Είναι πλέον γεγονός. Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στα ευρωπαϊκά σαλόνια μετά από επτά ολόκληρα χρόνια ανομβρίας και είναι πανέτοιμος για να φορέσει τα καλά του και να επανέλθει δριμύτερος στις εκτός των συνόρων υποχρεώσεις.

Για να έρθει αυτή η πρόκριση χρειάστηκαν δύο γκολ του Σπόραρ ο οποίος έχει πετύχει τρία από τα πέντε φετινά γκολ των πράσινων και άλλη μια μαγική ενέργεια του Τζούριτσιτς και ασίστ του Σέρβου μέσου ο οποίος ξεσήκωσε τη Λεωφόρο.

Το «τριφύλλι» έπαιξε με τη φωτιά. Βρέθηκε να χάνει με 2-1 στη διάρκεια του αγώνα παρά το γεγονός πως είχε πάρει προβάδισμα και να δώσει τη δυνατότητα στους Ουκρανούς να πιστέψουν στην πρόκριση. Εν τέλει όμως ο Παναθηναϊκός «χτύπησε» όταν έπρεπε έκανε το 2-2 και εν τέλει κράτησε αυτό το σκορ μέχρι το τέλος.

Η πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League υπογράφει την επιστροφή του Παναθηναϊκού στους ευρωπαϊκούς ομίλους για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2016-17, καθώς εξασφαλίζει παρουσία στα γκρουπ του Europa League.

Στον επόμενο γύρο του Champions League, ο Παναθηναϊκός θα συναντήσει τη Μαρσέιγ του Ομπαμεγιάνγκ και της παρέας του ελπίζοντας σ’ ένα μικρό «θαύμα» με έπαθλο το… σεντόνι της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η δεδομένη είσοδος στους ομίλους του Europa League θα φέρει μπόνους συμμετοχής από την UEFA ύψους 3,63 εκατομμύριων ευρώ, ενώ σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθεί το Market Pool, τα χρήματα από το Coefficient Pool, αλλά και τα μπόνους για κάθε βαθμό (630.000 ευρώ για κάθε νίκη, 210.000 ευρώ για κάθε ισοπαλία) που ανεβάζει κατά πολύ το συνολικό έσοδο από την ευρωπαϊκή συμμετοχή.

Σε όλα αυτά θα πρέπει φυσικά να προσθέσουμε και τα επιπλέον έσοδα από τα εισιτήρια των εντός έδρας παιχνιδιών, που θα απογειωθούν ακόμα περισσότερο αν οι πράσινοι επιλέξουν το «ΟΑΚΑ» για τα παιχνίδια των ομίλων.

Αυτά, στο… χειρότερο πλέον σενάριο που είναι η συμμετοχή στους ομίλους του Europa League.

Διότι, αν ο Παναθηναϊκός κάνει την απόλυτη υπέρβαση και παίξει στους ομίλους του Champions League, αποκλείοντας αρχικά την Μαρσέιγ και εν συνεχεία τον αντίπαλο που θα βρει μπροστά του στα πλέι-οφ (είτε τον νικητή του ζευγαριού Μπράγκα-Μπάντσκα Τόπολα είτε τον νικητή του ζευγαριού Ρέιντζερς-Σερβέτ ή Γκενκ) τότε το νούμερο εκτοξεύεται πάνω από τα 25 εκατομμύρια ευρώ.