Νέα επίδειξη αλληλεγγύης από την Αλβανία προς την Ελλάδα με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών. Ως ανακοίνωση ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, η Κυριακή 5η Μαρτίου ανακηρύσσεται σε ημέρα εθνικού πένθους προς τιμή των θυμάτων της φονικής σύγκρουσης στα Τέμπη.

Παράλληλα η αλβανική σημαία θα κυματίζει μεσίστια καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Η τραγωδία στην Ελλάδα είναι και δική μας τραγωδία. Ο πόνος για τις χαμένες ζωές του τραγικού δυστυχήματος είναι και δικός μας. Είναι από τις στιγμές που μια μεγάλη απώλεια των γειτόνων μας μας δείχνει την αξία της ζωής. Και ως χώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους συμπαρασταθούμε και να είμαστε αλληλέγγυοι» υπογράμμισε ο Ράμα.

Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή

…για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη τήρησε η αλβανική Βουλή. Μάλιστα, κατά τις αλβανικές πηγές, στο δυστύχημα στα Τέμπη 5 Αλβανοί πολίτες αγνοούνται και επίσης 5 τραυματίστηκαν.

Ήταν το μόνο σημείο προσέγγισης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε μια χωρίς προηγούμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ολομέλεια της Βουλής, με επίκεντρο την επερώτηση της αντιπολίτευσης του Δημοκρατικού Κόμματος με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα για το θέμα των συναλλαγών του τελευταίου με τον φυλακισμένο πρώην αρχηγό της αντικατασκοπίας της αμερικανικής FBI, Charles Mcgonical.

Τη συμπαράστασή του στην ελληνική κοινωνία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη εξέφρασε νωρίτερα ο Ράμα, με ανάρτησή του στο Twitter. Και ανέφερε ότι «νιώθουμε τον πόνο των αγαπημένων μας γειτόνων σε μια τόσο δύσκολη ώρα για το έθνος τους και συμμετέχουμε μαζί τους στις προσευχές και στα συλλυπητήριά στις οικογένειες των θυμάτων».

Παράλληλα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήριά του. Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον Αλβανό πρωθυπουργό για την έκφραση αλληλεγγύης απέναντι σε αυτή την τραγωδία.