Αποκαταστάθηκε το αυθεντικό τέλος της ταινίας «Fight Club» στην κινεζική πλατφόρμα, Tencent Video, μετά από τον σάλο που προκλήθηκε. Η αλλαγή στο φινάλε της γνωστής ταινίας του 1999, με τους Brad Pitt, Edward Norton και Helena Bonham Carter έγινε πρωτοσέλιδο τον περασμένο μήνα.

Στην επεξεργασμένη έκδοση, ο αφηγητής, δηλαδή ο χαρακτήρας του Norton, σκοτώνει το φανταστικό του alter ego, Tyler Durden. Κόβουν όμως τη θεαματική σκηνή που βομβαρδίζονται τα κτήρια. Τότε έβγαινε μια κενή οθόνη με κείμενο που έλεγε στους θεατές ότι οι αρχές είχαν κερδίσει.

«Η αστυνομία κατάλαβε γρήγορα όλο το σχέδιο και συνέλαβε όλους τους εγκληματίες, αποτρέποντας με επιτυχία την έκρηξη της βόμβας», ανέφερε το κείμενο. «Μετά τη δίκη, ο Tyler μπήκε στο τρελοκομείο για ψυχολογική θεραπεία. Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο το 2012».

Η λογοκρισία ή η απαγόρευση ξένων ταινιών και σειρών στην Κίνα είναι σύνηθες, αλλά η γενική ανατροπή του τέλους του Fight Club προκάλεσε παγκόσμια αναταραχή. Το Πεκίνο είναι γνωστό για τη λογοκρισία που επιβάλλει, με τις αρχές να εγκρίνουν μόνο ελάχιστες ξένες ταινίες για κυκλοφορία κάθε χρόνο, ενώ άλλες υπόκεινται σε περικοπές. Η αλλαγή όμως στο τέλος είναι σπάνιο φαινόμενο.

O Τσακ Πόλανικ ενέκρινε την κινεζική version του Fight Club

Το Σαββατοκύριακο απεκατέστησαν το πρωτότυπο τέλος, σύμφωνα με εγχώριους λογαριασμούς στα μέσα social media, αλλά και πάλι ξέσπασαν αντιδράσεις από συντηρητικούς. Μερικοί χρήστες είπαν ότι η Tencent παραδεχόταν ότι η αρχική λογοκρισία ήταν «υπερβολική», με άλλους να αναρωτιούνται γιατί τροποποίησε το τέλος του Fight Club τέλος χωρίς άδεια.

Πάντως ο συγγραφέας του βιβλίου Τσακ Πόλανικ δεν έχει και τόσο αρνητική άποψη. Ο ίδιος ανέβασε ένα tweet στο οποίο έγραφε «το είδατε αυτό; Είναι τρομερά υπέροχο. Όλοι έχουν ένα happy end στην Κίνα.» Στο tweet μάλιστα έχει ένα λινκ σε ένα newsletter του που γράφει πως «ο Τάιλερ και η συμμορία συνελήφθησαν όλοι. Δικάστηκε και καταδικάστηκε σε ψυχιατρικό άσυλο. Πόσο εκπληκτικό. Δεν είχα ιδέα! Η δικαιοσύνη πάντα κερδίζει. Τίποτα δεν εξερράγη ποτέ. Φίνι».