Μια υπέροχη γιορτή εκτυλίχθηκε χθες στην «M&S Bank Arena» του Λίβερπουλ για τον 67ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Οι Άγγλοι σίγουρα πρέπει να νιώθουν περήφανοι, αφού όλα πήγαν όπως τα ήθελαν. Ο κόσμος ήταν ζεστός καθόλη τη διάρκεια –κυριολεκτικά γινόταν πάρτι-, ενώ οι οικοδεσπότες Hannah Waddingham, Alesha Dixon, Julia Sanina και ο Graham Norton ήταν εξαιρετικοί σε όλα τους.

Νικήτρια αναδείχθηκε η Σουηδία, η οποία επιβεβαίωσε τα προγνωστικά που την ήθελαν πρώτη με 57% ποσοστό. Βέβαια, στο τελευταίο λεπτό υπήρξε ντέρμπι με τη Φινλανδία, ωστόσο οι ψήφοι των επιτροπών την οδήγησαν στην κορυφή. Η Loreen, έχοντας σηκώσει το βραβείο το 2012, με το «Euphoria», μάγεψε ξανά με τη φωνή της, ερμηνεύοντας το «Tattoo». 

Ο Käärijä με το χαρακτηριστικό πράσινο φουσκωτό μπολερό του, σήκωσε όρθιο τον κόσμο με το «Cha Cha Cha». Ακόμα και τους καλλιτέχνες των άλλων χωρών που χόρευαν σαν τρελοί. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια των αποτελεσμάτων, ο κόσμος δεν σταματούσε να φωνάζει το «τσα-τσα» δείχνοντας ξεκάθαρα την προτίμησή του. Άλλωστε, ο Φινλανδός πήρε τις περισσότερες ψήφους από το κοινό, αλλά «χαντακώθηκε» από την επιτροπή. Έφτασε στην πηγή και δεν ήπιε νερό, δυστυχώς.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε το Ισραήλ με τη Νόα Κίρελ και το τραγούδι «Unicorn», η οποία στο τέλος της εμφανίσης της συγκινήθηκε επί σκηνής. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η Ιταλία με τον Marco Mengoni και το τραγούδι «Due Vite», ενώ την πεντάδα έκλεισε η Νορβηγία με την Alessandra και το «Queen of Kings», η οποία εξίσου πήρε υψηλή βαθμολογία από το κοινό, σε αντίθεση με τις επιτροπές που συνολικά της έδωσαν 18 βαθμούς. 

Στην 12η θέση η Κύπρος – «Πάγωσαν» όλοι με τους 4 βαθμούς της Ελλάδας

Πολύ καλός ήταν και ο Andrew Lambrou που εκπροσώπησε την Κύπρο με το τραγούδι «Break A Broken Heart», κάνοντας αξιοπρεπέσταση εμφάνιση. Βρέθηκε στην 12η θέση, ωστόσο το ευτράπελο της φετινής Eurovision ήταν το 12αρι της Ελλάδας, που πήγε στο… Βέλγιο. Ποιος το περίμενε. Για την ακρίβεια,η ελληνική επιτροπή έδωσε στην Κύπρο μόλις 4 βαθμούς, σε αντίθεση με το κοινό που έδωσε 12 βαθμούς.

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος ήταν εκείνος που ανακοίνωσε τη βαθμολογία της Ελλάδας, παγώνοντας τους θεατές όταν είδαν το 4αρι. Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν προφανώς στο Twitter, κι αυτό όχι μόνο γιατί δεν δικαιολογείται από μεριάς της ελληνικής επιτροπής, αλλά και γιατί αν είχε δώσει το 12αρι ως παραδοσιακά γίνεται, τότε η Κύπρος θα τερμάτιζε στην 10η θέση. 

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί πως η περιγραφή της Μαρίας Κοζάκου και της Τζένης Μελιτά ήταν απολαυστική. Και οι δύο είχαν ωραίες ατάκες, ενώ η Μελιτά με τον αυθορμητισμό χάρισε στιγμές γέλιου. 

Η… αφιέρωση της Γαλλίδας στους Ευρωπαίους

Η Γαλλία με τη La Zarra ήταν στα φαβορί, με βάση τα προγνωστικά, όμως ούτε το κοινό ούτε οι επιτροπές της έδωσαν ψήφους. Η Γαλλίδα ερμήνευσε υπέροχα το τραγούδι «Évidemment» ξεσηκώνοντας το κοινό, ωστόσο συνολικά έλαβε μόλις 50 βαθμούς.

Όταν, μάλιστα, της ανακοίνωναν οι παρουσιαστές τους βαθμούς που έλαβε από το κοινό, η απογοητευμένη La Zarra αρκέστηκε να κάνει μια απρεπή χειρονομία, προτάσσοντας το μεσαίο της δάχτυλο. «Δεν πήγε καλά» ανέφερε η Μαρία Κοζάκου, η οποία προς στιγμήν «πάγωσε» με την κίνηση της Γαλλίδας τραγουδίστριας.