Παρακολουθώντας την εξέλιξη του αγώνα χθες, ανάμεσα στην ΑΕΚ και την Άντβερπ στην Αμβέρσα στο Βέλγιο, ειδικά το πώς εξελίχθηκε μετά το 52ο λεπτό, όταν και πήρε την κόκκινη ο Μπατάιγ και έμειναν με δέκα παίκτες οι γηπεδούχοι, σκέφτηκα ένα και μόνο πράγμα: πόσο θα ταίριαζε να έχει τον Παναθηναϊκό απέναντι της η Άντβερπ σε αυτή τη συνθήκη.

Την περασμένη ποδοσφαιρική σεζόν, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός διαγκωνίστηκαν για τον τίτλο του πρωταθλητή και η κάθε ομάδα υπηρέτησε ένα διαφορετικό ύφος ποδοσφαίρου. Η ΑΕΚ του Αλμέιδα ήταν μια φουλ επιθετική ομάδα που αναζητούσε διαρκώς το κλέψιμο έξω από την περιοχή του αντιπάλου, που ανέβαινε με 8 παίκτες εντός και στα πέριξ της μεγάλης περιοχής και ήθελε να σουτάρει διαρκώς.

Ο ΠΑΟ του Γιοβάνοβιτς υπηρέτησε ένα πιο συντηρητικό και πιο στοχευμένο μοντέλο, ποντάροντας στην διαρκή κατοχή, στην κίνηση της μπάλας στο δικό του μισό γήπεδο, με στόχο την εξάντληση του αντιπάλου από το διαρκές κυνήγι και το «χτύπημα» κυρίως μετά το 70-75. Πήρε πολλές νίκες έτσι ο Παναθηναϊκός και μπορούμε να συμφωνήσουμε πως είναι το μοναδικό στοιχείο στο οποίο υπερτερεί καταφανώς της ΑΕΚ.

Ματίας Αλμέιδα ΑΕΚ Άντβερπ

Ίσως να είναι προϊόν του ενός χρόνου παραπάνω που βρίσκεται ο Ιβάν στον πάγκο σε σχέση με τον Αλμέιδα, είναι όμως μια πραγματικότητα πως οι Πράσινοι υπερτερούν στην υπομονή και στην διαχείριση των συναισθημάτων. Κάτι που απέδειξαν περίτρανα με τη Μαρσέιγ στο Βελοντρόμ.

Πιο εύκολο να είσαι με 10, παρά να έχεις αντίπαλο με 10

Για πολλούς είναι πολύ εύκολο όταν μένει μια ομάδα με 10 παίκτες, ο αντίπαλος να παράξει περισσότερες φάσεις, να σκοράρει, να κυριαρχήσει. Μόνο που δεν είναι έτσι. Ειδικά τα τελευταία 10 χρόνια, έχουμε δει πολλές περιπτώσεις που μια ομάδα έμεινε με 10 παίκτες και έπαιξε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι με 11.

Την πάτησε έτσι ο Παναθηναϊκός με τον ΟΦΗ τον περασμένο Δεκέμβριο. Παραλίγο να την πατήσει ο Ολυμπιακός με τον Πανσερραϊκό μόλις προχθές. Οι ομάδες έχουν τέτοια γνώση της τακτικής, του πώς να στηθούν, που όταν παίζουν με 10, απελευθερώνονται από το άγχος και οπλίζονται με δύναμη οι παίκτες γιατί ξέρουν ότι θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερη ενέργεια. Αυτό εξισορροπεί το αριθμητικό μειονέκτημα.

Επιπλέον, υπάρχει και η ψυχολογική πίεση. Για μια ομάδα σαν την ΑΕΚ, που την αποθεώνουν όλοι, δικαίως προφανώς, και που γνωρίζουν ότι είναι ανώτερη από την Άντβερπ, αυξάνεται η πίεση όταν ο αντίπαλος μένει με 10. Και η ανυπομονησία. Φάνηκε στις σέντρες, στα κακά κοντρόλ, στις πάσες των παικτών ότι το μυαλό τους έλεγε «έμειναν με 10, τώρα θα ισοφαρίσουμε και θα βάλουμε και δεύτερο γκολ, πρέπει να το κάνουμε, είναι ευκαιρία».

Είναι τεράστια η διαφορά κυκλοφορίας και παραγωγής φάσεων για την ΑΕΚ πριν και μετά την κόκκινη του Μπατάιγ. Και φάνηκε ότι, παρόλη την τεράστια απόσταση που έχει διανύσει με τον Αλμέιδα σε έναν χρόνο η ΑΕΚ, αυτό το κομμάτι, να εξηγήσει δηλαδή στο γκρουπ του ο Αλμέιδα και να το κάνουν δεύτερη φύση τους, πώς να διατηρούν την ψυχραιμία στο παιχνίδι όταν εμφανίζονται τέτοιες συνθήκες, θέλει χρόνο για να γίνει.

ΑΕΚ Άντβερπ Τσάμπιονς Λιγκ

Η ΑΕΚ να αφαιρέσει από το μυαλό της την πρόκριση και απλά να παίξει

Είδαμε την ΑΕΚ στον τελικό Κυπέλλου πόσο πιο ανάλαφρα, απελευθερωμένα διαχειρίστηκε ότι αυτή ήταν με 10. Έχοντας την ψυχολογία πως «έχουμε πάρει το πρωτάθλημα, δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα», οι Κιτρινόμαυροι έπαιξαν το παιχνίδι τους χωρίς να σκέφτονται την εύκολη δικαιολογία ότι έχουν έναν παίκτη λιγότερο.

Συνολικά πάντως η Άντβερπ, έδειξε μια ομάδα που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Παναθηναϊκού, ενώ πιστεύω ότι η Μπράγκα είναι μια ομάδα που θα ταίριαζε περισσότερο στην ΑΕΚ. Θα δυσκολέψει πολύ και τακτικά και σε επίπεδο ψυχολογίας τον Παναθηναϊκό η Μπράγκα και σαφώς είναι φαβορί οι Πορτογάλοι που στα τελευταία 10 χρόνια έχουν κάνει 50 φορές περισσότερα στην Ευρώπη από τους Πράσινους.

Ως προς την ΑΕΚ, το στοιχείο που θα καθορίσει την απόδοσή της στο 2ο ματς και την έκβαση της πρόκρισης, είναι η αντίληψη που θα έχουν ως σύνολο. Αν δηλαδή μπουν οι παίκτες σε διαδικασία να σκέφτονται «είμαστε καλύτεροι, πρέπει να περάσουμε» και όλα τα σχετικά, τότε θα αποκλειστούν. Αν μπουν απλώς να παίξουν όπως κάθε φορά, να ξεδιπλώσουν τις αρετές τους, ιδίως επιθετικά, τότε αυτό που θα αρκεί είναι να υπάρχουν καλά τελειώματα και η πρόκριση θα έρθει.