, έσπρωχναν τον Νίκο Μπελαβίλα. Και έμεινε πίσω σε σταυρούς από τον Δρίτσα.

Δεν είχαν έδρανα να καθίσουν

Η κάλπη της 21ης Μαΐου ανέβασε την κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ στις 41 έδρες έναντι των 22 που είχε το 2019. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής και για πρώτη φορά μπήκε στη Βουλή ως αρχηγός του κινήματος.

Οπως ήταν αναμενόμενο τα χαμόγελα περίσσευαν στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ κατά την άφιξη στη Βουλή για την ορκωμοσία της νέας σύνθεσης της Βουλής. Μάλιστα προς στιγμή δημιουργήθηκε αμηχανία στη πτέρυγα των εδράνων του ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν είχε προνοηθεί να κρατηθούν παραπάνω έδρανα για το σύνολο των βουλευτών του κόμματος με αποτέλεσμα περίπου 18 άτομα, ανάμεσα τους και ο Γιώργος Παπανδρέου, να μένουν όρθιοι μέχρι να ρυθμιστεί το θέμα και να αναγκαστούν να αλλάξουν θέσεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ράβουν κοστούμια – όχι στου Γιαννέτου

Η 8ετία του Ανδρέας Παπανδρέου και έγραψε ιστορία και άφησε παρακαταθήκη εκατοντάδες ιστορίες – μερικές ανάγονται πλέον στη σφαίρα του μύθου. Όταν ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ άρχισε τους ανασχηματισμούς, είχε φτάσει να έχει υπουργοποιήσει σχεδόν το σύνολο της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Εξ ου και η ατάκα της εποχής «ο τάδε ράβει κοστούμι στον Γιαννέτο». Οι ράφτες Δημήτρης και Νίκος Γιαννέτος είχαν γίνει σημείο αναφοράς, θρυλείται πως οι αείμνηστοι υπουργοί Ευάγγελος Κουλουμπής και Αναστάσιος Πεπονής είχαν κάνει την αρχή.

Ποιοι ράβουν λοιπόν κοστούμια για τη ΝΔ – αλλά όχι στον Τάκη Γιαννέτο, που συνεχίζει την παράδοση; Ονόματα δεν λέμε. Και επικρατεί το σενάριο να υπάρξει σε αρκετά υπουργεία «τράμπα» και όχι ντε και καλά νέα πρόσωπα. Κι όπως είπε τις προάλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Alpha, στην κυβέρνηση θα μπουν περισσότερες γυναίκες και θα υπάρξει και rotation. Στην ποδοσφαιρική διάλεκτο, rotation σημαίνει «βγες εσύ, μπες εσύ». Για να δούμε…

Απομένει ακόμη μισή τοξικότητα

Μερικοί επιμένουν, και δεν διαφωνώ, ότι στις 21 του Μάκη ηττήθηκε κατά κράτος η τοξική πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και αποδοκιμάστηκε από τους ίδιους τους ψηφοφόρους του. Ηττήθηκε όμως και μια άλλη τοξική πλευρά: αυτό του «αντι-αριστερού μετώπου» που σηματοδότησε μια ολόκληρη εποχή στη χώρα – διότι έχασε τον λόγο ύπαρξής του. Αποδείχθηκε αχρείαστο και δεν υιοθετήθηκε από την ίδια την ΝΔ ως κυρίαρχος λόγος της προεκλογικά.

Εξ ου και η Νέα Δημκρατία διέπρεψε επικοινωνιακά ως την Κυριακή των πρώτων εκλογών: διότι κατανόησε πως θα ήταν επιβλαβές σε ένα εκλογικό σώμα, που θέλει να αφήσει την τοξικότητα πίσω του, να αναλωθεί σε συνθήματα και μότο άλλων εποχών- ακριβώς δηλαδή αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για το παρακράτος της Δεξιάς και την Αλλαγή. Η τοξική πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής αν και το αντιαριστερό μέτωπο με τις αψιμαχίες τοξικότητας και εμφυλιοπολεμικές ρητορικές άλλων εποχών, εξαφανίστηκε.

Στην Κουμουνδούρου βλέπουν… 25 στις 25

Η κίνηση της συνιστώσας των «53» ήδη ξεδιπλώνεται και μετά τις εκλογές θα θέσει θέμα ηγεσίας. Επίσημα. Ως τότε γίνεται προσπάθεια να κλείσουν τα στόματα, τουλάχιστον έως τις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Το μόνο που θα περιορίσει την αμφισβήτηση είναι τυχόν ποσοστιαία άνοδος του κόμματος. «Αν, λέμε αν, στις 25 έχουμε 25, ο Τσίπρας θα βγει ισχυρός εσωκομματικά αλλά και κοινοβουλευτικά ως αξιωματική αντιπολίτευση» μου είπε πηγή μου από την Κουμουνδούρου. Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε…

Στο ίδιο κόμμα που ο προφήτης Ευάγγελος Αντώναρος ήξερε τη διαφορά αλλά δεν το έλεγε για να μη τους… στεναχωρήσει, ο Κώστας Ζουράρις τα βάζει με τους 17χρονους και ο Νίκος Ξυδάκης μιλάει για σύνδρομο της Στοκχόλμης, εκτιμούν ότι οι επόμενες εκλογές θα έχουν βελτιωμένη εικόνα ποσοστιαία.

Δεν αντιλέγω: ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε ξανά. Το 2019 έκανε το 23,75% των Ευρωεκλογών στο 31,53% των βουλευτικών μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα. Πέρασαν τέσσερα χρόνια για να έρθουν οι επόμενες εκλογές και να κατανοήσει και ο πλέον αδαής πως η πραγματική εκλογική δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το 23,75% και όχι το πλασματικό, αντιδραστικό 31,53%. Κι έχασε 3,5 μονάδες σε τέσσερα χρόνια – το λες και λογική ως εξέλιξη.

Συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν

Η χθεσινή νίκη του «σουλτάνου» και η επανεκλογή του στον… θρόνο της Τουρκίας προδιαθέτει και νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή θα λάβει χώρα στις 10 και 11 Ιουλίου στο Βίλινιους της Λιθουνίας, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Θα είναι άραγε το πρώτο βήμα για την επιδιωκόμενη επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών;

Δια την υπογραφήν, Back door
E-mail: backdoorintro@gmail.com