Όλοι γι’ αυτό μιλάνε, βλέπουν και ξαναβλέπουν τις εικόνες της σύρραξης στο Ρεάλ Μαδρίτης – Παρτιζάν, για τα playoffs της Euroleague. Απορείς πώς είναι δυνατόν επαγγελματίες μπασκετμπολίστες να αντιδρούν σαν έφηβοι που έκλεισαν ραντεβού σε κάποια αλάνα για να παίξουν «μάπες».

Ο αθλητισμός του top level είναι πάνω από όλα μια πνευματική πρόκληση, μια άσκηση ισορροπίας σε τεντωμένο σκοινί. Και χθες (27/4), κάποιοι, έπιασαν πάτο. Κι ακόμα παρακάτω αν το πάμε στον Γκέρσον Γιαμπουσέλε, αυτόν τον «γίγαντα- τρομάρα του- του κατς» που πήγε να αχρηστέψει τον καημένο τον Ντάντε Έξουμ

Οι εικόνες είναι στα όρια του απίστευτου. Αλλά δεν τις λες δα και πρωτοφανείς – παρά το μεγάλο δημοσιογραφικό πειρασμό περί του κλισέ τούτου. Αυτό το ξύλο, άγριο κι αν ήταν, έχει ανάλογα προηγούμενα στην ιστορία του αθλήματος. Αρκετά, μάλιστα. Συγκεντρώσαμε μερικά. Πιο «χτυπητά» – κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Malice at the Palace

Στην (καλή) σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο Untold, ήταν το επεισόδιο με τίτλο Malice at the Palace. Εκεί παρουσιάζεται όλο το story αναλυτικά (πριν, νυν, μετά) και αξίζει οπωσδήποτε το χρόνο σας. Στην ουσία είναι το «χειρότερο δεν γίνεται» στην ιστορία του ΝΒΑ. Ακριβώς δηλαδή το είδος που γεννά στους Αμερικάνους την επιθυμία για διήγηση. Δώσε τους δράμα, ποπ κορν και μια πολυθρόνα και δεν θέλουν πολλά περισσότερα.

Ο κακός χαμός συνέβη στις 19 Νοεμβρίου 2004 στον αγώνα μεταξύ Πίστονς και Πέισερς. H ομάδα του Ντιτρόιτ μάζευε και στις τσέπες από τους απέναντι της Ιντιάνα. Ήταν, όλα αυτό έδειχναν, ένα χωρίς ιδιαιτερότητα φθινοπωρινό παιχνίδι του ΝΒΑ, που θα ξεχνιόταν γρήγορα. Έγινε, σε λίγα λεπτά, αυτό που δεν θα ξεχάσει ποτέ κανείς.

Στα 45 δευτερόλεπτα πριν ακουστεί η κόρνα της λήξης, ο Ρον Αρτέστ έκανε φάουλ στον Μπεν Ουάλας. Δεν έμοιαζε τόσο σκληρό, αλλά εκείνος απάντησε χτυπώντας τον στο πρόσωπο – μιλούσε μάλλον η γενικότερη «μανούρα» από το ότι τα πράγματα δεν είχαν πάει όπως θα ήθελε. Αυτό που έγινε στη συνέχεια θα άλλαζε το ΝΒΑ για πάντα.

Ο Αρτέστ, για κάποιο λόγο, πήγε και ξάπλωσε στο τραπέζι της γραμματείας, όμως ένας οπαδός των Πίστονς έριξε ένα πλαστικό ποτήρι προς το μέρος του και τον πέτυχε στο στήθος. Η νοερή απαγορευμένη γραμμή ανάμεσα στο παρκέ και τις κερκίδες θα έπαυε να είναι τέτοια.

Ο Αρτέστ «τρελάθηκε», άρχισε να σκαρφαλώνει τα καθίσματα για να βρει τον φταίχτη. Οι συμπαίκτες του, Στίβεν Τζάκσον και Ζερμέιν Ο’ Νιλ έσπευσαν προς βοήθειά του. Όλοι τους κατάντησαν να πλακώνονται με οπαδούς, μάταια παίκτες των Πίστονς όπως οι Ρασίντ Γουάλας και Ρικ Μαχόρν πάλευαν να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Όποιος είδε το βλέμμα του Αρτέστ εκείνο το βράδυ δεν το λησμόνησε ποτέ. Ήταν ο ορισμός του «έχει θολώσει το μάτι του». Προπονητές και παίκτες προσπαθούσαν να τον ηρεμήσουν, μάτια. Τίποτα δεν έμοιαζε ικανό να τον κοντρολάρει. Ένας αστυνομικός, κάποια στιγμή, τον απείλησε πως θα του ρίξει με σπρέι πιπεριού!

Ο Αρτέστ γύρισε κάποια στιγμή με τα πολλά στο παρκέ, αλλά δύο οπαδοί είχαν την ατυχή έμπνευση να πάνε να του την «πουν» σε αυτήν την κατάσταση ανίερης οργής που βρισκόταν. Η μπουνιά ήρθε αμέσως στον έναν εξ αυτών, ο Ο’ Νιλ εμφανίστηκε από το πουθενά χτυπώντας τον άλλο οπαδό.

Ο κόουτς των Πίστονς Λάρι Μπράουν προσπαθούσε να παρέμβει μέσω μικροφώνου, αλλά αυτό, βρήκε ώρα, να χαλάσει. Το πέταξε κάτω με δύναμη από τα νεύρα του. Από τα μεγάφωνα του γηπέδου ακουγόντουσαν συνεχώς μηνύματα που ζητούσαν από τον κόσμο να αποχωρήσει μπας και σταματήσει αυτή η «τρέλα». Οι φαν αποδοκίμαζαν τους παίκτες και τους έριχναν αντικείμενα καθώς αυτοί πήγαιναν στα αποδυτήρια επί αστυνομική συνοδεία.

Το όλο επεισόδιο κράτησε λιγότερο από 10 λεπτά, άλλο αν έμοιαζε αιώνας. Μα ήταν αλήθεια δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο στο ΝΒΑ, στην εθνική τηλεόραση; Ήταν.

Εννιά θεατές τραυματίστηκαν, δύο πήγαν στο νοσοκομείο. Ο Αρτέστ τιμωρήθηκε για το υπόλοιπο της σεζόν (73 αγώνες κανονικής περιόδου και 13 playoffs) με αποτέλεσμα να χάσει πέντε εκατομμύρια δολάρια. Ο Στίβεν Τζάκσον έχασε 30 αγώνες, ο Ζερμέιν Ο’ Νιλ άλλους 15, ο Μπεν Γουάλας έξι, ο Άντονι Τζόνσον πέντε, οι Ρέτζι Μίλερ, Τσόνσι Μπίλαπς, Ντέρικ Κόουλμαν, Έλντεν Κάμπελ από έναν ο κάθε ένας!

Πέντε παίκτες τιμωρήθηκαν με φυλάκιση ενός χρόνου με αναστολή και κοινωνική εργασία, ενώ απαγορεύτηκε δια βίου η είσοδος σε αγώνες των Πίστονς σε πέντε οπαδούς και επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κατανάλωση αλκοόλ.

Ήταν το χειρότερο επεισόδιο στην ιστορία του ΝΒΑ και θα άλλαζε για πάντα μέρος της δομής του πρωταθλήματος, αφού ο τότε Κομισάριος Ντέιβιντ Στερν πήρε μέτρα για να διασφαλίσει πως κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν ξανά ποτέ.

Ελλάς – Σερβία όχι και τόσο συμμαχία

Φιλικό ήταν αυτό; Αλήθεια; Δηλαδή τι θα ήταν… εχθρικό; Κακά τα ψέματα βέβαια, πάντα υπήρχε μια υπόγεια κόντρα στους αγώνες ανάμεσα σε Ελλάδα και Σερβία. Ακόμα κι αν κανείς δεν ήθελε να το πολυλέμε δυνατά.

Το καζάνι (της διαμάχης) που σιγόβραζε έσκασε λοιπόν το 2010. Τρία λεπτά πριν από το φινάλε. Όλα άρχισαν όταν ήρθαν στα χέρια ο Μίλος Τεόντοσιτς με τον αρχηγό της Εθνικής, Αντώνη Φώτση.

Ο Νέναντ Κρστιτς παρενέβη και σαν λυσσασμένος άρχισε να ρίχνει non stop μπουνιές, ο Κέσελι τα έβαλε με τον Κώστα Τσαρτσαρή. Όταν ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης άρχισε να δέχεται καταιγισμό χτυπημάτων, ο Γιάννης Μπουρούσης προσπάθησε να τον βοηθήσει, αλλά ο Κρστιτς άρπαξε μια καρέκλα και του την πέταξε στο κεφάλι με αποτέλεσμα να του το ανοίξει.

Ο Κρστιτς συνελήφθη μαλιστα μετά και τελικά αφέθηκε ελεύθερος αφότου ζήτησε συγγνώμη από τον Μπουρούση, ο οποίος απέσυρε τη μήνυση. Λέγεται ότι ξύλο μεταξύ Ελλήνων και Σέρβων συνέχισε να πέφτει ως και αργότερα όταν αντάμωσαν ξανά στο ξενοδοχείο…

Για την ιστορία, ο αγώνας κατοχυρώθηκε υπέρ της Ελλάδας με σκορ 74-73. Έτσι το λέμε, επειδή νικήσαμε…

Σε ελληνικού ενδιαφέροντος «μπάχαλα», να σταθούμε και στο Άρης – Μπεσίκτας, για το Κύπελλο Κόρατς, το Δεκέμβριο του 199. Γκάρι Αλεξάντερ και Ντίνος Αγγελίδης το γύρισαν στην… πυγμαχία και το παιχνίδι διακόπηκε. Επαναλήφθηκε στη Νέα Σμύρνη κεκλεισμένων των θυρών χωρίς τους δύο θερμόαιμους παίκτες.

Στο τέλος έμεινε μόνο ένας

Φιλιππίνες – Αυστραλία, Προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019. Και στο τέλος έμεινε ένας – στην κυριολεξία! Εξηγούμαστε: Τα άγρια επεισόδια είχαν ως συνέπεια οι διαιτητές να αποβάλουν 13 παίκτες και από τις δύο ομάδες, με τις Φιλιππίνες να μένουν με τρεις στο παρκέ.

Λίγο αργότερα, οι δύο τιμωρήθηκαν με φάουλ και αποβλήθηκαν, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να λήξει το παιχνίδι, καθώς οι γηπεδούχοι είχαν μόλις έναν παίκτη στο γήπεδο. Το σκορ ήταν 89-53 υπέρ των Αυστραλών, 11:57″ πριν από το τέλος.

Η γροθιά που άλλαξε το ΝΒΑ μια για πάντα

Bonus: Η περίφημη γροθιά του Κέρμιτ Ουάσιγκτον στον Ρούντι Τομγιάνοβιτς το 1977. Που πήγε να αφήσει στον τόπο τον μετέπειτα κόουτς των Ρόκετς. Ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ σύγκρινε το χτύπημα με «τον ήχο που κάνει ένα πεπόνι, όταν πέφτει πάνω σε τσιμέντο» και ο Τομγιάνοβιτς, παραδόξως, κατάφερε να συνεχίσει να παίζει.

Αργότερα, οι γιατροί έμειναν άφωνοι μόλις είδαν πως είχε διαλύσει το σαγόνι του, τη μύτη του και είχε υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ήταν τυχερός που ζούσε.

Τα μέτρα που πάρθηκαν μετά από τη Λίγκα έβαλαν οριστικά τέλος σε μια θλιβερή κατάσταση διαρκείας εκείνη την εποχή και το ΝΒΑ έπαψε να κυριαρχείται από το νόμο της ζούγκλας…