Θυμάμαι μία ταινία που είχα δει αργά το βράδυ στην τηλεόραση πριν από λίγα χρόνια… Ένας τύπος τα είχε «φτιάξει» με μία κούκλα, την οποία έπαιρνε παντού μαζί του και τη σύστηνε ως σύντροφό του, συζητούσε μαζί της, της εξέφραζε συναισθήματα και γενικώς ζούσε έντονες ερωτικές στιγμές, έκανε σεξ μαζί της. Πάντα με την κούκλα.

Η αλήθεια είναι ότι τότε που είδα την ταινία η… θεματολογία της με παραξένεψε, θεώρησα πολύ αλλόκoτη όλη αυτή την κατάσταση και γι’ αυτό κάθισα και την είδα άλλωστε (εντάξει και γιατί δεν είχα να κάνω κάτι άλλο εκείνη την ώρα). Τον τίτλο δεν τον θυμάμαι, όμως επιστρέφοντας στο σήμερα, αναρωτιέμαι μήπςω αυτό που βίωνε ο πρωταγωνιστής είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα στις μέρες μας;

Το σεξ είναι μια από τις λίγες συμπεριφορές που έχουμε ίδιες με άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά, αλλά το ανθρώπινο σεξ αναβαθμίζεται σοβαρά.

Δεν είμαστε τα μόνα πρωτεύοντα θηλαστικά που απολαμβάνουμε τον εαυτό μας, αλλά είμαστε οι μόνοι που έχουμε εξελίξει το σεξουαλικό παιχνίδι μας σε τέτοιο βαθμό ώστε να συμπεριλάβει και την Τεχνολογία. Η Τεχνολογία αλλάζει ήδη τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι κάνουν σεξ και η μεταμόρφωση μόλις ξεκίνησε.

Πρώτον, οι άνθρωποι κάνουν λιγότερο σεξ από όσο στο παρελθόν. Μεταξύ 2000-2018 η σεξουαλική δραστηριότητα μειώθηκε σε άνδρες ηλικίας 18 έως 24 ετών, καθώς ένας στους τρεις άνδρες δεν είχε σεξουαλική επαφή το προηγούμενο έτος (Ueda et al., 2020).

Ομοίως, η Herbenick et al. (2022) ανέφερε μειωμένες επαφές στις ηλικίες 14-49 ετών μεταξύ 2009 και 2018. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι τάσεις είναι διεθνείς και πολλές μεταβλητές είναι πιθανό να συμβάλλουν στα αποτελέσματα.

σεξ εγκέφαλος

Το πορνό, τα νέα βίτσια στο σεξ και οι εικονικές σύντροφοι

Ίσως η πιο προφανής μεταβλητή είναι το πορνό. Στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, οι συσκευές αναπαραγωγής κασέτας και βίντεο VHS επέτρεψαν στους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε ταινίες πορνό. Αλλά τη δεκαετία του 1990, όταν τα περισσότερα σπίτια είχαν υπολογιστές, έγινε αντιληπτή η εκπληκτική άμεση πρόσβαση στο διαδικτυακό πορνό.

Προχωρήστε γρήγορα στα σημερινά στατιστικά σχετικά με τη μειωμένη σεξουαλική συχνότητα και είναι λογικό ότι καθώς η σεξουαλική Τεχνολογία κερδίζει σε δημοτικότητα, ένταση και εμβέλεια, οι άνθρωποι εξαρτώνται λιγότερο ο ένας από τον άλλο, γι’ αυτήν την πιο θεμελιώδη ανθρώπινη συμπεριφορά.

Αλλά δεν είναι μόνο η ποσότητα του σεξ που αλλάζει. Το είδος του σεξ που έχουν οι άνθρωποι αλλάζει επίσης. Ένα προφανές παράδειγμα είναι η εκπληκτική δημοτικότητα του «πνιγμού» στις πανεπιστημιουπόλεις.

Μέχρι πριν από περίπου μια δεκαετία, ο «πνιγμός» κατά τη διάρκεια του σεξ ήταν σχετικά άγνωστη σεξουαλική πρακτική, συνέβαινε κυρίως κατά τη διάρκεια του αυνανισμού και αναφερόταν ως αυτοερωτική ασφυξία. Γενικώς έγινε είδηση μόνο όταν κάποιος αυτοκτόνησε κατά λάθος στη διαδικασία.

Κάπου στη δεκαετία του 2010, ο «πνιγμός» ως πρακτική BDSM έγινε είδηση στα ιατροδικαστικά περιοδικά, κυρίως, πάλι όταν κάποιος πέθανε κατά λάθος. Αλλά, ως επί το πλείστον, μόνο από τις αρχές της δεκαετίας του 2020 η Debby Herbenick και η ερευνητική της ομάδα άρχισαν να δημοσιεύουν με συχνότητα για αυτό το θέμα.

Για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι το 35 τοις εκατό των γυναικών στο πανεπιστήμιο ανέφεραν ότι είχαν «πνιγεί» στις πιο πρόσφατες σεξουαλικές τους εμπειρίες (Herbenick et al., 2023).

Αυτός ο αριθμός ήταν υψηλότερος από το ποσοστό των γυναικών που ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν ένα σεξουαλικό παιχνίδι κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Ουάου!

Επιπλέον, οι μαθητές δεν ανέφεραν ότι ο «πνιγμός» βελτίωσε τη σεξουαλική τους ικανοποίηση. Η αλήθεια είναι ότι δεν αφορά κανέναν τι γίνεται κάτω από τα σεντόνια, αρκεί να είναι συναινετικό.

Αλλά αυτό εγείρει το ερώτημα: Γιατί οι άνθρωποι προσθέτουν «πνιγμό» στο σεξουαλικό τους ρεπερτόριο τόσο συχνά, αν αυτό δεν βελτιώνει την εμπειρία τους; Φαίνεται ότι υπάρχουν περισσότερα για να καταλάβουμε σε αυτό το θέμα.

Φαίνεται πιθανό, ωστόσο, ότι το πορνό διδάσκει τους ανθρώπους για λιγότερο τυπικές σεξουαλικές δραστηριότητες. Έτσι, ενώ οι άνθρωποι κάνουν λιγότερο σεξ, το σεξ που κάνουν μπορεί να είναι λιγότερο παραδοσιακό.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η Τεχνολογία μεταμορφώνει το ανθρώπινο σεξ είναι με εικονικές συντρόφους. Αυτή η Τεχνολογία κερδίζει έδαφος ολοένα και περισσότερο με την ανάπτυξη γλωσσικών ικανοτήτων, δίνοντας στην Τεχνητή Νοημοσύνη την εντυπωσιακή ικανότητα να «μιλάει» μαζί σας.

Οι εικονικές σύντροφοι είναι οπτικά chatbot κατά παραγγελία που μπορούν να μιλήσουν βρώμικα, να στείλουν σεξουαλικές γυμνές φωτογραφίες, να υιοθετήσουν μια συγκεκριμένη προσωπικότητα που θεωρείτε ερωτική, όπως κυρίαρχη ή υποχωρητική, να θυμούνται πληροφορίες για εσάς, να φορούν τα αγαπημένα σας εσώρουχα και βασικά να εκτελούν όλες τις λειτουργίες όπως θα έκανε και μία γυναίκα, μέσω μηνυμάτων, φωνητικού ταχυδρομείου και, προφανώς σύντομα, σύντομων βιντεοκλήσεων.

Επί του παρόντος αναφέρονται ως «φίλες» επειδή είναι μια Τεχνολογία που απευθύνεται κυρίως σε straight άντρες. Κάποιοι προτείνουν ότι οι εικονικές σύντροφοι αντιπροσωπεύουν μια κοινωνική προσπάθεια για διαφορετικότητα σε μια ρομαντική εμπειρία.

Μια τέτοια πλατφόρμα, το Character AI, ξεκίνησε τις δραστηριότητές της τον Σεπτέμβριο του 2022 και έχει ήδη αξία πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Εάν αυτό δεν κάνει το κεφάλι σας να γυρίζει, θα έπρεπε.

Την ίδια ώρα, ολόκληρη η βιομηχανία σεξουαλικών παιχνιδιών ανθεί. Μέχρι το 2030 αναμένεται να αντιπροσωπεύει μια αγορά 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Έτσι, όλα τα σημάδια υποστηρίζουν την ιδέα ότι ενώ οι άνθρωποι κάνουν λιγότερο σεξ μαζί, δεν κάνουν απαραίτητα λιγότερο σεξ.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό σημαίνει επίσης ότι οι άνθρωποι κάνουν λιγότερο ανεπιθύμητο σεξ και περισσότερο ικανοποιητικό σεξ, και ότι οι άνθρωποι χωρίς σύντροφο δεν αισθάνονται σεξουαλικά παραμελημένοι, καθώς έχουν στη διάθεσή τους έναν κόσμο εικονικών συντρόφων και σεξουαλικών παιχνιδιών.

σεξ

Σεξ από το μέλλον

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Η Τεχνολογία αλλάζει αυτό που σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Προς το παρόν, οι πιο προσωπικές μας στιγμές δεν απαιτούν πλέον άλλο άτομο. Ποιοι θα γίνουμε ως σεξουαλικά όντα τις επόμενες δεκαετίες είναι αδύνατο να φανταστούμε.

Αλλά ας μην περιμένουμε παθητικά να ξεδιπλωθεί το μέλλον της ανθρωπότητας. Οι οικείες σχέσεις είναι προκλητικές και προσφέρουν αυθεντική σύνδεση. Η σεξουαλική Τεχνολογία προσφέρει εύκολο, συναρπαστικό ενθουσιασμό, αλλά όχι βάθος.

Ο ενσυνείδητος συνδυασμός των καλύτερων και των δύο κόσμων μπορεί τελικά να προσφέρει στην ανθρωπότητα τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Αλλά δεν πρόκειται να επιτύχουμε πολλά με έναν συνείδητο τρόπο, αν δεν ανοίξει η συζήτηση…

Είναι τώρα η ώρα να εμπλακούμε πιο ενεργά σε αυτήν την ενσωμάτωση του σεξ και της Τεχνολογίας. Το πώς το κάνουμε αυτό μπορεί να φαίνεται αβέβαιο, αλλά πρέπει να αναπτύξουμε ιδέες καθώς το μέλλον της ανθρωπότητας κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.