Τα έργα και ημέρες του Ίλον Μασκ στην διάρκεια της ηγεσίας του Twitter άκουσαν όσοι παρακολούθησαν τη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

Μερικούς μήνες μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της εταιρείας και μετά από ένα διάστημα γεμάτο με αντιπαραθέσεις για τις πρακτικές του και τις απολύσεις προσωπικού, ο Ίλον Μασκ έδωσε την πρώτη του live συνέντευξη και έχει σημασία ότι την έδωσε στο BBC, στο οποίο πριν λίγες ημέρες είχε βάλει label στο προφίλ του στο Twitter ότι πρόκειται για επιχείρηση μίντια που χρηματοδοτείται από το κράτος.

Αφού έκανε κωλοτούμπα και ζήτησε έμμεση συγγνώμη λέγοντας «έχω μεγάλο σεβασμό για το BBC και προσπαθούμε να είμαστε ακριβείς σε αυτά που κάνουμε, γι’ αυτό άλλαξα τη σήμανση σε “χρηματοδοτούμενο από το δημόσιο”. Ήταν μια καλή ευκαιρία αυτό το ζήτημα για να λάβουμε feedback ώστε να είμαστε πιο σωστοί», ο Μασκ μίλησε για τις συνθήκες στην εταιρεία.

Στο πρώτο διάστημα είχε προχωρήσει στην απόλυση 6.500 ανθρώπων, πηγαίνοντας το προσωπικό του Twitter από τα 8.000 στα 1.500 άτομα. Εκείνη την περίοδο είχε αναγκάσει και το προσωπικό που θα έμενε τελικά, να κοιμάται αρκετές ημέρες στο γραφείο, για να γίνουν γρήγορα οι αλλαγές που είχε ζητήσει. «Θα πρέπει να έχετε αντοχές και να δουλέψετε περισσότερες ώρες με περισσότερη ένταση», ανέφερε το mail που είχε στείλει στους υπαλλήλους. «Μόνο η άριστη απόδοση θα οδηγήσει στην παραμονή σας στην εταιρεία», είχε πει προειδοποιητικά και στη συνέχεια έκανε τη διαλογή αυτών που θα απολυθούν.

Το ίδιο έκανε και αυτός, όπως ανέφερε στη συνέντευξη. «Κοιμάμαι αρκετές φορές στα κεντρικά, σε έναν καναπέ που έχουμε σε μια βιβλιοθήκη στην οποία δεν πάει κανείς στον 7ο όροφο», είπε χαρακτηριστικά ο Μασκ.

Και ποιος να πάει τώρα που έχουν μείνει 3 κι ο κούκος. Ο Ίλον Μασκ εξήγησε πως δεν ήταν εφικτό να απολύσει ο ίδιος προσωπικά 6.500 ανθρώπους και απάντησε για τα προβλήματα σταθερότητας και την παραπληροφόρηση της πλατφόρμας, αναγνωρίζοντας πως έχουν υπάρξει κάποια προβλήματα, αλλά δεν κράτησαν πολύ και έχουν λυθεί.

«Υπάρχει λιγότερη παραπληροφόρηση σε σχέση με πριν και προσπαθούσε να σβήσουμε τα bots για να την μειώσουμε κι άλλο». Αυτός ο ισχυρισμός δεν συνάδει με όσα υποστηρίζουν ειδικοί και διάσημοι πρώην χρήστες, αλλά ο ίδιος ο Μασκ υποστηρίζει ότι όλα είναι μυθεύματα των δημοσιογράφων και προτιμάει να εμπιστεύεται περισσότερο τους κανονικούς ανθρώπους.

«Πουλάω άμεσα την επιχείρηση»

Η δήλωση όμως που έκανε περισσότερο κρότο, αφορά στο ότι είναι διατεθειμένος να πουλήσει την εταιρεία. «Αρκεί να βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος», είπε και αυτό έχει μία μετάφραση. Σημαίνει πως ο Ίλον Μασκ ήθελε απλώς να αλλάξει το Twitter, που δε μπορούσε να το κάνει ως χρήστης, και τώρα που έκανε τις αλλαγές που ήθελε, θα το δώσει σε όποιον του εγγυηθεί πως θα παραμείνει η πλατφόρμα όπως την έχει διαμορφώσει.

Μέσα σε λιγότερο από 6 μήνες δηλαδή, κι αφού έδωσε 44 δισ. δολάρια για να εξαγοράσει την εταιρεία, είναι έτοιμος να πουλήσει σε μια περίοδο που ο ίδιος την αποτιμά στα 22 δισ. δολάρια. Η Twitter έχασε πολλούς πελάτες μετά την εξαγορά της από τον Ίλον Μασκ, αλλά όπως είπε στο BBC, οι άσωτοι υιοί επιστρέφουν.

«Το μέγεθος του πόνου ήταν πολύ μεγάλο, δεν ήταν κάποια ευχαρίστηση να αγοράσω το Twitter», δήλωσε για την όλη κατάσταση και το πώς εξελίχθηκε η εταιρεία σε αυτό το διάστημα. «Είναι ένα rollercoaster. Ήταν μια τρομερά στρεσογόνα κατάσταση τους τελευταίους μήνες. Ήταν όμως σωστή κίνηση να κάνω την αγορά και τώρα τα πράγματα πάνε καλά. Τα οικονομικά τώρα εξισορροπούνται».

Τέλος, για το ζήτημα της σήμανσης με το μπλε βέλος που πιστοποιεί έναν λογαριασμό, ο Ίλον Μασκ δήλωσε πως θα καταργηθούν από αρκετά προφίλ ως την επόμενη εβδομάδα.

Όσο για το αν θα συνεχίσει να αναρτά tweets που τον φέρνουν στο στόχαστρο; «Έχω πυροβολήσει κάποιες φορές τα πόδια μου; Ναι. Ίσως δεν πρέπει να ξανακάνω tweet μετά τις 3 το βράδυ».