Εν έτει 2023 δεν πρέπει να χρησιμοποιείς αόριστες έννοιες όπως η μεταφυσική για να (προσπαθήσεις να) εξηγήσεις πράγματα, έτσι δεν είναι; Έτσι. Νομίζεις. Κι ύστερα έρχεται η Σεβίλλη. Με 6 κατακτήσεις Europa League (ή Κυπέλλου UEFA, έτσι το ξεκίνησε) από το 2006 κι έπειτα (2007, 2014, 2015, 2016 και 2020 oι επόμενες). Με την ευκαιρία απόψε (22:00, COSMOTESPORT1) κόντρα στη Ρόμα να κάνει το 7/7 σε μια σεζόν που ήταν από τις χειρότερες της σύγχρονης ιστορίας της, εντός κι εκτός γηπέδων

Ανάθεμα αν υπήρχε ένας άνθρωπος τον περασμένο Απρίλιο που να προέβλεπε πως αυτή η βαθιά διαιρεμένη και ταλαιπωρημένη ομάδα θα έφτανε ως το «Πούσκας Αρένα» της Βουδαπέστης. Τι διοικητικό συμβούλιο ήταν αυτό…

Το να ανεβαίνουν οι τόνοι σε Δ.Σ. των Ανδαλουσιανών δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Κάποτε, στα τέλη των 90s, ένας εκ των μεγαλομετόχων μπούκαρε σε αίθουσα συνεδρίασης κραδαίνοντας ένα όπλο. Αλλά από τότε μεσολάβησαν χρόνια (ευρωπαϊκού) μεγαλείου, το κλαμπ άλλαξε status. Ή μήπως όχι και τόσο;

To πολεμικό Δ.Σ., η μάχη εξουσίας στη Σεβίλλη

Ακόμα αντηχούν στους τοίχους του «Σάντσεθ Πιθχουάν» οι φωνές από τα μαλώματα των μεγαλόσχημων της ομάδας. Λόγια βαριά ανταλλάχθηκαν ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα μπλοκ. Αυτό του προέδρου Χοσέ Κάστρο κι αυτό του Ντελ Νίδο του πρεσβύτερου – ο γιος του, παρεμπιπτόντως, τον έχει «προδώσει» στηρίζοντας τους απέναντι. Λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια.

Όλο αυτό εν μέσω μιας χρόνιας μάχης εξουσίας που μαίνεται σε ένα από τα παλαιότερα και πιο πετυχημένα κλαμπ στην Ισπανία. Ο Ντελ Νίδο ήταν το αφεντικό από το 2002 ως το 2013, όταν και μπήκε φυλακή για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος. Το 2017 αφέθηκε ελεύθερος κι από τότε παλεύει να πάρει ξανά τον έλεγχο που θεωρεί πως του έκλεψε ο Κάστρο όσο αυτός ήταν «από κάτω».

Από το 2019 στο «παιχνίδι» συμμετέχει και η 777 Partners. Ο αμερικανικός Όμιλος, ιδιοκτήτης διαφόρων ομάδων (Τζένοα, Σταντάρ Λιέγης, Χέρτα Βερολίνου, Ρεντ Σταρ, Βάσκο ντα Γκάμα), έχει σεβαστό ποσοστό στη μετοχική σύνθεση, περί το 15%.  Οι «Los Americanos» όπως τους αποκαλούν οι Σεβιγιάνοι, θέλουν να εκσυγχρονίσουν το κλαμπ και στο πλαίσιο αυτό πηγαινοέρχονται στο ποιον στηρίζουν. Αναλόγως ποιον βλέπουν κάθε φορά πιο έτοιμο να πάει με τα νερά τους.

H Σεβίλλη λίγο έλειψε να πέσει στον γκρεμό – Πώς τη γλίτωσε

Ουσία είναι ότι τον Απρίλιο, όταν έγινε το εκρηκτικό Δ.Σ, η κατάσταση ήταν οριακή. Η σεζόν εξελισσόταν εφιαλτικά. Η Σεβίλλη κινδύνευε σοβαρά με υποβιβασμό. Πώς έγινε τέτοιο κακό; Οι συνέπειες μιας λανθασμένης στρατηγικά απόφασης.

Εξηγούμαστε: Και στις δύο θητείες του Μόντσι ως αθλητικού διευθυντή, η πολιτική που γιγάντωσε το ισπανικό κλαμπ συνίστατο στο εξής: Αγοράζω φτηνά, πουλάω ακριβά, επενδύω ξανά και πάλι από την αρχή.

Μεγαλοπιάστηκαν όμως τα τελευταία χρόνια εκεί στην Ανδαλουσία, πίστεψαν θα μπορούσαν να πάρουν πρωτάθλημα. Ως εκ τούτου, το μισθολογικό κόστος ανέβηκε κατά πολύ, η ισορροπία χάθηκε. Όπως και η ταυτότητα, αυτό που έκανε τη Σεβίλλη δυνατή και διεθνώς αναγνωρίσιμη και αξιοζήλευτη.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, έφυγαν οι Ζιλ Κουντέ και Ντιέγκο Κάρλος χωρίς να αντικατασταθούν. Οι επιλογές των Αντνάν Γιανουζάι και Κάσπερ Ντόλμπεργκ είχαν ρίσκο κι όντως δεν βγήκαν. Ακόμα χειρότερο ήταν το φιάσκο με τον Ίσκο. Μόνο ένα εξάμηνο έβγαλε ο άλλοτε άσος της Ρεάλ Μαδρίτης – είχε υπογράψει για δύο χρόνια.

«Χρειάζεται ολικό καθάρισμα: Από το Δ.Σ. ως τα αποδυτήρια» έγραφε ένα πανό που εμφάνισαν οι Σεβιγιάνοι φαν στο ματς με την Κάντιθ, τον περασμένο Ιανουάριο.  Τελικά η σωτήρια επιλογή ήταν η 3η κατά σειρά αλλαγή προπονητή. Η σεζόν είχε ξεκινήσει με τον Ζουλέν Λοπετέγι, ο οποίος όμως είχε κάνει τον κύκλο του. Ο Χόρχε Σαμπάολι ήταν ένα λάθος του scouting, στα ζόρια επιλέχτηκε ένας «εργάτης»: Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

Ο 62χρονος Βάσκος έχει ένα μεγάλο συν: Δεν το παραζορίζει. Είναι απλός άνθρωπος, απλός στις διδαχές του. Ζητάει από τους παίκτες να παίζουν γρήγορο και άμεσο ποδόσφαιρο, έτσι έκανε καριέρα σε Αθλέτικ Μπιλμπάο, Βαγιαδολίδ, Εϊμπαρ, Οσασούνα και Αλαβές.

Ανέλαβε ειδική αποστολή ξεκάθαρα, υπογράφοντας συμβόλαιο 2,5 μηνών. Σώσε μας, τον ικέτεψαν. Και το έκανε. Η ομάδα άρχισε σιγά σιγά να στρώνει και το πήγε τελικά ως την 11η θέση. Επιτυχία εκεί που είχαν φτάσει τα πράγματα. Και μπορεί να γίνει εντελώς σουρεάλ αν έρθει η ευρωπαϊκή κούπα.

Ε, μα ναι, είναι… μεταφυσικό αυτό με το Europa League και τους Ανδαλουσιανούς!

Ο Μεντιλίμπαρ δεν θα χάσει τον ύπνο του ό,τι κι αν συμβεί σήμερα. Ο ίδιος το έθεσε έτσι και τον πιστεύουμε. Ξέρει πολύ καλά ποιος είναι, από πού έρχεται. Δεν θα «τρελαθεί» τώρα ούτε θα χάσει το μέτρο.

Ο Μόντσι πάλι, είναι θεσμός στη Σεβίλλη, υπεράνω ιδιοκτητών και των μεταξύ τους «σφαγών», αλλά αμφισβητήθηκε φέτος ανοιχτά. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως θα συνεχίσει και του χρόνου. Έβγαλε πολύ ένταση φέτος, μέχρι και να κλαίει τον είδαμε στις εξέδρες.

Είναι πολύ ωραίο πάντως ως σύμπτωση πως απόψε θα βρει αντίπαλο τη Ρόμα, όπου έφαγε τα μούτρα του όταν δοκίμασε μακριά από την Ανδαλουσία, παραδέχεται πάντως πως αυτός έχει την κύρια ευθύνη γι’ αυτό.

Μία ή άλλη, μέσω του Europa League μπορεί συνεπώς να έρθει και η έξοδος στο Champions League για τη Σεβίλλη. Σε μια σεζόν που λίγο έλειψε να πέσει στη Σεγούντα. Μεταφυσική, τα είπαμε

Πολλοί παίκτες θα φύγουν σίγουρα τις προσεχείς ημέρες. Αλλά για μια ομάδα που επί μακρόν βίωσε κατάσταση ο σώζων εαυτόν σωθείτο, και μόνο το ότι βρίσκεται στη Βουδαπέστη για τελικό είναι απίστευτο.

Ο Μουρίνιο είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη Σεβίλλη στον αποψινό τελικό του Europa League

Τι φοβάται πια περισσότερο; Το περίφημο winning culture του Ζοσέ Μουρίνιο. Αυτή έχει 6/6 στο Europa League, o Πορτογάλος κόουτς 5/5 σε ευρωπαϊκούς τελικούς, Ιδού, Ζοσέ, το μεγαλείο σου:

  •     Σέλτικ – Πόρτο 2-3 (Europa League)
  •     Μονακό – Πόρτο 0-3 (Champions League)
  •     Μπάγερν – Ίντερ 0-2 (Champions League)
  •     Άγιαξ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-2 (Europa League)
  •     Ρόμα – Φέγενορντ 1-0 (Conference League)

«Είμαι πια ένας καλύτερος κόουτς, καλύτερος άνθρωπος, αλλά έχω το ίδιο πάντα DNA», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου. «Όσο περνάει ο καιρός το μυαλό μου κόβει περισσότερο», εξήγησε

Κάποιοι λένε πως αν πάρει σήμερα το Europa League θα είναι το σπουδαιότερο επίτευγμα της καριέρας του. Με μια ομάδα με περιορισμένα οικονομικά μέσα και επί μακρόν συνυφασμένη με λούζερ αποχρώσεις, το να την οδηγήσει σε back to back ευρωπαϊκούς τίτλους (προηγήθηκε πέρυσι το Conference League), αυτή θα ‘ναι η μεγαλύτερη απόδειξη πως γεννήθηκε για να νικά και μόνο για να νικά.

Έστω κι αν αισθητικά δεν είναι πάντα όμορφο και το θέτουμε κομψά. Τη Λεβερκούζεν στα ημιτελικά την απέκλεισε έχοντας στο δεύτερο ματς 30% κατοχή και έχοντας πάει σε άλλο επίπεδο το «στείλε την μπάλα στην εξέδρα να κερδίσουμε χρόνο».

Το Europa League ενδεχόμενως να είναι το αποχαιρετιστήριο δώρο του Ζοσέ στη Ρόμα

«Δεν θα είναι ιστορία ή θαύμα αν κατακτήσουμε το τρόπαιο. Θα είναι σαν να εμφανιστεί στη Ρώμη ο Ιησούς Χριστός και να αρχίσει να κόβει βόλτες στο Βατικανό!», είπε ο Ζοσέ – απίθανη ατάκα. Δεν παιζόταν άλλωστε ποτέ στα mind games – μόνο ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον του πήγαινε κόντρα – τι ωραία χρόνια.

Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, αλλά ο Special One παραμένει σπέσιαλ. Ντεμοντέ; Ποτέ. Και ποιος ξέρει αν η συνέχεια τον φέρει να κάνει τη μεγάλη επιστροφή στην Παρί Σεν Ζερμέν. Λέει και ξαναλέει πόσο έχει δεθεί με τη Ρόμα, όπως άλλωστε και με τις όλες του τις προηγούμενες ομάδες (με εξαίρεση την Τότεναμ όπως τονίζει). Ωστόσο εγγυήσεις δεν υπάρχουν, η φλόγα για το παραπάνω καίει πάντα και ίσως είναι μία από εκείνες τις φορές που ένα άτομο είναι μεγαλύτερο από το κλαμπ που δουλεύει.

Οι παίκτες του τον λατρεύουν. Οι οπαδοί το ίδιο. Έχει προκαλέσει πολλή συζήτηση στην Ιταλία το τηλεφώνημα σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό μιας κοπέλας ονόματι Μάρτα που πήρε για να πει το παράπονο της επειδή ο πατέρας της, άρρωστος τιφόζι των «τζαλορόσι», προτίμησε να πάει στη Βουδαπέστη από το να παραστεί στην προγραμματισμένη για σήμερα ορκωμοσία της στο Πανεπιστήμιο.

Ω μα αγαπητή Μάρτα, πτυχία μπορείς να πάρεις κι άλλα – σου το ευχόμαστε. Η Ρόμα όμως ποιος ξέρει πότε θα παίξει ξανά ευρωπαϊκό τελικό αν της φύγει ο Ζοσέ της… Η Σεβίλλη και το σερί της είναι το τελευταίο εμπόδιο πριν από αυτό που μοιάζει όλο και περισσότερο με αποχαιρετισμό.