Ακτιβιστές για το κλίμα λέρωσαν με πορτοκαλί μπογιά μια εγκατάσταση χριστουγεννιάτικου δέντρου που χρηματοδοτήθηκε από την Gucci στο Μιλάνο, δηλώνοντας ότι κατηγορούν τη βιομηχανία της πολυτελούς μόδας ότι είναι μέρος ενός επιχειρηματικού μοντέλου που στοχεύει στη διεύρυνση του οικονομικού μισθολογικού χάσματος και στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

Η ομάδα ακτιβιστών που ονομάζεται «Τελευταία Γενιά» (Ultima Generazione) δημοσίευσε ένα βίντεο με το δέντρο που λέρωσαν, την Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου.

Ανακοίνωσαν ότι ήταν μέρος μιας εκστρατείας «ταμείου επισκευής», ζητώντας από την κυβέρνηση να εκδώσει ένα ταμείο 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή.

Εξηγώντας γιατί στοχεύτηκε το δέντρο Gucci, το ονόμασαν «σύμβολο ενός τρόπου ζωής που είναι εντελώς μη βιώσιμος», προσθέτοντας: «Μια εταιρεία με πωλήσεις 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως που δωρίζει 1 εκατομμύριο ευρώ σε φιλανθρωπικούς σκοπούς [πρωτοβουλίες] και ταυτόχρονα συνεχίζει να τροφοδοτεί ένα σύστημα πολυτέλειας και καταναλωτισμού που επιβάλλει την θανατική μας ποινή.