Λίγο πριν ετοιμάζει της βαλίτσες της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έπρεπε να κάνει αναβολικό τεστ όπως όλοι οι αθλητές. Στις εξετάσεις της όμως φάνηκε πως είχε καπνίσει μαριχουάνα και αυτό ήταν το τέλος των προσδοκιών της για ένα μετάλλιο στο Τόκυο. Η Sha’ Carri Richardson είχε κάνει φετινό ρεκόρ τρέχοντας τα 100 μέτρα σε 10.72 δευτερολεπτα και προέβαλλε ως το τεράστιο φαβορί του αγωνίσματος. Η μαριχουάνα όμως της στέρησε το όνειρο της πρώτης συμμετοχής σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μέσα στην τελευταία τριετία, η 21χρονη Richardson έχει τρέξει τα 100 μέτρα σε πολύ γρήγορους χρόνους αρκετές φορές. Πέραν της επίδοσης του 10.72 τον Απρίλιο, στις 19 Ιουνίου έκανε την απόσταση σε 10.86, πιο πριν είχε πιάσει το 10.64, αλλά επειδή είχε βοηθητικό άνεμο δεν μέτρησε στα ρεκόρ, ενώ το 2019 είχε κάνει την απόσταση σε 10.75.

Ο αποκλεισμός της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες προκάλεσε αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις αφορούσαν σαφώς τη στάση των κανονισμών απέναντι σε μια μαύρη αθλήτρια, με τον Πρόεδρο Μπάιντεν να δηλώνει «οι κανόνες είναι κανόνες και οφείλουν όλοι να τους γνωρίζουν. Το αν πρέπει να αλλάξουν είναι μια διαφορετική συζήτηση».

Στη δημόσια απολογία της η Sha’ Carri Richardson ανέφερε ότι ο λόγος που κάπνισε μαριχουάνα ήταν γιατί είχε μάθει πριν από τους αγώνες κατάταξης ότι είχε πεθάνει η βιολογική της μητέρα. «Θέλω να αναλάβω την ευθύνη των πράξεων μου. Ξέρω τι έκανα και τι πρέπει να κάνω. Δεν θα συνδεθεί ποτέ το όνομα μου με στεροειδή. Ήταν μόνο μαριχουάνα. Μη με κρίνετε σκληρά, είμαι κι εγώ άνθρωπος».

Αυτά τα λόγια ικανοποίησαν τον Μπάιντεν, αλλά κυρίως ενίσχυσαν τη στήριξη που υπάρχει τις τελευταίες 3 εβδομάδες προς την 21χρονη σπρίντερ, η οποία βλέπει να της ανοίγεται ένας κόσμος ισχύος που μπορεί να τη χρησιμοποιήσει και για ίδιον όφελος, μα και για να αλλάξει τα πράγματα για άλλες κοπέλες.

Ο Κάνιε Γουέστ την έχει συμπεριλάβει στη διαφήμιση για τα νέα Beats by Dre και λογικά θα έχει συμμετοχή σε κάποιο κλιπ για τα νέα του τραγούδια που κυκλοφορούν σε μορφή άλμπουμ με τον τίτλο Donda σήμερα. Εξάλλου, το τραγούδι No Child Left Behind του Γουέστ αφορά και εκείνη που τελικά μένει πίσω λόγω της απόφασης της αμερικανικής επιτροπής για το ντόπινγκ (USADA). Επιπλέον, ο Κάνιε έχασε τη μητέρα του – το άλμπουμ φέρει το όνομα της – όπως ακριβώς και η Richardson.

https://twitter.com/beatsbydre/status/1417659047420088321?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1417659047420088321%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.popsugar.com%2Ffitness%2Fshacarri-richardson-kanye-beats-by-dre-live-your-truth-48427592

Μια εταιρεία ατμίσματος της έχει κάνει πρόταση 250.000 δολαρίων για να γίνει brand ambassador, ενώ η Nike είναι χορηγός της και τη στηρίζει ακόμα περισσότερο παρά την αποπομπή της και το ότι δε θα βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Sha’ Carri, που αγαπούσε πολύ τη μαμά της και αγαπάει πολύ τη γιαγιά της, είναι μια από τις λίγες αθλήτριες που έχουν γνωστοποιήσει τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Είναι gay και έχει σχέση με κοπέλα αρκετό καιρό. Μάλιστα, είναι η κοπέλα της που την έπεισε να φορέσει αυτή την περούκα στο χρώμα της φωτιάς και να μετατρέψει την Richardson σε ένα fashion icon.

Τα μακριά νύχια, οι μεγάλες βλεφαρίδες και αυτό το μαλλί έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς ως «too much». Είναι ακριβώς όμως το στοιχείο που την κάνει πιο δημοφιλή. «Το να είσαι too much είναι ένα στοιχείο αυτοέκφρασης, αυτοελέγχου και αυτοεπιβεβαίωσης» αναφέρεται σε άρθρο της Guardian από τον καθηγητή Έρικ Νταρνέλ Πρίτσαρντ.

Στο στυλ που έχει η 21χρονη από το Ντάλας, υπάρχουν στοιχεία ευαισθησίας που έχουν οι άνθρωποι του αμερικανικού νότου, αλλά και περηφάνιας. Η Sha’ Carri Richardson χρησιμοποιεί την εικόνα της για να παραμείνει συνδεδεμένη με τον τόπο της και να εκφράσει τη μαύρη κοινότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στις νότιες πολιτείες. Πολλοί την αποκαλούν Flo Jo της εποχής μας, ορμώμενοι από την Florence Griffith Joyner, τη μαύρη σπρίντερ των ΗΠΑ που στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 έγραψε ιστορία ως η ταχύτερη γυναίκα και μέσα από την επιτυχία της έστρεψε τα φώτα στο στυλ της και μπόρεσε να εκφράσει πράγματα που αφορούν τη μαύρη φυλή.

Αυτή τη στιγμή η Richardson έχει τη δυναμική που είχε η Simon Biles πριν από 5 χρόνια, αλλά με μεγαλύτερη προοπτική για το μέλλον. Στις ΗΠΑ ο αθλητισμός είναι τρομακτικά δημοφιλής και αυτό φαίνεται από το ότι μια 21χρονη αθλήτρια στο τρέξιμο, έχει πάνω από 2 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram.

«Θέλω ο κόσμος να δει ότι είμαι αυτό το κορίτσι» είχε πει πριν λίγους μήνες η Sha’ Carri Richardson μετά την κούρσα του 10.65, όταν τη ρώτησαν για το στυλ της την ώρα του αγώνα.

Κι ο κόσμος την είδε. Ο κόσμος την άκουσε. Ο κόσμος την μετατρέπει σε ένα αστέρι με μεγάλη λάμψη. Όσο η πύρινη χαίτη της!

* Φωτογραφία: Getty Images