Οι περισσότεροι θα πουν ότι τα ριάλιτι είναι «τηλεσκουπίδια» που υποβαθμίζουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και καταπατούν τα δικαιώματά του. Είναι ωστόσο στην κρίση του καθενός το αν θα τα παρακολουθήσει και ενδεχομένως θα «ρίξει το επίπεδό του».

Στην κρίση επίσης των εκπομπών είναι αν θα αναπαράγουν το περιεχόμενο των εν λόγω ριάλιτι. Δεν είναι τυχαίο που το Big Brother, το GNTM και το Bachelor συνεχίζουν με νέες σεζόν και προωθούνται διαρκώς από τα κανάλια – και όχι μόνο από αυτά που προβάλλονται-.

Δίνουν ακροαματικότητα πώς να το κάνουμε, και τα ρεπορτάζ για την προσωπική ζωή των παικτών μαζί με τα backstage είναι το ζουμάκι των πρωινάδικων εκπομπών.

Τον σκανδαλοθηρικό χαρακτήρα των εκπομπών τους θέλουν να αλλάξουν από ότι φαίνεται οι ίδιες οι παρουσιάστριες. Τον τελευταίο καιρό ακούγονται από την Ιωάννα Μαλέσκου και την Κατερίνα Καινούργιου αρνητικές κριτικές για σκηνές κάποιων ριάλιτι στο «Love It» και στο «Super Κατερίνα».

Ο λόγος; Τα ριάλιτι υποβαθμίζουν το γυναικείο φύλο σύμφωνα με τα λεγόμενά τους. Πρόσφατα η Μαλέσκου εξέφρασε την άποψή της για το concept της φωτογράφισης που πραγματοποιήθηκε στο GNTM -αυτή πάνω σε ένα αμάξι με τους παίκτες να λούζονται με αφρούς και νερά για να το καθαρίσουν ενώ ταυτόχρονα φλερτάρουν με ένα γείτονα-, λέγοντας ότι την έκανε να μην νιώσει άνετα σαν γυναίκα.

Η απέχθεια της Μαλέσκου για το GNTM 4

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Δεν έχω δει ποτέ το “GNTM”, δεν με τραβάει να το δω, δεν έχω κάτι να μάθω από αυτό. Μπορεί να σου δίνει χρήσιμες συμβουλές για το πώς να ποζάρεις, αλλά δεν είμαι μοντέλο.

Δεν μου άρεσε αυτό που εισέπραξα χθες, με έκανε να νιώσω περίεργα ως γυναίκα για το πώς, και μιλάω ως Ιωάννα, πλασάρεις τη θηλυκότητά σου, πώς αγκαλιάζεις τη θηλυκότητά σου και το sexiness, που καλό είναι να απελευθερώνεται, με ποιο τρόπο βγαίνει, πού μπορεί ένα μήνυμα να οδηγήσει και να εκλάβεις άλλα πράγματα.

Είναι ένας περίεργος χρόνος, ένας περίεργος γενικά τρόπος να συζητάμε πράγματα. Πρέπει θεωρώ γενικά, ειδικά στην τηλεόραση, οτιδήποτε προβάλλεται, να είναι πολύ πιο προσεκτικό από ότι άλλες φορές».

Μάλλον θα έχει ξεχάσει τις φορές που «έπαιξαν» ερωτικές στιγμές παικτών από το Big Brother, που δεν εξευτελίζουν μόνο την γυναίκα αλλά και ολόκληρη την ουσία των ανθρώπινων δεσμών. Ίσως να θεωρεί ότι το εν λόγω ριάλιτι δεν χρήζει περαιτέρω έλεγχο περιεχομένου ή ότι σε μια εποχή, που όπως σωστά είπε κάθε μήνυμα που βγαίνει προς τα έξω μπορεί να διαστρεβλωθεί, είναι σωστό να προβάλλονται τέτοιου είδους πρότυπα.

Δεν είναι ότι συμφωνούμε με το concept του GNTM. Σίγουρα κάποια θα ένιωσε άβολα καθώς έπρεπε να ποζάρει με κοντό σορτσάκι και με βρεγμένη κολλημένη μπλούζα στα στήθη -και ο τηλεθεατής μαζί της-. Η φωτογράφιση αφήνει πολλά υπονοούμενα ωστόσο δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι η υποκρισία στην ελληνική τηλεόραση «πάει σύννεφο». Όταν διαφωνείς με ένα concept τότε θα πρέπει να διαφωνείς και με ό,τι άλλο αντίστοιχο παίζει.

Σοκαρίστηκε η Καινούργιου με τα αίσχη του Big Brother

Γιατί να μην αρνηθεί κάποιος να παίξει σκηνές από το Bachelor που ολόκληρο το concept του έχει κατηγορηθεί για ξεπεσμό του γυναικείου φύλου. Η Κατερίνα Καινούργιου στον αντίποδα σοκαρίστηκε με τις ερωτικές περιπτύξεις των παικτών από το Big Brother. Κάτι που δεν είχε φανεί να κάνει με τους Μαριαλένα – Σάκη στο Survivor.

Σίγουρα δεν τους είδαμε να «βγάζουν τα μάτια τους», ωστόσο τα πρωϊνάδικα πέρυσι ψόφαγαν για πιο spicy στιγμές. Θυμηθείτε και τα υπονοούμενα που άφησε ο Τριαντάφυλλος για το σεξ μεταξύ Παππά και Ελευθερίου. Κανείς δεν βγήκε να υποστηρίξει την τραγουδίστρια που μπορεί να εκτέθηκε χωρίς την θέληση της.

Συμφωνούμε, λοιπόν, με την Κατερίνα ότι δεν χρειάζεται να πάει κάποιος σε ένα παιχνίδι για να εξευτελιστεί και ότι «υπάρχουν παιδιά που σπουδάζουν, δουλεύουν και συντηρούν τις οικογένειές τους χωρίς να πηγαίνουν σε ένα ριάλιτι να απαυτωθούν για να αποκτήσουν δημοσιότητα», αλλά που είναι αυτά τα παιδιά; Δεν τα έχει δει κανείς σε κάποιο πρωϊνάδικο.

Δεν νομίζω να ενδιαφέρει και κανέναν να δει την εκπομπή της Καινούργιου ή της Μαλέσκου αν δεν προσφέρουν αποκλειστικό περιεχόμενο για τα ριάλιτι που «βρίσκονται στον αέρα» αυτήν την στιγμή. Αυτός είναι ο χαρακτήρας τους και δεν μπορεί να αλλάξει.

Εφόσον, όμως, θέλουν να μας διαψεύσουν να πάνε κόντρα στο ρεύμα και να κάνουν το αντίθετο τότε οι επιλογές τους δεν θα πρέπει να είναι επιλεκτικές, καθώς έτσι χάνεται και η ουσία των λεγόμενών τους.