Ήταν 148 ημέρες γεμάτες ένταση. Που θα αφήσουν αποτύπωμα στην κοινωνία του θεάματος – δεν γίνεται αλλιώς. Η απεργία των σεναριογράφων έλαβε τέλος, αλλά δεν είναι πως μεμιάς όλα επέστρεψαν στο «σαν άλλοτε». Το Χόλιγουντ θα κάνει καιρό να συνέλθει μετά από τόσο καιρό σε mode «off».

Το σκοτάδι απλώθηκε παντού και κράτησε καιρό. Και ο ήλιος βγήκε μεν, αλλά φωτίζει αδύναμα. Άπαντες είναι ακόμα μουδιασμένοι. Προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τι έγινε όλες τις προηγούμενες ταραγμένες μέρες και κυρίως τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η συνέχεια.  

Ποια project που ήταν σε εκκρεμότητα θα συνεχιστούν και ποια όχι; Τι καινούριο θα έρθει; Δύσκολες αποφάσεις πρόκειται να παρθούν τις προσεχείς ημέρες από τους υπεύθυνους. Ο νέος κόσμος που ξημέρωσε φέρνει, έστω σε πρώτη φάση, σφιχτότερα μπάτζετ και λιγότερες παραγωγές.

απεργία

Στο δρόμο για μια νέα κανονικότητα

Δεν υπάρχει ένα μαγικό κουμπάκι που θα συνεχίσει τη δράση από εκεί που είχε μείνει τον περασμένο Μάιο όταν δηλαδή πατήθηκε το pause. Υπάρχει ανακούφιση και ικανοποίηση για την επιστροφή σε μια κάποια κανονικότητα, όμως το συλλογικό τραύμα θα πάρει καιρό να γιατρευτεί πλήρως.  Στα μέσα του Ιουλίου στον αγώνα μπήκαν και οι ηθοποιοί οπότε πραγματικά παρέλυσαν τα πάντα. Και αυτοί συνεχίζουν προς ώρας τις κινητοποιήσεις τους.

Είναι πολύ διαφορετικό το περιβάλλον εργασίας που βρίσκουν μπροστά τους, επιστρέφοντας, οι σεναριογράφοι. Οι επόμενες 2-3 μήνες θα δείξουν ποια είναι η «νέα κανονικότητα». Το σίγουρο είναι πως όσα έγιναν θα έχουν επίπτωση στα εξοδολόγια της βιομηχανίας. Θα είναι λιγότερα τα χρήματα, δεδομένα. Θα είναι και οι παραγωγές λιγότερες; Αυτό λέει η λογική, εκτός και αν η εφευρετικότητα των ανθρώπων του χώρου καλύψει με τρόπο δημιουργικό αυτό το σημαντικότατο έλλειμα.

Προτεραιότητα έχουν αυτά που γίνονται πιο εύκολα, τα δοκιμασμένα. Οι νέες σειρές θα μπουν σε δεύτερη μοίρα, είναι μάλλον αναπόφευκτο. Το ρίσκο πρέπει να περιοριστεί. Θα περάσουν κάποιοι μήνες μέχρι να γυρίσει ο διακόπτης προς τα καινούρια.

Δύσκολοι καιροί για ρίσκα μετά την απεργία

Κάποιες επιλογές είναι εύκολες. Για παράδειγμα, το σούπερ πετυχημένο Only Murders in the Building πήρε πράσινο φως για 4η σεζόν, ενώ τα επίσης παγιωμένα Grey’s Anatomy, Ghosts, Law and Order, και The Sex Lives of College Girls θα συνεχίσουν από εκεί που είχαν μείνει. Άλλες σειρές μπαίνουν σε on hold και κανείς δεν μπορεί να ξέρει στα σίγουρα αν και πότε θα συνεχιστούν. Οι διεργασίες είναι πυρετώδεις. Ποια project θα ζήσουν, ποια θα πεθάνουν; Οι αποφάσεις δεν θα είναι εύκολες και πολλές από αυτές θα είναι αναπόφευκτα επώδυνες.

απεργία

Αταξία και πληγωμένα αισθήματα εναλλάσσονται σε ένα σπιράλ αβεβαιότητας. Αν υπήρχε ένα καλό από αυτό το stop είναι πως δόθηκε χρόνος σε όλες τις πλευρές να καταλάβουν τι πραγματικά θέλουν να προχωρήσουν ως project και τι όχι. Δημιουργικά και ψυχολογικά μπορεί κάλλιστα να προκύψει κάτι καλύτερο. Οικονομικά, όχι. Στην παρούσα φάση, τουλάχιστον.

Κάνοντας περισσότερα με λιγότερα

Λόγω κατά βάση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις πλατφόρμες, η αγορά είχε ξεφύγει και τα έξοδα είχαν εκτοξευτεί. Έστω με αυτόν τον αδόκιμο τρόπο, είναι μια ευκαιρία να εκλογικευτούν οι δαπάνες, να υπάρξει μια διόρθωση.

Πολλοί σεναριογράφοι πάντως θα βιώσουν στην πράξη τις συνέπειες της απεργίας τους. Θα δυσκολευτούν πολύ να βρουν δουλειά. Όχι επειδή τα στούντιο θα θέλουν να τους εκδικηθούν. Αλλά επειδή οι δουλειές θα είναι λιγότερες. Γενικώς το πώς θα κάνουμε περισσότερα με λιγότερα (μέσα) φαίνεται πως θα είναι το βασικό ερώτημα που θα απασχολήσει τους ανθρώπους του χώρου στο άμεσο μέλλον.

Ας είμαστε αισιόδοξοι και ας ευχηθούμε ο καιρός χώρια να βοήθησε άπαντες να καταλάβουν πως έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον. Να αφήσουν στην άκρη τους εγωισμούς, να ρίξουν νερό στο κρασί τους και να δουλέψουν μαζί για το κοινό τους συμφέρον.

Μην γελιόμαστε. Υπήρξαν άσχημες στιγμές τις ημέρες της απεργίας. Ειπώθηκαν βαριές κουβέντες, έγιναν υπόγειες και ύπουλες κινήσεις. Αλλά στο τέλος της ημέρας, όλοι είναι επαγγελματίες και αυτό που θα (πρέπει να) κοιτάξουν είναι να προχωρήσει σωστά και αποδοτικά για όλους η δουλειά. Επούλωση πληγών λέγεται αυτό, θέλει βέβαια το χρόνο του…

* Με πληροφορίες από Vanity Fair