Όταν ακούει κανείς την λέξη τράπερ, το μυαλό του πάει σε έναν αντιδραστικό τύπο που «ψάχνεται» για κόντρες και φασαρίες. Μια λανθασμένη αντίληψη, βέβαια, όπως κατάλαβα μετά από την συνέντευξη με τον Mente Fuerte. Ναι, είναι θηριώδης αλλά αυτό δεν είναι το μόνο που τον χαρακτηρίζει. Εκτός από ότι είναι ο μόνος καλλιτέχνης με ελληνικό διαμαντένιο single, είναι ένας ετοιμόλογος, ανοιχτόμυαλος, ταλαντούχος και πάνω από όλα φιλικός τύπος.

Όχι, δεν το έχει καβαλήσει το καλάμι παρότι είναι από τους πιο επιτυχημένους της σκηνής του. Τι άλλο; Υπάρχουν και οι τράπερς με δομημένο λόγο. Δεν μιλάνε μόνο για ναρκωτικά, γκόμενες και λεφτά (αν και αυτά στη ζωή είναι). Συζητήσαμε λοιπόν για την αλλαγή στην hip hop σκηνή, τα στερεότυπα που προβάλλονται μέσα από τα τραπ τραγούδια, αν τελικά η τραπ διαφθείρει, τα beefs, τον Mad Clip, την αλλαγή στην εμφάνισή του και άλλα πολλά. Τα ράστα αποτελούν παρελθόν για αυτόν, όπως και τα 40 κιλά που έχασε. Η συνέντευξή του θα σε πείσει να αναθεωρήσεις το hate που μπορεί να έχεις ρίξει στους τράπερς.

-Ας ξεκινήσουμε από το τι ετοιμάζεις αυτήν την περίοδο

Ετοιμάζω δύο δίσκους και βρίσκομαι full σε στούντιο. Ο πρώτος θα βγει περίπου σε ένα τρίμηνο. Ο ένας στην ουσία είναι χειμερινός και ο άλλος πιο καλοκαιρινός. Θα υπάρχουν μέσα συνεργασίες με πολλούς καλλιτέχνες. Επίσης στα σχέδια είναι και ένα δρομάτο κομμάτι, που ονομάζεται «Χάρος» προς τιμήν όλων εκείνων που έχουν χαθεί στην άσφαλτο.

Εκτός από μέλος OffBeat Records είμαι owner στην Black Bandana, όπου έχουμε νέους καλλιτέχνες. Ένας από αυτούς είναι ο LeaderBrain που έφτασε στην κορυφή του Spotif. Θα απασχολήσουν πολύ στο μέλλον.

-Πώς θα χαρακτήριζες το στιλ της μουσικής σου;

Η μουσική για μένα είναι το τι μου βγαίνει εκείνη την στιγμή. Δεν έχω όρια, μπορώ να κάνω και άλλα είδη που γουστάρω. Έχω κάνει και ροκ διασκευές. Ούτε διαχωρίζω το «εμπορικό» με το «Undergound». Αυτοί οι δύο όροι δεν υπάρχουν. Γράφω και πιο ερωτικά τραγούδια, μου αρέσουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ερωτικό είναι και εμπορικό.

-Παλιότερα νομίζαμε ότι το Hip Hop συνδέεται με το γκράφιτι, το underground, εκπροσωπούσε αυτούς που βρίσκονταν στο περιθώριο. Πλέον η τραπ τα έχει αλλάξει αυτά σωστά;

Ναι, αν και στην Αμερική έτσι ήταν πάντα, όπως είναι τώρα εδώ. Στην Ελλάδα μας ήρθε μετά από 30 χρόνια. Οι πιο hardcore καλλιτέχνες ήταν σε όλες τις δισκογραφικές. Υπάρχουν και τώρα απλά δεν είναι underground. Κι ο tupac κακώς θεωρείται underground… ήταν και αυτός σε δισκογραφική ήταν, όσο σκληρά και αν ράπαρε.

-Σε τι διαφέρει η ραπ από την τραπ;

Και οι τράπερς είναι ράπερς. Απλά αλλά ο ήχος της μουσικής, είναι πιο νέος. Δεν αλλάζει κάτι άλλο στην ουσία.

-Δεν πουλάνε κάτι διαφορετικό όμως από τους hip hopers παλιότερα;

Οι χιπ χοπερς παλιότερα απλά ήταν πιο κοινωνικοί, αλλά και εκείνοι μιλάγανε για ναρκωτικά, μουνιά και λεφτά. Το ίδιο πράγμα ήταν.

-Το ότι οι τραπερς όμως φλεξάρουν δεν είναι χαρακτηριστικό;

Αυτό είναι στον άνθρωπο, δηλαδή και εσύ αν φοράς κάτι με ένα τεράστιο λογότυπο δεν το φλεξάρεις; Δεν έχει να κάνει με την μουσική κι οι λαϊκοί φλεξάρουν. Απλά επειδή τα άκουσαν μαζεμένα όσοι δεν ακούν αυτό το είδος μουσικής είπαν αυτό το κάνουν οι τράπερς. Δεν είναι έτσι.

«Άργησε πολύ να έρθει η τραπ στην Ελλάδα»

-Δεν θεωρούνται πουλημένοι από τους παλιότερους στον χώρο της hip hop;

Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πουλημένοι. Υπάρχουν οι πιο «έξυπνοι» που βγάζουν λεφτά και εκείνοι που βγάζουν πολύ καλή δουλειά αλλά δεν το εκμεταλλεύονται. Κάνουν απλά άλλη ζωή. Η Ελλάδα είναι πίσω σε κάποια πράγματα. Άργησε πολύ να έρθει η τραπ.

-Το hip hop ξεκίνησε σαν κουλτούρα των μαύρων. Πιστεύεις στην Ελλάδα μπορεί να εφαρμοστεί; Καθώς βλέπουμε να οικειοποιούνται στοιχεία και σε πολλά τραγούδια να πουλάνε το γκανγκστεριλίκι, τα όπλα, λες και ανήκουν σε κάποιο γκέτο

Αρχικά, δεν είναι μόνο οι μαύροι που έχουν όπλα. Το ραπ ξεκάθαρα είναι μαύρη μουσική, από εκεί ξεκίνησε. Ο καθένας τι κάνει και τι λέει τι κάνει στην προσωπική του ζωή, έχει διαφορά.

-Πιστεύεις ότι υπάρχει μια υπερβολή σε όλο αυτό και στο ότι βγάζουν πολλά λεφτά και έχουν πολλές γκόμενες;

Ξεκάθαρα. Το 90% είναι υπερβολή. Δεν ισχύει τίποτα σε αυτόν τον βαθμό. Πολλοί πλούσιοι δεν θα κάτσουν να σου πουν τι κάνουν και τι έχουν ή δεν δείχνουν όλα αυτά που έχουν. Όσοι τα έχουν δεν βγαίνουν να το δείχνουν στο Instagram ή στην τηλεόραση. Είναι ο καθένας τι θέλει και τι στοχεύει να πει στην μουσική. Εμένα δεν είναι αυτός ο στόχος μου καλώς ή κακώς.

-Εσένα ποιος είναι δηλαδή ο στόχος σου;

Εγώ λέω ό,τι νιώθω. Μπορεί να βγω να πω ότι έχω κάτι, αλλά δεν μου αρέσουν οι υπερβολές.

«Έχω πολύ λίγους από τη φάση μας που κάνω παρέα»

-Εσύ είσαι ένα από τους καλλιτέχνες που δεν προμοτάρουν τόσο την κακή ζωή μέσα από τα τραγούδια τους, ούτε αυτοπροσδιορίζονται από αυτήν. Αυτό δεν σε κάνει να θεωρείσαι από τους πιο «clean» τραγουδιστές στον χώρο σου;

Το τι λέει ο καθένας δεν μπορώ να το κρίνω και να βγω να πω αυτός είναι μαλάκας ή κακός μουσικός. Τους περισσότερους δεν τους συμπαθώ και δεν το κρύβω. Έχω πολύ λίγους από τη φάση μας που κάνω παρέα και τα βρίσκουμε. Έχουμε άλλα πιστεύω. Καλά να είναι όλοι, είτε αντίπαλοι είτε φίλοι. Καλή τύχη να έχουνε.

-Άρα τα beefs είναι αληθινά, δεν γίνονται μόνο για τα μάτια του κόσμου

Ναι, αλλά εγώ τα ξέρω αλλιώς, δηλαδή τσακωνόμαστε, έλα να τις παίξουμε να βγάλουμε μια άκρη. Στην Ελλάδα το beef είναι μιλάω στο Instagram, απειλώ, στέλνω 5 μπράβους. Δεν θεωρώ κανέναν άντρα έτσι.

-Μένουν μόνο στο Instragram οι απειλές;

Όχι όλες, κάποιες βγαίνουν και έξω, συμβαίνουν πράγματα, αλλά εγώ τους περισσότερους και ειδικά αυτούς που είχα beefs δεν τους θεωρώ άντρες.

-Σε αυτούς που σε θεωρούν θηρίο και δεν μπλέκουν μαζί σου τι απαντάς;

Μου αρέσει να μην λέω ποιος είμαι και αν είμαι σκληρός ή όχι. Αυτοί που ξέρουν, ξέρουν. Αυτοί που θέλουν να δοκιμάσουν, ας έρθουν. Μεγαλώσαμε όμως δεν υπάρχει λόγος για να τσακωνόμαστε. Αν μπορεί κάτι να λυθεί με λόγια, ας λυθεί πολιτισμένα.

Mente Fuerte

«Δεν θεωρώ ότι είμαι το καλό παράδειγμα για ένα παιδί»

-Άρα και όλες οι σπόντες στα τραγούδια είναι αχρείαστες

Το ραπ είναι μουσική πολύ εγωιστική και battle. Ο καθένας ξέρει πού πάει η κάθε αναφορά. Αναμετριόμαστε όλη την ώρα, ποιος έχει καλύτερο αμάξι, πιο ωραία γκόμενα, πιο πολλά λεφτά. Δεν είναι για όλους αυτό. Κι εγώ το κάνω, δεν θέλω να το παίξω καλός Σαμαρείτης, ούτε θεωρώ ότι είμαι το καλό παράδειγμα για ένα παιδί. Λέω τη ζωή μου και αυτά που σκέφτομαι. Όποιος θέλει τα ακούει, αλλά το πώς θα τα αντιληφθεί είναι στο μυαλό του.

-Τώρα που είπες ότι δεν θεωρείσαι καλό παράδειγμα, πιστεύεις όντως ότι η τραπ μπορεί να διαφθείρει τους νέους;

Σίγουρα. Η σκηνή μας έχει κάνει κακό στη νεολαία, γιατί περνάμε λάθος μηνύματα ή τα αντιλαμβάνονται λάθος. Το ότι μπορεί να πω για κάτι κακό που έχω ζήσει, δεν σημαίνει ότι ο κάθε πιτσιρικάς πρέπει να κάνει το ίδιο. Μιλάμε για τη ζωή μας. Κάποιοι τα έχουν ζήσει, κάποιοι όχι…δεν κρίνω αυτό. Αυτή είναι η μουσική μας. Υπάρχουν και καλλιτέχνες από άλλες σκηνές που είναι πιο καθίκια από όλους μας. Εμείς απλά βγαίνουμε και λέμε την αλήθεια για το ποιοι μπορεί να είμαστε. Έτυχε τώρα να πουλάει.

-Πιστεύεις ότι η τραπ-ραπ σκηνή έγινε πιο δημοφιλής γιατί μετά από κρίση και πανδημία βρήκε ο κόσμος κάτι πάνω στο οποίο εκτονώνεται;

Ναι σίγουρα, για αυτό η τραπ και η ραπ, που έχει μέσα και το πιο κοινωνικό στοιχείο, τα πάνε καλά. Το ίδιο και το dance hall, μαζί με τα υποείδη της μουσικής μας. Βγαίνεις έξω χορεύεις δεν σε νοιάζει τι λέει και τόσο το τραγούδι. Υπάρχουν και καλοί καλλιτέχνες που μιλάνε για κοινωνικά θέματα, αλλά δεν είναι τόσο γνωστοί στο ευρύ κοινό, αλλά έχουν πέραση, όπως οι ΛΕΞ και Βήτα Πεις.

-Έχεις πει στο παρελθόν ότι θα ήθελες να συνεργαστείς με τον ΛΕΞ. Πιστεύεις ταιριάζετε μουσικά;

Είναι ένας καλλιτέχνης που σέβομαι και ακούω από μικρός. Πιστεύω ότι ταιριάζουν τα πιστεύω μας, όπως τον ξέρω μουσικά. Γενικά συνεργάζομαι με όσους μου βγάζουν καλό vibe και τα βρίσκω.

-Εσύ βάζεις στα τραγούδια σου τα βιώματα σου;

Αυτό κάνω σε όλα μου τα τραγούδια, απλά δεν βγαίνω να πω ότι έπαθα κάτι και έγινα πιο σκληρός. Τα περνάω με τον δικό μου τρόπο, από τον πρώτο μου κιόλας δίσκο «Kingpin».

Mente Fuerte

«Είχαμε πάει να τσακωθούμε με τον Mad Clip, έτσι γνωριστήκαμε»

-Με τον Mad Clip κάνατε παρέα; Πώς γνωριστήκατε;

Τον αγαπούσα τον Mad Clip, ήταν φίλος μου. Έτυχε να συναντήσω τον Mad. Αρχικά είχαμε πάει να τσακωθούμε, έτσι γνωριστήκαμε και γίναμε φίλοι. Ήταν ο πρώτος που έκανα κομμάτι και μπήκα ξανά στη μουσική πιο δυνατά. Είχα σταματήσει ένα διάστημα και δεν το έκανα τόσο επαγγελματικά, αν και από μικρός έγραφα τραγούδια και μουσική στο σπίτι. Έχουμε περάσει πολλά μαζί.

-Μετά από τον θάνατό του, οι τράπερς ήρθατε πιο κοντά και ξεχάσατε τις κόντρες;

Όχι, δεν το πιστεύω. Πολλοί το εκμεταλλεύτηκαν ή θα το εκμεταλλευτούν. Αυτοί που τον αγαπάγαμε και ήταν στη ζωή μας, το ξέρουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι βγήκαν και μίλησαν δεν τον θεωρούσαν φίλο. Εγώ επέλεξα να μην βγω γιατί όλοι ήξεραν τι σχέση έχουμε. Είναι ένα γεγονός που μας σόκαρε όλους, ακόμα δεν το πιστεύω. ‘Ήταν από τα πιο καλά παιδιά και τους πιο ταλαντούχους. Δύναμη στην οικογένεια και σε όσους τον αγαπούσαν πραγματικά.

-Πότε ξεκίνησες τη μουσική δηλαδή και πότε το πήρες πιο επαγγελματικά;

Πιο επαγγελματικά το είδα μετά το πρώτο μας κομμάτι με τον Mad Clip. Με πίεζε και ο κολλητός μου, ο GetRich που έχουμε μαζί την Black Bandana. Έτσι ξεκίνησα με πολλή δουλειά. Πάντα με ενδιέφερε και αγαπούσα τη μουσική, αλλά δεν φανταζόμουν ότι μπορεί να γίνει η δουλειά μου.

-Για τα νέα παιδιά που βγαίνουν από το TikTok και κάνουν καριέρα τι γνώμη έχεις;

Πλέον είναι όλα θέμα μάρκετινγκ, το πώς πουλάς κάτι. Δεν θεωρώ κακό κανένα application που μπορεί να αναδείξει τη μουσική και το ταλέντο σου. Αν είσαι καλός καλλιτέχνης θα φανεί στο μέλλον. Δεν με ενοχλεί πλέον, ούτε θέλω να μπω στη νοοτροπία των παλιότερων που κατέκριναν ό,τι καινούργιο. Αν είσαι καλός θα μείνεις.

«Η Κατερίνα Ζαρίφη είναι plus size μουνάρα»

-Συχνά ακούμε πολλά στερεότυπα μέσα από το κομμάτια της τραπ, όπως ότι μια γυναίκα πρέπει να σηκώνει κιλά για να είναι θελκτική

Τα στερεότυπα υπάρχουν στην κοινωνία μας. Όταν δεις κάποιον σε ένα κλαμπ θα κοιτάξεις το σώμα του, την επόμενη μέρα θα κρίνεις αν είναι καλό παιδί. Εγώ δεν πιστεύω σε αυτά τα στερεότυπα. Για παράδειγμα την Κατερίνα Ζαρίφη, που είναι μια juicy γυναίκα, την θεωρώ πολύ σέξι γυναίκα. Με το χιούμορ και τον τύπο της σε κερδίζει. Είναι και όμορφη, απλά δεν έχει τα πρότυπα του μοντέλου. Είναι Plus size μουνάρα!

-Δεν πιστεύεις όμως ότι ένα νέο κορίτσι μπορεί να επηρεαστεί;

Μπορεί αλλά για αυτό δεν φταίει ο καλλιτέχνης. Αν ακούς κάποιον να λέει ότι παίρνει ναρκωτικά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να πας να το κάνεις. Και εγώ τα άκουγα μικρός, αλλά δεν τα έκανα. Σίγουρα δεν είμαστε καλά πρότυπα, αλλά δύσκολα βρίσκεις καλά πρότυπα στη showbiz.

-Πολλοί δεν οδηγούνται στο γκανγκστεριλίκι, μόνο και μόνο επειδή πουλάει, ακόμα και αν δεν είχαν καμία σχέση πριν;

Η ζωή μπορεί να σε οδηγήσει σε αυτό και στο να βγάζεις μαύρα λεφτά. Είναι θέμα επιβίωσης. Τώρα αν κάποιοι το κάνουν για status και επειδή πρέπει, κακό του κεφαλιού τους. Όταν ξεκίνησε η ραπ, που είναι μαύρη κουλτούρα, όλοι προσπαθούσαν να βγουν από το γκέτο. Τώρα είναι σαν όλοι να προσπαθούν να μπουν σε ένα γκέτο για να είναι αληθινοί. Είναι χαζό αυτό, δεν στέκει.

-Είδαμε κιόλας πρόσφατα σύλληψη τράπερ (Light) που κυκλοφορούσε με πιστόλια σε μαγαζί

Ο Light γυρνούσε βίντεο κλιπ εκείνη την ώρα, έτυχε να τα έχει πάνω του. Τα πιστόλια ήταν ψεύτικα. Το τι έγινε λάθος στο Instagram είναι άλλο θέμα. Θα μπορούσε να έχει συμβεί σε οποιοδήποτε celebrity ακόμα και λαϊκό.

-Οι συλλήψεις των τράπερς δεν γίνονται πολύ πιο εύκολα λόγω συμπεριφοράς από ότι αυτές ενός ηθοποιού ή άλλου είδους τραγουδιστή που μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα προσωπείο;

Η αλήθεια είναι ότι οι παράνομοι προσπαθούν να μην τα δείχνουν αυτά. Αυτοί που τα δείχνουν ίσως να μην είναι τόσο παράνομοι ή προσπαθούν να δείχνουν. Αν θέλεις να δείχνεις παράνομος, μάλλον θέλεις να πας και φυλακή.

-Εσύ φοβάσαι μην σε κάνουν cancel λόγω μια δήλωσης; Έχουμε δει να συμβαίνει σε πολλούς τελευταία

Σίγουρα μια λανθασμένη κίνηση μπορεί να σου καταστρέψει τη ζωή και την καριέρα. Κάποια περιστατικά είναι κατακριτέα 100%. Παρόλα αυτά έχει γίνει υπερευαίσθητο το ίντερνετ, ενώ στην πραγματική μας ζωή δεν είμαστε.

Έχω δει να μιλάνε άσχημα σε κοπέλα που σερβίρει καφέ. Αν αυτό γίνει στα social και πόσο μάλλον από διάσημο θα πέσουν όλοι να τον φάνε. Γιατί δεν το κάνουν την στιγμή που συμβαίνει; Θέλουμε να δείχνουμε καλό πρόσωπο και μαλθακοί. Έχουμε χωριστεί σε ομάδες και ο καθένας υποστηρίζει το δικό του είναι καλύτερο. Μπορείς να δείξεις το καλό παράδειγμα, αλλά δεν χρειάζεται να κατακρίνεις όποιον δεν σε ακολουθεί.

-Είναι τόσο γαμιάδες όσο λένε οι τράπερς;

Κάποιοι είμαστε, κάποιοι όχι. Έχει να κάνει με τον άνδρα, όχι με το αν είσαι τράπερ.

Mente Fuerte

«Η αλλαγή στην εμφάνισή μου έχει κάνει πολύ καλό»

-Τα χρήματα είναι τόσο ακραία όσο διαφημίζουν στα τραγούδια;

Εγώ αυτά που βγάζω είναι όλα νόμιμα, πληρώνω την εφορία μου. Δεν ξέρω τι θεωρείται πολύ ή λίγο, αν και λόγω πανδημίας έχουν μειωθεί τα ποσά. Γενικά η δουλειά στη νύχτα έχει καταστραφεί. Οι μισθοί έπεσαν για όλους.

-Θα εμφανιζόσουν με κάποιον λαϊκό live ή θα έκανες συνεργασία;

Δεν είναι κάτι που δεν θα έκανα, αν το κομμάτι είναι καλό και είναι στο είδος μου. Σε μπουζούκια δεν θα πήγαινα. Σε μουσική σκηνή, ναι πολύ εύκολα.

-Πώς νιώθεις μετά από την απώλεια 40 κιλών και τι σε ώθησε σε αυτό

Η αλλαγή στην εμφάνισή μου έχει κάνει πολύ καλό, ειδικά στην υγεία μου. Έφτασα σε ένα σημείο να μην μου αρέσει το πώς φαίνομαι. Λόγω ύψους και κιλών πολλές φορές δεν χωρούσα σε αμάξια ή σε θέσεις αεροπλάνου. Ωστόσο. ποτέ δεν είχα κόμπλεξ, ούτε προβλήματα με τις γυναίκες. Η αλλαγή μου άλλαξε την ψυχολογία και σίγουρα μου έδωσε ένα boost. Ετοιμάζω πολλά και ο κόσμος να περιμένει πολλά από εμένα.

-Νέα χρονιά, νέοι στόχοι άρα;

Το 2022 δεν πρέπει να κάτσουμε στον καναπέ μας όπως τα προηγούμενα χρόνια. Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι θα σταματήσω, παρότι με πήρε από κάτω, όπως και όλους τους ανθρώπους. Κοιτάω σίγουρα τη νούμερο ένα θέση, η δεύτερη δεν μου κάνει. Μπορεί να πάρει λίγο παραπάνω χρόνο, αλλά δεν το βάζω κάτω. Πέρασαν τρία χρόνια για το caliente να φτάσει αυτούς τους αριθμούς. Δεν φοβάμαι τίποτα, όποιος θέλει να με τεστάρει και να μιλήσει μαζί μου, είμαι ανοιχτός.

* Photo credit : Άγγελος Απέργης