Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο, Μίλτος Τεντόγλου, είναι ένας από τους δέκα υποψήφιους για το βραβείο του κορυφαίου αθλητή στον κόσμο για το 2021. Η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (World Athletics) συμπεριέλαβε το όνομα του για τον σπουδαίο αυτόν τίτλο.

Για την ανάδειξη του κορυφαίου της χρονιάς θα ψηφίσουν το διοικητικό συμβούλιο της World Athletics (50% των ψήφων), η οικογένεια του παγκόσμιου στίβου (25%), καθώς και οι φίλαθλοι μέσω των social media (25%). Η σχετική ψηφοφορία κλείνει τα μεσάνυχτα της 6ης Νοεμβρίου και αμέσως μετά θα ανακοινωθεί η πεντάδα των φιναλίστ για το βραβείο. Ο νικητής θα γνωστοποιηθεί τον Δεκέμβριο, σε ειδική τελετή της WA.

Οι 10 υποψήφιοι για τον αθλητή της χρονιάς

Τζόσουα Τσεπτεγκέϊ (Ουγκάντα): Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στα 5.000μ., ασημένιο στα 10.000μ., καλύτερη επίδοση της χρονιάς στα 2 μίλια (8:09.55).

Ράιαν Κράουζερ (ΗΠΑ): Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στη σφαιροβολία, νικητής του Diamond League. Παρέμεινε αήττητος όλη τη χρονιά, ενώ σημείωσε παγκόσμια ρεκόρ, τόσο στον ανοιχτό όσο και στον κλειστό στίβο.

Μόντο Ντουπλαντς (Σουηδία): Χρυσός Ολυμπιονίκης στο επί κοντώ, πρωταθλητής Ευρώπης στον κλειστό στίβο, νικητής του Diamond League.

Γιάκομπ Ινγκέμπριγκτσεν (Νορβηγία): Χρυσός Ολυμπιονίκης και πρωταθλητής Ευρώπης στον κλειστό στα 1.500μ. Σημεώσε ρεκόρ Ευρώπης τόσο στα 1.500μ. όσο και στα 5.000μ.

Έλιουντ Κιπτσόγκε(Κένυα): Χρυσός Ολυμπιονίκης στο Μαραθώνιο, με τη μεγαλύτερη διαφορά από τον δεύτερο που έχει σημειωθεί από το 1972. Νικητής στον Μαραθώνιο του Ένσεντε.

Πέντρο Πρικάρντο (Πορτογαλία): Χρυσός Ολυμπιονίκης και πρωταθλητής Ευρώπης στον κλειστό στο τριπλούν, νικητής του Diamond League.

Ντάνιελ Σταλ (Σουηδία): Χρυσό μετάλλιο στη δισκοβολία στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, νικητής του Diamond League. Σημείωσε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο με 71,40μ.

Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα): Χρυσός Ολυμπιονίκης και πρωταθλητής Ευρώπης στον κλειστό στο μήκος, κάτοχος της καλύτερης επίδοσης στον κόσμο με 8.60μ.

Ντέϊμιαν Ουόρνερ (Καναδάς): Χρυσός Ολυμπιονίκης στο δέκαθλο με 9.018 βαθμούς, Ολυμπιακό και εθνικό ρεκόρ, που συνιστά παράλληλα την τέταρτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών.

Κάρστεν Βάρχολμ (Νορβηγία): Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο και παγκόσμιο ρεκόρ στα 400μ. εμπόδια, νικητής του Diamond League. Σημείωσε την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στα 300μ. εμπόδια.

Μίλτος Τεντόγλου: Από παρκούρ σε ταράτσες στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου

Γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου του 1998 στα Γρεβενά, ενώ με τον αθλητισμό ασχολήθηκε για πρώτη φορά σε ηλικία 15 ετών, κάνοντας παρκούρ σε πλατείες και στο δημοτικό στάδιο της πόλης.

Ο προπονητής του στίβου, Βαγγέλης Παπανίκος, αντιλήφθηκε το έμφυτο ταλέντο του Μίλτου, με την απίστευτη αλτικότητα. Έτσι του πρότεινε να κάνει µερικά δοκιµαστικά στον στίβο στο άλμα εις μήκος. Τον πρώτο χρόνο δεν ήταν ιδιαίτερα συνεπής στο πρόγραμμα των προπονήσεων στο στίβο, καθώς το ενδιαφέρον του τραβούσε και το έπταθλο.

Μετά από πολλή δουλειά και αφοσίωση, ήρθαν και οι πρώτες του διακρίσεις. Οι πρώτες του μεγάλες επιδόσεις ήρθαν το 2015, σε ηλικία μόλις 16 ετών, όταν μέσα σε λίγες ημέρες βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ Παίδων. Στις 6 Ιουνίου 2015 έφτασε στα 7,65 μ και λίγες μέρες αργότερα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων στις Σέρρες, ανέβασε το ρεκόρ στα 7,69 μ. Κέρδισε έτσι μία θέση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξήχθη στο Κάλι της Κολομβίας (15-19/7/2015), όπου εκεί κατετάγη στην 5η θέση, με καλύτερο άλμα στα 7,66 μ.

Στο Μπίντγκοζ της Πολωνίας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων το 2016, με άλμα στα 7,91 μ, από την τρίτη του προσπάθεια, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Στις 28 Μαΐου 2016, με άλμα στα 8,19 μ κατά τη διάρκεια του μίτινγκ «Παπαφλέσσια» έπιασε το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων 2016, αφού πήδηξε μόνο 7,64 μ. Επίσης, δεν κατάφερε να επιτύχει κάτι θετικό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2017, αλλά δεν τα έβαλε κάτω. Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών 2017 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 8,30 μ και νέο πανελλήνιο ρεκόρ κάτω των 20. Λίγο αργότερα, ήρθε και το πρώτο του χρυσό μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 που διεξήχθη στο Γκροσέτο, κατετάγη πρώτος με καλύτερο άλμα στα 8,07 μ. Αυτός ήταν και ο πρώτος του μεγάλος αγώνας, στον οποίο έκανε επίδοση πάνω από τα οκτώ μέτρα.

Ο νεότερος έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης στίβου στην ιστορία

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου το 2018 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με άλμα στα 8,25 μ. Το μετάλλιο του αυτό αποτελεί το πρώτο χρυσό στο άλμα εις μήκος που κατακτά η Ελλάδα σε Ευρωπαϊκούς αγώνες. Παράλληλα ο Μ. Τεντόγλου αναδεικνύεται με το μετάλλιο αυτό ως ο νεότερος Έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης στίβου στην ιστορία.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 2019 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με άλμα στα 8μ. και 38 εκ. Ατομικό ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο έκανε σε ένα μίτινγκ στην Καλλιθέα στις 26 Μαίου 2021 με την δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα με 8,60 μ. Το άλμα αυτό είναι η πρώτη επίδοση στον κόσμο για το έτος 2021.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 2021 ο Μίλτος Τεντόγλου αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη συνεχόμενη φορά με άλμα 8,35 μ.

Ο Μίλτος Τεντόγλου παρότι αγωνίσθηκε έχοντας έναν τραυματισμό στο αριστερό του γόνατο κατάφερε με άλμα στα 8,04 μ που πέτυχε στην πρώτη του προσπάθεια στον προκριματικό να προκριθεί στον τελικό του αγωνίσματος, όπου στην πρώτη του προσπάθεια σημείωσε επίδοση 8.35μ. Το άλμα αυτό του έδωσε την πρώτη θέση αφήνοντας πίσω του τον Σουηδό Thobias Montler που σημείωσε 8,31 μ και τον Φιλανδό Kristian Pulli που σημείωσε 8,24 μ.

Στις 9 Ιουλίου 2021, κατετάγη 1ος στο μίτινγκ του Diamond League στο Μονακό στο άλμα εις μήκος κάνοντας άλματα στα 8,21 μ και 8,24 μ.