Σε δηλώσεις υπέρ της Χαμάς και κατά του Ισραήλ προχώρησε πριν από λίγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στη συνεδρίαση της ομάδας του κόμματός του στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση ανακοίνωσε ότι ματαιώνει όλα τα σχέδια επισκέψεών του στο Ισραήλ και χαρακτήρισε την οργάνωση Χαμάς «ομάδα απελευθερωτών που προστατεύουν την γη τους».

«Αυτό το Ισραήλ σκοτώνει παιδιά, έχουμε δει την κατάσταση αυτών των παιδιών. Η Χαμάς δεν είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, αλλά μια ομάδα απελευθέρωσης και μουτζαχεντίν, που αγωνίζεται να προστατεύσει τα εδάφη και τους πολίτες της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών ο Ερντογάν επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Χαμάς.

Σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Έδωσα το χέρι μου στον Νετανιάχου μια φορά, φυσικά είχαμε καλές προθέσεις, αλλά δεν το χειρίστηκε καλά. Είχαμε σχέδιο να πάμε στο Ισραήλ, αλλά δεν θα πάμε, ακυρώθηκε.
Λέμε, κύριοι, μην κάνετε κακό στα παιδιά (…) Ισραήλ, πάρε μαζί σου και την Αμερική και τη Δύση. Θα χάσει και η Αμερική γιατί δεν θέλει να κυβερνάται δίκαια. Το όλο θέμα αφορά τη δημιουργία ενός δίκαιου κόσμου».

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα με το ισραηλινό κράτος, αλλά με τις ισραηλινές πολιτικές.

Είπε ακόμη ότι οι μη περιφερειακοί παράγοντες θα πρέπει να σταματήσουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά με την υποστήριξη του Ισραήλ και πρόσθεσε ότι οι μουσουλμανικές χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν για την κατάπαυση του πυρός και τη διαρκή ειρήνη.

Συν τοις άλλοις ο Ερντογάν είπε ότι η συνοριακή πύλη της Ράφα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή για την ανθρωπιστική βοήθεια και ότι οι ανταλλαγές κρατουμένων πρέπει να ολοκληρωθούν επειγόντως.

Σημειώνεται πως οκτώ φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν το βράδυ της Τρίτης στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας από το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Πέντε φορτηγά μετέφεραν νερό, δύο είχαν τρόφιμα, και ένα φάρμακα για τον πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση

Ερντογάν: Επίθεση στη διεθνή κοινότητα

Χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι «επιδείνωσε την κρίση» στη Λωρίδα της Γάζας λόγω της «μεροληπτικής» στάσης του.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιδείνωσε την κρίση μέσω της μεροληπτικής στάσης του, αντί να βάλει τέλος στο λουτρό αίματος, να διασφαλίσει το συντομότερο δυνατόν μια κατάπαυση του πυρός και να λάβει μέτρα για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων» ανέφερε ο Ερντογάν σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 78 ετών από την ίδρυση του ΟΗΕ.

Ο Τούρκος πρόεδρος, που έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για «γενοκτονία» των Παλαιστινίων στη Γάζα, επιτέθηκε επίσης στη διεθνή κοινότητα επειδή «δεν αντιτάχθηκε στις παράνομες επιθέσεις του ισραηλινού καθεστώτος εναντίον αμάχων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP και Guardian