Δείξε μου τους οπαδούς σου να σου πω ποιος είσαι. Δεν υπάρχει «ναι μεν αλλά» σε αυτό. Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, οι μεγάλοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, έχουν τη δύναμη να ελέγξουν τον κόσμο τους. Θα έπρεπε, έστω. Αν δεν το κάνουν, είναι συνυπεύθυνοι για τις όποιες ανομίες προκύπτουν εξ αυτών. Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ είναι το ίδιο ένοχη με τον δολοφόνο που μαχαίρωσε τον 29χρονο Μιχάλη. Και το να αποβληθεί από την Ευρώπη θα έπρεπε να είναι μονόδρομος.

Οι οργανωμένοι οπαδοί της κροατικής ομάδας, οι Bad Blue Boys, δεν είναι κάτι τύποι που εμφανίστηκαν ξαφνικά, από το πουθενά. Είναι διαβόητοι για τις εγκληματικές τους ενέργειες, για τη ναζιστική τους ιδεολογία. Πέρυσι έκαναν παρέλαση στους δρόμους του Μιλάνου στο περιθώριο αγώνα κόντρα στη Μίλαν με το χέρι υψωμένο, ούτε καν να κρυφτούν νιώθουν πως χρειάζεται.

Κι αυτά τα ξέρουμε εμείς, από τη μακρινή νομίζαμε, Ελλάδα. Στην Κροατία που το ζουν καθημερινά, που τους ζουν καθημερινά είναι αδύνατο προφανώς να επικαλεστούν άγνοια για το «ποιόν» αυτών που απαρτίζουν τον εν λόγω σύνδεσμο και ήρθαν ανενόχλητοι στα μέρη μας, σκορπώντας τον τρόμο και εν τέλει το θάνατο.

Στην καλύτερη τους ανέχονται, στη χειρότερη τους υποθάλπουν. Κι αυτό τους φέρνει αντιμέτωπους με μια σκληρή πραγματικότητα: Έχουν τεράστια ευθύνη για το κακό που συνέβη στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η UEFA, αν θέλει να λέει πως είναι ένας Οργανισμός που μεριμνά για το καλό του ποδοσφαίρου, μια και μόνο απόφαση θα έπρεπε να πάρει: Να αποκλείσει τους Κροάτες από τις διοργανώσεις της για την τρέχουσα σεζόν.

Θα έστελνε έτσι το πιο ηχηρό μήνυμα κατά της βίας. Το «μηδενική ανοχή» είναι η μόνη αποτελεσματική στρατηγική αντιμετώπιση. Όσες χώρες έχουν φτιάξει τα πράγματα στα γήπεδά τους δεν το έκαναν με ευχολόγια και μεγάλα λόγια, αλλά με πράξεις.

Ντινάμο Ζάγκρεμπ οπαδός ΑΕΚ νεκρός ΕΛ.ΑΣ. 5 ερωτήματα
(ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / EUROKINISSI)

Μόνο που, φοβόμαστε, ποντάρουμε σε κουτσό άλογο. Η UEFA δεν θέλει να λερώνεται. Η UEFA είναι αλλεργική στην εμπλοκή της πολιτικής με το ποδόσφαιρο – λες και το σπορ ανήκει σε ένα παράλληλο σύμπαν, λες και δεν είναι μέρος της κοινωνίας. Η UEFA έχει αναγκάσει πολλές φορές ομάδες και ποδοσφαιριστές να αγωνιστούν στη σκιά μεγάλων τραγωδιών, υπηρετώντας πιστά και άκριτα το δόγμα «the show must go on», μη δίνοντας δεκάρα για το ηθικό-συναισθηματικό κόστος.

Δικαιοσύνη είναι να πληρώσει και η Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Και για να προλάβουμε τυχόν παρερμηνείες: Αυτό δεν το λέμε επειδή είναι η Ντιναμό Ζάγκρεμπ και είναι εύκολο να ζητήσουμε την παραδειγματική τιμωρία της – μέχρι αποδείξεως του εναντίου δεν μας διαβάζει κροατικό αναγνωστικό κοινό.

Το «ανοχή μηδέν» θα πρέπει να ισχύει για όλες τις ομάδες, ελληνικές και ξένες, που θα καλλιεργήσουν τις συνθήκες, έστω και μέσω απραξίας, για τέτοιες βίαιες ενέργειες.

Γιατί, το ξαναλέμε, οι Κροάτες χούλιγκαν αφέθηκαν να φτιάξουν μια εγκληματική συμμορία εντός των συνόρων τους.  Και με την ελληνική Αστυνομία παντελώς απούσα, μπόρεσαν μετά να «βολτάρουν» στη χώρα μας από άκρη σε άκρη σχεδόν, μέχρι να φτάσουν ανενόχλητοι στο υπέρτατο έγκλημα της αφαίρεσης της ζωής ενός ανθρώπου.

επεισόδια ΕΛ.ΑΣ ΑΕΚ Ντινάμο Ζάγκρεμπ καρατόμηση

Τα ερωτήματα είναι πολλά, βασανιστικά και ζητάνε απάντηση.  Η δικαιοσύνη δεν θα κάνει τίποτα πιο εύκολο για την οικογένεια και τους φίλους του αδικοχαμένου φίλαθλου της ΑΕΚ. Αλλά η δικαιοσύνη είναι το μόνο που θα μπορούσε να απαλύνει κάπως την οργή που νιώθουμε όλοι, σε βάθος χρόνου.

Στην προκειμένη περίπτωση, δικαιοσύνη είναι και το να πληρώσει η Ντιναμό Ζάγκρεμπ για το κακό που δικοί της προξένησαν. Δεν φταίει μόνο αυτή, το τονίζουμε και πάλι. Δεν πάμε δηλαδή να ξεπλύνουμε τις τεράστιες ευθύνες της ΕΛ.ΑΣ. Αλλά φταίει. Πολύ. Πάρα πολύ. Μια συλλυπητήρια ανακοίνωση δεν είναι αρκετή.

Photo Credits: Eurokinissi