Όταν το 2018 η Disney ανακοίνωνε το σχέδιο της να στήσει τη δική της streaming πλατφόρμα και να μην εναποθέτει τις εμπορικές της ανάγκες σε συμφωνίες με το Netflix, το Hulu και την Amazon, έγινε αυτομάτως η πλατφόρμα που όλοι περίμεναν για να κάνουν συνδρομή.

Από το φινάλε του 2019, όταν και κυκλοφόρησε το Disney+, μέχρι σήμερα, η Disney δε μπόρεσε λόγω πανδημίας και Covid-19 να επεκταθεί γεωγραφικά όσο θα ήθελε και σύμφωνα με το κοινό που υπάρχει παγκοσμίως και στηρίζει για χρόνια τις ταινίες της και τα κόμικς.

Παρόλα αυτά, είναι τέτοια η δυναμική της και τόσο ισχυρό το Marvel Cinematic Universe που έχτισε, ώστε να έχει θέσει τις βάσεις για να κοντράρει στα ίσια το Netflix.

Με πολιορκητικό κριό τη Marvel, είδαμε εντός του 2021, με την κυκλοφορία δηλαδή των σημαντικών πρότζεκτ που είχε ανακοινώσει στο Σαν Ντιέγκο το 2019, μια τάση σχετικά με το παρόν και το μέλλον.

Οι τρεις σειρές που έγιναν διαθέσιμες, το Wandavision, το Falcon and the Winter Soldier και το Loki που βρίσκεται στο 6ο του επεισόδιο, έθεσαν μια νέα παράμετρο στη σχέση του κοινού με το timeline της Marvel. Από τα 10 χρόνια της κινηματογραφικής σχέσης, μεταφερθήκαμε στην τηλεοπτική και εξατομικευμένη εμπειρία, με τις τρεις σειρές να είναι πάρα πολύ καλές και να αποτελούν γέφυρες για το κινηματογραφικό ντεμαράζ που θα κάνει η Marvel από τον Σεπτέμβριο.

Ο Falcon έγινε και επίσημα ο Captain America. Στο Wandavision είδαμε την πρώτη πανίσχυρη villain του MCU που θα διαδραματίσει ρόλο στον multiverse κόσμο που θα εκτυλιχθεί μέσα από το Spider-Man: No Way Home. Στο Loki μας συστήθηκε η Απόλυτη Αρχή της ροής του χρόνου, η TVA, η οποία όμως κρύβει θανάσιμα μυστικά με επίκεντρο τον χαρακτήρα της Ραβόνα.

Αυτές οι σειρές άπλωσαν την κατανόηση της πολυπλοκότητας του multiverse ώστε να εξοικειωθούμε με αυτό εν όψει των επερχόμενων ταινιών μέχρι το 2023 και είναι αναγκαίος σταθμός μετά το Endgame για να προχωρήσουμε στην αφήγηση παρέα με τους πρωταγωνιστές.

Έτσι, φαίνεται πως θα βρεθούμε μέσα σε αυτή τη δεκαετία σε μια διελκυστίνδα μεταξύ του σινεμά και της τηλεόρασης και οι σεναριογράφοι των τηλεοπτικών σειρών θα έχουν την υποχρέωση να ακολουθούν συγκεκριμένα storylines και εκτός του δικού τους saga.

Ίσως γι΄αυτό το Wandavision και το Loki να είναι πολύ πιο σημαντικές σειρές σε σχέση με το Falcon. Το Loki μάλιστα, με τις πιθανότητες που ανοίγει και με τις θεωρίες που το κατακλύζουν, είναι με διαφορά η πιο επιτυχημένη σειρά, με το 8.9 στο IMDB και το 93% στο Rotten Tomatoes να αποτελούν μια βάση πάνω στην οποία θέλει να χτίσει η Disney, η οποία έχει και το Mandalorian ως έτερη ναυαρχίδα για το άλλο μεγάλο της franchise.