Το ότι ακριβώς είναι αυτό που μας έκανε να αγαπήσουμε την μπάλα, ποιο γεγονός αν προτιμάτε, δεν είναι μία εύκολη ανάμνηση. Συμβαίνει γαρ σε πολύ μικρή ηλικία, αυτή που όσο περνάει ο καιρός μπλέκει σε ένα ομιχλώδες τοπίο στο «κουτάκι» της μνήμης με αποτέλεσμα να μην ξεχωρίσεις άνετα την πραγματικότητα από την (ψευδ)αίσθηση. Όμως, κατά βάση, η απάντηση δεν είναι δύσκολη: Είναι η διασκέδαση. Η χαρά όταν παίζεις, η απόλαυση όταν βλέπεις το τόπι να τσουλάει.

Σε ένα ποδόσφαιρο που έχει χάσει μεγάλο μέρος από την αγνότητά του, ο Έρλινγκ Χάαλαντ έχει έρθει, παράδοξο κι αν ακούγεται, να δώσει κάτι το καινούριο από τα παλιά. Δεν είναι προφανώς το μόνο καλό σε έναν κακό κόσμο – αυτό το βάρος δεν αξίζει κανείς να το κουβαλά. Είναι, όμως, φρέσκο και αναζωογονητικό. Άρα πολύτιμο. Η μνήμη πρέπει να γυρίσει πίσω στην εποχή του Ρονάλντο, του Βραζιλιάνου, για να βρούμε άλλον επιθετικό με τέτοια εκτελεστική δεινότητα, με τέτοια άνεση στο γκολ. Και καλά τώρα δεν είναι ρομπότ…

Χάαλαντ: Κάνοντας σκόνη το ρεκόρ των Φαν Νίστελροϊ και Σαλάχ

Άλλοι προτιμούν να το(ν) συνοψίσουν με άλλους όρους: «Θηρίο» ή «Τέρας». Σε μια σεζόν που ακόμα έχει «ψωμί» για να τελειώσει, ο φορ της Μάντσεστερ Σίτι έχει ήδη «γράψει» 45 γκολ. Σε όλες τις διοργανώσεις. Σε 39 παιχνίδια. Ποτέ κανείς παίκτης της Premier League δεν έφτασε τόσο ψηλά σε παραγωγικότητα σε μια αγωνιστική περίοδο.

Το ρεκόρ κατείχαν μέχρι πρότινος από κοινού ο Ρούουντ φαν Νίστελροϊ (2002-03) και ο Μο Σαλάχ (2017-18), αλλά ο Ολλανδός άλλοτε «μπόμπερ» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο Αιγύπτιος φορ της Λίβερπουλ κάνουν διακριτικά στην άκρη στα βιβλία της ιστορίας – ένα φαινόμενο έχει έρθει «στην πόλη». Χώρια πως αυτοί χρειάστηκαν 52 ματς για να φτάσουν το ορόσημο των 44. Ο Χάαλαντ τους ξεπέρασε με 13 ματς λιγότερα…

Την πρωτιά στην εν λόγω στατιστική κατηγορία, την έκανε δική του στο εμφατικό 3-0 με το οποίο οι «Πολίτες» σάρωσαν την Μπάγερν Μονάχου στο πρώτο μεταξύ τους ματς για τα προημιτελικά του Champions League. Το 6ο του γκολ στα 8 ματς που έχει συναντήσει στο διάβα του τους Βαυαρούς – είχε συχνά αυτήν την ευκαιρία παλαιότερα ως παίκτης της Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Ο καταμερισμός των 45 τερμάτων του και ο επόμενος (μυθικός) στόχος

Η καταμέτρηση, ως τώρα, βγάζει τα κάτωθι για τον 22χρονο Νορβηγό: 30 γκολ στην Premier League, 11 στο Champions League (μόνο ο Φαν Νίστελροϊ με 12 έχει πετύχει περισσότερα σε μια σεζόν για παίκτη από ομάδα της ελίτ του αγγλικού ποδοσφαίρου), 3 στο FA Cup και 1 στο Λιγκ Καπ. Μπορούμε να τα κατηγοριοποιήσουμε και ως εξής: 6 χατ τρικ, 6 πέναλτι, τα 44 (γκολ) μέσα από τη μεγάλη περιοχή, το 1 μόλις απ’ ‘έξω. Επίσης, 10 με το δεξί πόδι, 28 με το αριστερό και 7 με κεφαλιές.

Αν το πάμε πριν την Premier League (1992 η σέντρα αυτής) πρέπει να γυρίσουμε στη σεζόν 1986-87, όταν ο Κλάιβ Άλεν τελείωσε με 49 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις για λογαριασμό της Τότεναμ. Σύντομα θα το καταρρίψει κι αυτό, θέμα χρόνου είναι.

Και μετά; Ο απόλυτος στόχος είναι τα 63 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις του Ντίξι Ντιν από το μακρινό 1927-28 για την Έβερτον, τα 60 στο πρωτάθλημα. Αν η αρμάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα το πάει μέχρι τέλους σε Champions League και FA Cup, έχει μπροστά του 15 ματς για να σπάσει το ρεκόρ όλων των εποχών. Αν κάποιος μπορεί, είναι αυτός. Το Θηρίο με την ακόρεστη όρεξη, η πιο φυσική… τεχνητή νοημοσύνη της τέχνης του γκολ. Αυτός που ήρθε στη Γη με αποστολή να σώσει τη Σίτι στο Champions League.