Το απόγευμα της 3ης Αυγούστου 2023, ο Γιάννης Κωνσταντέλιας βίωνε στην Ιερουσαλήμ το πρώτο του πισωγύρισμα, αφού δεν θα ξεκινούσε στη βασική ενδεκάδα επίσημου παιχνιδιού έπειτα από το εκτός έδρας ματς με την ΑΕΚ, τον Οκτώβριο του 2022.

Ο 19χρονος -τότε- Γιάννης Κωνσταντέλιας, με το εντυπωσιακό στιλ παιχνιδιού του, το οποίο περιλαμβάνει περίτεχνα κοντρόλ, κοφτές ντρίμπλες και απροσδόκητες -ακόμη και για τους συμπαίκτες του- πάσες, είχε αναγκάσει τον προπονητή του ΠΑΟΚ, Răzvan Lucescu, να τον καθιερώσει στη βασική ενδεκάδα της ομάδας.

Και όχι μόνο αυτό. Είχε αναγκάσει τους οπαδούς της ομάδας να δουν στο πρόσωπό του τον νέο ηγέτη της ομάδας του. Είχε αναγκάσει τους οπαδούς των άλλων ομάδων και τους φίλους του ποδοσφαίρου, γενικότερα, να πληρώνουν εισιτήριο για να δουν ιδίοις όμμασι τον «Ντέλια», το 19χρονο wonderkid που ξεπήδησε από την πολυδιαφημισμένη ακαδημία των ασπρόμαυρων. Είχε αναγκάσει τους ατζέντηδες και τους τεχνικούς διευθυντές ξένων ομάδων να γκουγκλάρουν το δύσκολο για μη Έλληνες έπιθετό του.

Όπως συμβαίνει σε κάθε παιδί της ηλικίας του, τα σκαμπανεβάσματα δεν άργησαν να έρθουν. Τα play-offs της Superleague (2022-23) αποδείχθηκαν μια επίπονη διαδικασία για τα «αμούστακα» παιδιά του Răzvan Lucescu, αφού η έλλειψη εμπειρίας τους έφερε από διεκδικητές του τίτλου, στη χειρότερη θέση που έχει καταλάβει ο Δικέφαλος του Βορρά, την τελευταία 10ετία και ηττημένους στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας από την πρωταθλήτρια ΑΕΚ.

Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας χάθηκε στη μετριότητα του συνόλου, το οποίο δεν κατάφερε να απορροφήσει την πίεση του πρωταθλητισμού. Ήταν όμως ο ίδιος που είχε ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών τόσο ψηλά, άρα οι δικαιολογίες που κουμπώνουν σε οποιανδήποτε άλλο ποδοσφαιριστή της ηλικίας του, δεν έχουν πρακτική εφαρμογή για τον ίδιο. Ο αέρινος Κωνσταντέλιας («Mr Breeze» είναι το προσωνύμιο του), μετά την πρώτη, εισαγωγική σεζόν, θα έπρεπε να πείσει για την αξία του, σηκώνοντας στους ώμους του μια ομάδα που δεν φαίνεται να διαθέτει τη δυναμική των προηγούμενων ετών.

Στο πρώτο επίσημο παιχνίδι για τη νέα σεζόν, πάνω από 21.000 κόσμου είχαν «ανηφορίσει» στην Τούμπα, αψηφώντας τη ζέστη και τη φτωχή μεταγραφική δραστηριότητα του ΠΑΟΚ -που έκανε τους οπαδούς να γκρινιάζουν. Σε ένα άνευρο παιχνίδι, ο Δικέφαλος του Βορρά ήρθε ισόπαλος με την αδύναμη Μπεϊτάρ, πληρώνοντας την έλλειψη φαντασίας και κυνισμού της επιθετικής του γραμμής. Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, εκτός από ένα σουτ εκτός περιοχής, δεν έκανε αισθητή την παρουσία του.

«Συνέχισε από εκεί που τελείωσε τη σεζόν» ήταν η κριτική για την ομάδα, αλλά και για τον ίδιο τον Κωνσταντέλια. Η προσπάθεια του ΠΑΟΚ να προκριθεί στην επόμενη φάση των προκριματικών του Conference League δύσκολευε δραματικά, αφού στην Ιερουσαλήμ τον περίμενε μια καυτή ατμόσφαιρα και μια ομάδα που δεν είχε τίποτε να χάσει.

Τα ρεπορτάζ πριν από το ματς ήθελαν τον Κωνσταντέλια εκτός ενδεκάδας. Ήταν αυτό ένα σοκ για τον ίδιο τον 20χρονο; Ένα τέχνασμα του Răzvan Lucescu, για να ταρακουνήσει τον νεαρό άσο; Η απόφαση του προπονητή -που δεν εξέπληξε πολλούς, φαινόταν να αποδίδει για την ομάδα καθώς κέρδιζε 1-2 στο ημίχρονο, αλλά είχε μείνει με παίκτη λιγότερο, εξαιτίας της αποβολής του Douglas Augusto.

Όσο περνούσε η ώρα, η πίεση της Μπεϊτάρ γινόταν και πιο ασφυκτική, οι 27.000 Ισραηλινοί οπαδοί ολοένα και πιο θορυβώδεις. Ο Lucescu πέρασε τον Κωνσταντέλια στο ματς και εκείνος δεν έχασε την ευκαιρία να υπενθυμίσει γιατί η χρηματιστηριακή του αξία στο αξιόπιστο site Transfermakt (σσ. καταγράφει τη «χρηματιστηριακή αξία» των ποδοσφαιριστών παγκοσμίως) εκτινάχθηκε από τις 400.000 ευρώ τον Νοέμβριο του 2022 στα 6 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2023.

Η εικόνα του παιχνιδιού είχε αλλάξει, πλέον και ο Γιάννης Κωνσταντέλιας ήταν ο υπαίτιος. Με ένα αυτογκόλ που προήλθε από μια ντρίμπλα παγκοσμίου επίπεδου -η αλλαγή κατεύθυνσης σε συνδυασμό με το άγγιγμα της μπάλας θύμισε, σε κάποιο βαθμό, Arjen Roben, ο Κωνσταντέλιας σφράγιζε την πρόκριση του ΠΑΟΚ. To τέταρτο γκολ του ΠΑΟΚ και πρώτο του Ντέλια για τη νέα σεζόν έφερε την ανακούφιση στον ίδιο και την επιβεβαίωση πως τα Ιεροσόλυμα είναι όντως η πόλη της Ανάστασης.

Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας έψαχνε ένα νέο ιστορικό υψηλό για να χτίσει πάνω του. Πολλοί insiders του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου υποστηρίζουν πως αυτή θα είναι η τελευταία σεζόν του στην Τούμπα. Πως το κερί στο αυτί του δεν θα είναι ικανό να αποτρέψει το τραγούδι των Ευρωπαϊκών Σειρηνών. Για τους λάτρεις του ποδοσφαίρου αυτό θα είναι το επιστέγασμα μιας ιστορίας που διαθέτει όλα εκείνα τα κλισέ που λατρεύουν στο Χόλιγουντ και στα TedX.

Γιάννης Κωνσταντέλιας: Τα παιδικά χρόνια ενός ρομαντικού

«Καθώς ο ήλιος δύει, ένα παιδί στο μισοσκόταδο κλωτσάει μια μπάλα στο πάρκο. Φαντασιώνεται τον εαυτό του να σκοράρει στο Μπερναμπέου, να ντριμπλάρει τον Van Dijk, να πανηγυρίζει δείχνοντας με το δάχτυλό του τον ουρανό». Θα μπορούσε να είναι η εισαγωγή κάθε βιογραφίας ποδοσφαιριστή.

Στην περίπτωσή μας, το πάρκο εντοπίζεται στην Αγία Παρασκευή του Βόλου, στις παρυφές του Πηλίου. Το καστανόξανθο λιπόσαρκο αγόρι της ιστορίας μας είναι το παιδί μιας 5μελούς μικροαστής οικογένειας. Καλός μαθητής αν και όχι επιμελής, μειλίχιος και προσηνής, αρκούσε απλά η θέα μιας μπάλας για να εξαφανίσει τη ζεν μενταλιτέ του. Το όνομά του, Γιάννης Κωνσταντέλιας.

«Το μόνο που με ευχαριστεί τόσο πολύ είναι το παιχνίδι, είναι να παίζω όμορφα και δημιουργικά» δήλωσε o Κωνσταντέλιας σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του. Αυτή του η ευχαρίστηση ανάγκασε τους Ευρωπαίους να προσπαθούν να ψελλίσουν το όνομά του, τοποθετώντας το, μάλιστα, στη 10άδα των αναζητήσεων του Transfermarkt.

Ο Κωνσταντέλιας, με την ενέργειά του στο ματς με την ΑΕΚ, το διπλό κοντρόλ της μπάλας και την ασίστ ενώ ήταν πεσμένος, κατάφερε να γίνει η πιο πρόσφατη, γλυκιά εμμονή του ελληνικού ποδοσφαίρου, να ξεχωρίσει με τα χάδια του στην μπάλα, το αέρινό του τρέξιμο στο χορτάρι, το ράθυμο του στιλ εκτός των τεσσάρων γραμμών.

Μπορεί το παιδικό του ακόμη πρόσωπο να προδιαθέτει ένα παιδί εύθραυστο, αλλά όσοι τον έχουν ζήσει τον περιγράφουν ως «άτρωτο». Παρόλο που από τα 13 του, ο Γιάννης Κωνσταντέλιας θεωρείται ως ταλέντο παγκόσμιας κλάσης, πολλοί ακόμη και μέσα στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ δεν έδειχναν ένθερμοι υποστηρικτές του.  Για αυτό και το «άτρωτος».

Ο Κωνσταντέλιας από μικρή ηλικία έμαθε να ζει με τα μάτια των ξένων ατζέντηδων και τεχνικών διευθυντών πάνω του, αλλά και με τοξικά σχόλια ανθρώπων που κινούνταν γύρω του. Εξαιτίας των, κάθισε στον πάγκο περισσότερο από όσο αναλογούσε στο ταλέντο του. Δεν έπεσε στην παγίδα που συνοδεύει κάθε ταλέντο, να αφεθεί δηλαδή στην ευκολία με την οποία κατάφερνε να ξεχωρίσει.

«Θέλω να είμαι καλύτερος στο επόμενο παιχνίδι, στην επόμενη προπόνηση. να απολαμβάνω αυτό που κάνω», δήλωνε στα 17 του ο Ντέλιας σε ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά outlets παγκοσμίως, το βρετανικό Goal.com.

Τι κι το όνομά του είναι σημειωμένο στα μπλοκάκια των κορυφαίων σκάουτερ παγκοσμίως; Ο Κωνσταντέλιας, πριν ακόμη αρχίσει να ξυρίζεται, είχε φροντίζει να είναι τυπικός σε όλα τα προαπαιτούμενα που θέτουν στην ακαδημία του ΠΑΟΚ, ειδικά στο σημαντικότερο: Να είναι καλός μαθητής.

Βέβαια, για να είμαστε ακριβείς, δεν σπαταλούσε πολλή ώρα στη μελέτη, είναι από εκείνα τα παιδιά που είναι δεκτικά στη μάθηση. Όπως στο σχολείο, έτσι και στις προπονήσεις, προτιμά να χαμηλώνει το κεφάλι σε κάθε έντονη παρατήρηση από τους προπονητές του και να μην το «κουβαλάει» την επόμενη φορά. Η άλλη του πλευρά, η ατίθαση, εκδηλώνεται μόνο στους αγώνες, εκεί που μοιάζει να παίζει σαν το μεγάλο του ίνδαλμα, τον Neymar.

Σε αντίθεση, όμως, με τον βραζιλιάνο άσο, εκείνος δεν νιώθει καθόλου σταρ. Για εκείνον, η δημοσιότητα είναι απλά μια… παρενέργεια όσων κάνει στο γήπεδο, ίσως και να μην έχει συνειδητοποιήσει τον όγκο των Megabyte που κουβαλά το όνομά του. Παραμένει προσγειωμένος και χαμογελαστός, ποζάροντας με τα μικρά παιδιά, αλλά και με τα κορίτσια που τον περιμένουν έπειτα από κάθε ματς έξω από την Τούμπα, με τη backpack στην πλάτη, τις κάλτσες πάνω από τις φόρμες και τα ακουστικά στα αυτιά.

Το ντύσιμο του ακολουθεί τα trends της εποχής: Φοράει πολύχρωμα ογκώδη ρούχα, πότε με patterns, πότε casual ή αθλητικά, αδιαφορώντας για τα όποια σχόλια. Εξακολουθεί να μην βγαίνει έξω -ούτε για καφέ. Προτιμά να χαλαρώνει στο σπίτι ακούγοντας τραπ ή διασκεδάζει με όσα παρακολουθεί στο Survivor και άλλα ανάλογα reality παιχνίδια.

Το μόνο που έχει αλλάξει δραστικά για τον Κωνσταντέλια είναι η χρήση των social media. Παλαιότερα, με τους φίλους του, έκανε σχεδόν σε καθημερινή βάση live στο Instagram, έτσι για την πλάκα τους. Πλέον είναι πιο προσεκτικός, αφού θα πρέπει να φροντίζει και τη δημόσια εικόνα του.

Το χαλαρό στιλ του Κωνσταντέλια, η απουσία κάθε επιτηδευμένης συμπεριφοράς, τον έκανε αποδεκτό από το σύνολο των συμπαικτών του, όλα αυτά τα χρόνια. Δεν ήταν ανταγωνιστικός με κανέναν, κοιτούσε μόνο να βελτιωθεί, να απολαύσει το παιχνίδι του… Σε αντίθεση με πολλά άλλα παιδιά της ηλικίας του, αν ρωτήσει κανείς πόσα γκολ και πόσες ασίστ έχει μοιράσει τη σεζόν 2018-19, θα απαντήσει αδιάφορα, “δεν θύμαμαι”! Αν κάτι θα θυμάται για μια ζωή, όμως, είναι η επεισοδιακή «αρπαγή» του από τον ΠΑΟΚ.

Γιάννης Κωνσταντέλιας: Ένα… πετσόκομμα ήταν αρκετό!

Η 5μελής οικογένεια Κωνσταντέλια ήταν μια μέση οικογένεια της ελληνικής επαρχίας. Ο Βασίλης και η Ελένη απέκτησαν τρία παιδιά, τη μεγαλύτερη Κωνσταντίνα, τον Γιάννη και τη μικρότερη Ευαγγελία. Ο πατέρας του, ο οποίος δούλευε σε εστιατόρια του Βόλου, υπήρξε κι εκείνος ποδοσφαιριστής, στον Ολυμπιακό Βόλου και σε μικρότερες ομάδες της περιοχής.

Ο γιος του έπαιζε στη γειτονιά, όπως τα περισσότερα αγόρια στην ηλικία του, όταν ένα βράδυ, επιστρέφοντας από τη δουλειά πρόσεξε τα ματωμένα γόνατα του πιτσιρικά του. «Παίζω με μεγαλύτερους» του απάντησε εκείνος και τότε αποφάσισε να τον γράψει στην ακαδημία της Αγίας Παρασκευής Βόλου.

Ανίδεος για το επίπεδο του γιου του, έμεινε έκπληκτος όταν του τηλεφώνησε ο προπονητής της ομάδας, Αλέξανδρος Μαλακασιώτης, για να μοιραστεί τον ενθουσιασμό του. Σύντομα ο Κωνσταντέλιας έπαιζε με μεγαλύτερους ηλικιακά παίκτες και η φήμη του άρχισε να ξεπερνά τα περιορισμένα όρια της Αγίας Παρασκευής.

Το πλήρωμα του χρόνου ίσως και να επισπεύσθηκε. «Ο ΠΑΟΚ με είδε σε ένα φιλικό σε ηλικία 11 ετών που τους… πετσόκοψα λίγο και έτσι με απέκτησε» έχει σχολιάσει ο Κωνσταντέλιας χαμογελώντας. Για να ολοκληρωθεί η απόκτησή του, βέβαια, χρειάστηκε ένα θρίλερ και κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα…

Κι αυτό γιατί η ακαδημία της Αγίας Παρασκευής συνεργάζεται με αυτή του Ολυμπιακού και ο διευθυντής των ακαδημιών του ΠΑΟΚ, Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, θα έπρεπε να κινηθεί μεθοδικά για να πείσει τόσο τους ανθρώπους της ομάδας, όσο και την οικογένεια Κωνσταντέλια.

Κωνσταντέλιας

Την οριστικοποίηση της συμφωνίας σηματοδοτεί η παρθενική εμφάνιση του Κωνσταντέλια με τα ασπρόμαυρα στο διεθνές τουρνουά Lokoball, στις αρχές του Αυγούστου του 2013 στη Μόσχα, το οποίο και τα «μωρά» του Δικεφάλου κατακτούν. Για τον επόμενο χρόνο, μέχρι και να πραγματοποιηθεί η -εν μέρει- μετακόμιση της οικογένειας στη Θεσσαλονίκη, ο Βασίλης με τον γιο του πηγαινοέρχονται με το αυτοκίνητο.

Ξεκινούν Παρασκευή μεσημέρι από τον Βόλο, για να προλάβουν την προπόνηση, διανυκτερεύουν εκεί και μετά το ματς του Σαββάτου επιστρέφουν πίσω. Όλη αυτή η δοκιμασία για την οικογένεια έχει αίσιο τέλος ένα χρόνο αργότερα, όταν η μετεγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται και ο πατέρας του Γιάννη Κωνσταντέλια πιάνει δουλειά στην κουζίνα, στο Σπίτι των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ. Πλέον ο Ντέλιας θα μπορεί να αφοσιωθεί απερίσπαστος στο σχολείο και το ποδόσφαιρο.

Κωνσταντέλιας

Γιάννης Κωνσταντέλιας: Το πρώτο του συμβόλαιο και το φλερτ με την Barça

Κάνοντας μια ανάγνωση του παιχνιδιού του Γιάννη Κωνσταντέλια, οι ειδικοί επισημαίνουν την ωριμότητα που χαρακτηρίζει το παιχνίδι του -δυσανάλογη της ηλικίας του και των αναπάντεχων αποφάσεών του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά μοιάζουν να μην εξαντλούνται στις τέσσερις γραμμές των γηπέδων. Δεκάδες είναι οι ομάδες που χτύπησαν κατά καιρούς την πόρτα του Δικεφάλου την τελευταία 5ετία για τον έφηβο σταρ.

Κάποιες από αυτές είναι κορυφαία brand names του ποδοσφαίρου, ονειρεμένος προορισμός για κάθε ποδοσφαιριστή δηλαδή. Όμως ο Κωνσταντέλιας δεν πρόταξε τον εφηβικό ενθουσιασμό του. Αντιθέτως, γνωρίζοντας πως λειτουργεί καλύτερα μέσα σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, προτίμησε να πατάει γερά τα πόδια του στη γη, παρά να κάνει ένα εντυπωσιακό βήμα με αμφίβολο αποτέλεσμα.

Ο Κωνσταντέλιας είχε την υπομονή και την προνοητικότητα να «μιλήσει» η δουλειά του για εκείνον, όχι μια μεταγραφή «πυροτέχνημα». Δύο φορές βρέθηκε κυριολεκτικά με το στυλό στο χέρι για να υπογράψει σε μια ομάδα άλλη από τον ΠΑΟΚ. Ένα τουρνουά στη Σκανδιναβία ήταν αρκετό για να αλλάξει το status του Κωνσταντέλια για άλλη μια φορά και ίσως τη συνολική προσέγγιση των ιθυνόντων του δικεφάλου.

Ο Κωνσταντέλιας γοητεύει με τις εμφανίσεις του και φαίνεται πως θα ενδώσει σε κάποιον από τους ευρωπαίους μνηστήρες που τον πολιορκούν. Στη Μικράς Ασίας 1, στα γραφεία της ομάδας, βρίσκεται ο πατέρας ενός συμπαίκτη του, ο οποίος εκθειάζει τον 15χρονο δείχνοντας κάποια βίντεο των αγώνων.

«Δεν έχω δει ξανά τέτοιο ταλέντο» λέει στον Μάκη Γκαγκάτση (τότε διευθυντή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ) και στη συζήτηση μπαίνει ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος. «Δυστυχώς θα τον χάσουμε, δεν έχει συμβόλαιο» σημειώνει ο τελευταίος. Τότε ο Μάκης Γκαγκάτσης στέλνει τα βίντεο στον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, εκθέτοντας την κατάσταση που επικρατεί.

Η απάντηση δεν επιδέχεται παρερμηνειών: «Κάντε του συμβόλαιο άμεσα»! Έτσι, ο Γιάννης Κωνσταντέλιας υπογράφει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, στα 15 του, προς απογοήτευση της Φούλαμ, του λονδρέζικου club που έφτασε μια ανάσα από την απόκτησή του.

Το φθινόπωρο του 2018 ίσως να έφερε τη μεγαλύτερη πνευματική δοκιμασία για τον ίδιο και την οικογένειά του. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει μια πρόσκληση από τη Μασία, τη φημισμένη ακαδημία της Μπαρτσελόνα. Ο Κωνσταντέλιας ταξιδεύει με τον πατέρα του στην πρωτεύουσα της Καταλονίας για δοκιμές μιας εβδομάδας, παίζοντας κάθε ημέρα και με μεγαλύτερους ηλικιακά αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένου του Ansu Fati, μεγάλο αστέρι πλέον των μπλαουγκράνα.

Λέγεται πως η Μπαρτσελόνα πρόσφερε στον ΠΑΟΚ το ανώτερο ποσό για μεταγραφή ποδοσφαιριστή στη συγκεκριμένη ηλικία (300.000 ευρώ συν ποσοστό μεταπώλησης), ενώ στον Κωνσταντέλια 47.000 ευρώ (το “ταβάνι”) και την υποχρέωση εξασφάλισης εργασίας στον πατέρα του (απαραίτητο σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία). Όμως η Μπάρτσα απαιτεί ταυτόχρονα από την οικογένεια του ποδοσφαιριστή να κρατά μια απόσταση από το παιδί, κάτι που αποτελεί διαχρονικά κόκκινη γραμμή για τον Κωνσταντέλια.

Τι κι αν το καμάρι της Καταλονίας είναι η αγαπημένη ομάδα του (μαζί με τη Μάντσεστερ Σίτι); Ο τότε 16χρονος ήταν διστακτικός στην ιδέα της μετακόμισης και εκεί, στις κερκίδες του εμβληματικού Καμπ Νου όπου βρέθηκαν καλεσμένοι της διοίκησης, με τον Eric Abidal να τους συνοδεύει, ο πιτσιρικάς είχε ήδη πάρει την απόφασή του:

«Άντε πάμε, βαρέθηκα» είπε στον ξαφνιασμένο μπαμπά του στο 20ο λεπτό του ματς.

«Τι λες παιδί μου, πώς θα φύγουμε από τώρα;» ρώτησε εκείνος.

«Βαρέθηκα ρε μπαμπά», επέμεινε ο μικρός.

«Είμαστε καλεσμένοι, θα γίνουμε ρεζίλι… Κάτσε να δούμε το ματς».

Γιάννης Κωνσταντέλιας: Η Καθιέρωση στον ΠΑΟΚ μέσω Eupen

Χρησιμοποιώντας ανωτάτη μπακαλική, το 90% των ποδοσφαιριστών των ακαδημιών των Ελληνικών ομάδων δεν φτάνουν να παίζουν για την πρώτη. Αυτό αποτελεί και τον μεγαλύτερο φόβο όλων των παιδιών. Σε αντίθεση με τις προηγμένες χώρες του εξωτερικού, εδώ προτιμάμε να ξοδεύουμε τα χρήματα σε ποδοσφαιριστές αμφιβόλου αξίας.

Την ίδια αγωνία βίωνε και ο Κωνσταντέλιας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αλλά ένα απρόσμενο γεγονός ήρθε να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του ΠΑΟΚ, ο οποίος επένδυε περίπου στα 3 εκατ. ευρώ ετησίως για τις ακαδημίες του: Η εμφάνιση του Χρήστου Τζόλη, ο οποίος μετά από μια ονειρική σεζόν κατάφερε να πάρει μεταγραφή στην Premier League γεμίζοντας τα ταμεία της ομάδας (13 εκατ. ευρώ). Έτσι, από το καλοκαίρι του 2021 τα βλέμματα στράφηκαν στον «διάδοχό» του.

Οι δημοσιογράφοι και οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ ανυπομονούν να τσεκάρουν τον Γιάννη Κωνσταντέλια στο γήπεδο, αλλά ήταν πρώτοι οι «Invisible», οι ποδοσφαιριστές που κατέκτησαν αήττητοι το πρωτάθλημα το 2019, οι οποίοι συνειδητοποίησαν την αξία του νεαρού.

Ο Fernando Varela τον φωνάζει «Talent», «Mago» o Crespo. Τακτικά, το παιχνίδι του μοιάζει άναρχο, «ποδόσφαιρο αλάνας» που λένε και αυτό το ταλέντο θα πρέπει να τιθασευτεί για να ανθίσει μέσα από το ομαδικό πνεύμα. Παράλληλα, το μενού των προπονήσεων του διανθίζεται με ασκήσεις ενδυνάμωσης, αφού το σώμα του άργησε να αναπτυχθεί -έφτασε στο 1,78 αργότερα από το αναμενόμενο.

Για κάθε έναν που βρίσκεται στον προθάλαμο, ο χρόνος μέχρι να μπει στο σαλόνι κυλάει βασανιστικά αργά. Ωστόσο ο Κωνσταντέλιας δεν απογοητεύεται, συνεχίζει στο μοτίβο που τον έχει φτάσει μέχρι εκεί, στην αίθουσα αναμονής: Δουλειά, Playstation και τραπ στα ακουστικά.

Κάπως έτσι έφτασε η 17η Ιανουαρίου 2021, όταν ο Κωνσταντέλιας πατάει το χορτάρι του έρημου -λόγω COVID-19 γηπέδου του ΟΦΗ, και κολλούσε το πρώτο του «ένσημο» στο Ελληνικό Πρωτάθλημα. Έκανε μάλιστα και δηλώσεις στο συνδρομητικό κανάλι, με το τέλος του ματς, για να ακολουθήσει μια πιο χαλαρή, στο PAOK TV.

Η μετάβασή του από τις μικρές ομάδες στην πρώτη είναι τραυματική για έναν ποδοσφαιριστή πολλές φορές, ως εκ τούτου, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ ήθελαν να μην γίνει κάποιο λάθος στη διαχείρισή του. Έναν χρόνο μετά το ντεμπούτο του έκριναν πως θα έπρεπε να του δώσουν αγωνιστικά λεπτά για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της πρώτης ομάδας, αλλά και να του δείξουν πως τον πιστεύουν.

Αποδεικνύουν το δεύτερο, με νέο συμβόλαιο που του εξασφαλίζει αυξημένες αποδοχές και παράλληλα, του «βρίσκουν» αγωνιστικά λεπτά στο Βέλγιο, όπου πηγαίνει δανεικός για να παίξει στην Όιπεν, εκεί όπου δεν καταφέρνει να προσαρμοστεί. Ίσως όμως εκείνος ο απογαλακτισμός του, η πρωτόγνωρη εμπειρία να κινείται σε ένα στυγνά επαγγελματικό, μη οικείο περιβάλλον, να του φανέρωσε τον τρόπο με τον οποίο θα έφτανε γρηγορότερα στον πρώτο του στόχο: Την καθιέρωση στην πρώτη ομάδα. 

Ο Κωνσταντέλιας επέστρεψε για την προετοιμασία της φετινής σεζόν εμφανώς αποφασισμένος «να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα». Ο «ταύρος» είναι ο Razvan Lucescu, ο προπονητής του ΠΑΟΚ, ο οποίος θέλει να τσεκάρει την πρόοδό του για να αποφασίσει αν θα δοθεί και πάλι δανεικός ή θα παραμείνει στην ομάδα. 

Γκολ στο πρώτο φιλικό με την Go Ahead Eagles, γκολ και δοκάρι στο δεύτερο, με τη Groningen. Ένας νέος Κωνσταντέλιας, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, με μεγαλύτερη προσήλωση στο τακτικό πλάνο, προσπαθεί να πείσει τον Ρουμάνο τεχνικό πως είναι ο παίκτης που θα του κάνει τη διαφορά. Δεν τον ενδιαφέρει που δεν παίζει στη φυσική του θέση, 10άρι, κοπιάζει να αποδείξει πως μπορεί να υπολογίζεται και ως εξτρέμ. Ο Lucescu αναγνωρίζει την προσπάθεια, ικανοποιείται που ο «μικρός» δεν παραπονιέται και τον επιβραβεύει με την εισήγησή του να παραμείνει στην ομάδα.

Το βάπτισμα του πυρός για τον Κωνσταντέλια θα γίνει στο πιο επίπονο ματς της ομάδας τη φετινή σεζόν: Βασικός στο εκτός έδρας παιχνίδι εναντίον της ΑΕΚ. Μοιάζει ψύχραιμος, αέρινος, φτιάχνει την πρώτη ευκαιρία της ομάδας του στο 5ο λεπτό και δέχεται ένα σκληρό φάουλ από τον Araujo. Η ήττα με 2-0 είναι η τελευταία, αφού ακολουθεί ένα αήττητο σερί, με τον Κωνσταντέλια όχι απλά βασικό σε όλα τα παιχνίδια, αλλά πρωταγωνιστή!

Τα βιντεάκια με τις ντρίμπλες και τις πάσες του Ντέλια κατακλύζουν το διαδίκτυο, η ουρά με τους ενδιαφερόμενους έξω από τα γραφεία του ΠΑΟΚ μακραίνει… Οι ιθύνοντες της ομάδας τρομάζουν από την υπερέκθεση του νεαρού στα media. Ο Κωνσταντέλιας, πάλι, αδιαφορεί. Αποφασίζουν την επέκταση του συμβολαίου του, με παράλληλη αύξηση των αποδοχών του.

Πλέον ο  Κωνσταντέλιας θα κερδίζει 500.000 ευρώ το χρόνο, με το ποσό να ανεβαίνει για κάθε χρονιά κλιμακωτά. Από τη στιγμή που εκείνος παίζει ποδόσφαιρο, όλα τα άλλα μοιάζουν υπόθεση του πατέρα του και του μάνατζερ του. Άλλωστε, οι ρόλοι στην οικογένεια ήταν πάντοτε διακριτοί: Ο Βασίλης Κωνσταντέλιας δεν αντιστοιχούσε στο κλασικό αρχέτυπο του πατέρα που φωνάζει στο γήπεδο, που κυνηγά τους προπονητές απαιτώντας να ενημερωθεί γιατί δεν παίζει ο γιος του. Η οικογενειακή αξιοπρέπεια υπερίσχυε πάντοτε των ανιδιοτελών μέσων για την εκπλήρωση του όποιου σκοπού.

Τι κι αν «πολύς» Paolo Maldini προσπαθεί να τον πάει στη Milan; Τι κι αν η Salzburg, μια βαριά βιομηχανία παραγωγής ποδοσφαιριστών, χτυπά την πόρτα του ΠΑΟΚ με 10 εκατομμύρια στα χέρια; Τι κι αν η αγγλική Sun δημοσιοποίησε το ενδιαφέρον περίπου μισής ντουζίνας ομάδων της Premier League (Wolves, Leeds, Crystal Pallas), συμπεριλαμβανομένης της επίδοξης πρωταθλήτριας Άρσεναλ; Τίποτε δεν φαίνεται να αλλάζει τη μενταλιτέ του Κωνσταντέλια: Τα πόδια πρέπει να πατάνε γερά στη γη. Και αν τυχόν πέσει, δεν πειράζει… Μπορεί να κάνει δύο κοντρόλ και να δώσει ασίστ. Δεν θα είναι η πρώτη φορά, άλλωστε!

Και αν με κάποιο τρόπο θα έπρεπε να διαφοροποιηθούμε από την κλισέ εισαγωγή των βιογραφιών ποδοσφαιριστών, θα παραφράζαμε τον Σεντ Εξυπερύ για να ξεκινούσε κάπως έτσι το δικό του παραμύθι:

«O Μικρός Πρίγκηπας είναι λίγο μικρότερος από τον πλανήτη Τούμπα, όπου κατοικεί. Από εκεί ξεκίνησε για να μαγέψει πολύ μεγαλύτερους».