Τι κοινό έχουν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ George H. W. Bush, η μούσα της δεκαετίας του ’60 Jane Birkin και ο ράπερ Wiz Khalifa; Παρά τα εντελώς διαφορετικά προσωπικά στυλ και επαγγέλματά τους, όλοι έχουν εντοπιστεί να φοράνε ένα ζευγάρι μοκασίνια Gucci.

Με την 70η επέτειο από την κυκλοφορία αυτού του ξεχωριστού ζευγαριού, που είναι πλέον αμέσως αναγνωρίσιμο, κάνουμε ένα μια μίνι αναδρομή στην ιστορία το οποίο έχει γίνει κομμάτι της ιστορίας όχι μόνο της Gucci, αλλά της μόδας γενικότερα – τόσο διάσημο που ένα ζευγάρι μπήκε στη μόνιμη συλλογή του Metropolitan Museum of Art το 1984.

Gucci

Στα μέσα Ιουνίου, τις ημέρες των επιδείξεων των ανδρικών συλλογών στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου, η Gucci θα διοργανώσει μια έκθεση για να γιορτάσει την πλούσια κληρονομιά του γνωστού loafer της.

Από τη δημιουργία του το 1953, το θρυλικό ζευγάρι Gucci έχει φορεθεί στον Λευκό Οίκο (Bush, 1974), στον παραλιακό δρόμο των Καννών (Birkin, 1969) ακόμη και στα κόκκινα χαλιά (o Wiz φόρεσε ένα ζευγάρι στα Βραβεία Χρυσής Σφαίρας το 2016) ή τον James Franco στη λεωφόρο των αστεριών το 2017.

Gucci

Δεν είναι όμως μόνο αυτοί: Από τον σκηνοθέτη του «The Godfather», Francis Ford Coppola, μέχρι τη Sophia Loren και τη Charlotte Casiraghi των Μονεγάσκων, τη Madonna (που φόρεσε μια έκδοση πλατφόρμας όταν παραλάμβανε το βραβείο MTV VMA για το καλύτερο γυναικείο βίντεο το 1995), η Jodie Foster, ο Brad Pitt κατά τη διάρκεια μιας σκηνής στο «Fight Club» (1999) και, ακόμη πιο πρόσφατα, o Shia LaBeouf, η ηθοποιός Zoe Kravitz και το μοντέλο Gigi Hadid.

Gucci

Πώς όμως αυτό το απλό slip-on έγινε ένα τόσο πολυπόθητο fashion item;

Καθρέφτης της high class κοινωνίας

Στα τέλη της δεκαετίας του 1890, ο Guccio Gucci – ιδρυτής του ιταλικού οίκου μόδας – ξεκίνησε την καριέρα του ως αχθοφόρος αποσκευών στο ξενοδοχείο The Savoy στο Λονδίνο. Ήταν τότε, που ο Gucci μπόρεσε να παρατηρήσει από κοντά τα ανώτερα κλιμάκια της κοινωνίας.

Ήταν το παράθυρό του στις ζωές της διεθνούς ελίτ: ένα ανεκτίμητο μάθημα του τι εκτιμούσαν και ήταν πρόθυμοι να ξοδέψουν χρήματα. Ο Gucci εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο ζωής και τα χόμπι των αριστοκρατών, των καλλιτεχνών και άλλων πλούσιων καλεσμένων που διέμεναν στο The Savoy – η δική του φίρμα αργότερα θα αποκτούσε μια ξεχωριστή ιππική αισθητική.

Το 1906, ξεκίνησε ένα μικρό κατάστημα δερμάτινων ειδών στη Φλωρεντία της Ιταλίας και σύντομα άρχισε να φτιάχνει μπαούλα ταξιδιού και άλλα κομμάτια που συνέχισαν να καθορίζουν την κληρονομιά της μάρκας. (Η φίρμα εξακολουθεί να πουλάει μια πιστά επεξεργασμένη εκδοχή της επώνυμης τσάντας της από μπαμπού, που δημιουργήθηκε το 1947)

Ο Gucci πέθανε το 1953, λίγες εβδομάδες αφότου οι γιοι του Aldo, Rodolfo και Vasco άνοιξαν το πρώτο εμβληματικό κατάστημα της φίρμας στη Νέα Υόρκη. Την ίδια χρονιά, εμπνευσμένος από τα αγαπημένα μοτίβα ιπποειδών του πατέρα του, ο Adlo δημιούργησε το αλογίσιο loafer με την ελπίδα να δελεάσει την ίδια πελατεία που είχε συναντήσει ο Guccio στο The Savoy.

Τα loafers ήταν ήδη μια δημοφιλής επιλογή υποδημάτων τη δεκαετία του 1950, αν και συνήθως φοριούνταν για πιο casual περιστάσεις. Ο Aldo Gucci εκμεταλλεύτηκε τη μαζική γοητεία του slip-on στυλ και χρησιμοποίησε τη λεπτομέρεια του snaffle για να αναβαθμίσει το σχέδιο. Ένα κλείσιμο ματιού στον ιππικό τρόπο ζωής, εξακολουθεί να λειτουργεί ως σύμβολο φιλοδοξίας σήμερα.

Gucci

Η πορεία του μέσα στις δεκαετίες

Η επιτυχία των loafers της Gucci ήταν εκτεταμένη και το μυστικό της συνεχούς συνάφειάς τους μπορεί να βρίσκεται στην ευελιξία του παπουτσιού.

Υπάρχουν οι χρηματοοικονομικοί τύποι που συνδυάζουν τα loafers με προσαρμοσμένα κοστούμια, δίνοντάς τους το παρατσούκλι «deal sleds» για τη μυθοποιημένη ικανότητά τους να επικοινωνούν εμπιστοσύνη στους ορόφους συναλλαγών της Wall Street.

Έπειτα, υπάρχουν τα ανατρεπτικά cool κορίτσια, που εν γνώσει τους από άποψη κοντράρουν τα preppy παπούτσια με χαβανέζικα πουκάμισα, χρυσές αλυσίδες και φαρδιά τζιν.

Gucci

Το πνεύμα πειραματισμού του τελευταίου γαλβανίστηκε από τη συλλογή της μάρκας Φθινόπωρο-Χειμώνας 2015, που είδε τον τότε δημιουργικό διευθυντή Alessandro Michele να επαναφέρει το χαρακτηριστικό στοιχείο με μερικές ανατροπές.

Εβδομήντα χρόνια από τη δημιουργία του, το παπούτσι έχει αποδειχθεί μια άξια επένδυση και διαχρονικά βασικό στοιχείο της γκαρνταρόμπας χάρη στην πλειάδα των διασήμων που τα επιλέγουν — καθώς και στις αμέτρητες απομιμήσεις που έχουν εμπνεύσει.

Τα loafer είναι η απάντηση της Gucci στο σχεδόν φιλοσοφικό ερώτημα: Τι παπούτσια φοράω; Είτε είστε μοντέλο που στα ρεπό του περιπλανιέται στις παραλίες της Νότιας Γαλλίας είτε ένας αξιόλογος ράπερ που περπατά στο κόκκινο χαλί, ένα παπούτσι ταιριάζει σε όλα.