Σε βίντεο κατέγραψε μια Βρετανίδα μητέρα τη δραματική στιγμή που εγκατέλειψε τον πολιορκημένο οικισμό Yeted μαζί με την οικογένειά της περνώντας δίπλα από δυνάμεις του στρατού του Ισραήλ που έδιναν μάχη με τα στρατεύματα της Χαμάς.

Η Ντέμπι Σαρόν έβαλε το πόδι της στο γκάζι και πέρασε με ταχύτητα τα τανκς και απέφυγε τις σφαίρες αφού κρύφτηκε στο καταφύγιο της οικογένειας για περισσότερες από 36 ώρες, ενώ το χωριό τους, μια κοινότητα μόλις 120 οικογενειών, τέσσερα χιλιόμετρα από τα σύνορα της Γάζας, δέχθηκε επίθεση από τη Χαμάς.

Μάλιστα, ενώ η ίδια όπως έφευγε από το πολιορκημένο πεδίο, ο γιος της βρισκόταν στην πρώτη γραμμή, ένας από τους στρατιώτες που θα αντιμετώπιζε τους εκατοντάδες μαχητές που είχαν διεισδύσει στα σύνορα του Ισραήλ τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Η Σαρόν περιμένει πλέον με αγωνία ώρα με την ώρα ενημερώσεις από τον Ζοχάρ, 27 ετών, ο οποίος κλήθηκε την Κυριακή με τη μονάδα αλεξιπτωτιστών του, μία ημέρα αφότου η Χαμάς κήρυξε τον πόλεμο στο Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή, η περιοχή που ζούσε ανήκει πλέον στους οικισμούς που έχουν μετατραπεί σε κλειστή στρατιωτική ζώνη, ενώ δεκάδες μέλη της κοινότητάς της αγνοούνται ή υπάρχουν φόβοι ότι είναι νεκροί.

Η ίδια, ο σύζυγός της, η κόρη και ο γαμπρός τους, ο αυτιστικός γιος και τα τρία εγγόνια κάτω των 11 ετών, βρίσκονταν όλοι σε ένα δωμάτιο μόλις 3×2 χωρίς ρεύμα στο Ισραήλ, και άκουγαν ώρα με την ώρα πυροβολισμούς και βλήματα.

«Εκείνες τις ώρες κατάλαβα πραγματικά τη νοοτροπία με την οποία μας είχε μεγαλώσει η Αγγλίδα μητέρα μου που μεγάλωσε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και πώς μας έμαθε να συμπεριφερόμαστε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», είπε.

Θυμάται ότι κοίταξε έξω από το παράθυρο σε μια ήσυχη στιγμή που έφυγε από το καταφύγιο για να δει τι συνέβαινε, και αντίκρισε ανθρώπους να τρέχουν χαοτικά. «Ήταν αποκαλυπτικό», είπε. «Ένιωθα ότι έπαιζα σε όλες εκείνες τις ιστορίες που μου είχε πει η μητέρα μου μεγαλώνοντας στο Ισραήλ.

Προσπαθώντας να κρατήσω τα παιδιά ήρεμα, να τα σταματήσω από το να ουρλιάζουν, να τα σταματήσω από το φύγουν, όλα αυτά ενώ είμαστε όλοι μαζί σε ένα ασφαλές δωμάτιο που σχεδιάστηκε για να μας προστατεύει από ρουκέτες, όχι από τρομοκράτες, οπότε δεν κλείδωνε καν. από μέσα», συνέχισε.

«Ακούγεται τρελό να το λες, αλλά οι επιθέσεις με πυραύλους με τις οποίες ζήσαμε πριν δεν είναι πια δύσκολες για εμάς, δεν νιώθεις ότι αλλάζει τη ζωή σου, αλλά όταν ξέρεις ότι υπάρχουν άνθρωποι γύρω από το σπίτι σου που πυροβολούν, είναι διαφορετικό συναίσθημα συνολικά.

Ένιωσα άρρωστη από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ισραήλ. Κάνεις όλες αυτές τις σκέψεις για το τι θα μπορούσε να συμβεί. Αν πέσει ένας πύραυλος πάνω σου, δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για το τι θα μπορούσε να συμβεί», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, η εκκένωση έγινε συνοδεία εφέδρων στρατιωτών από την κοινότητα μέσα από τα χωράφια. Η Σάρον και η οικογένειά της πέρασαν με το αυτοκίνητο από ένα νεκροταφείο με κατεστραμμένα πολιτικά αυτοκίνητα και στρατιωτικά οχήματα, ένα ανατριχιαστικό σημάδι ότι ούτε ο στρατός ήταν ασφαλής σε εκείνο το σημείο.

Μόλις άρχισαν να λαμβάνουν ραδιοφωνική λήψη και άκουσε τις ειδήσεις, συνειδητοποίησε την κλίμακα του πολέμου στο Ισραήλ αφού έμειναν στο καταφύγιο χωρίς επαφή για περίπου 24 ώρες.

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω ακόμα, δεν μπορώ να κοιμηθώ και είναι η πρώτη φορά που παραδέχομαι ότι έχω τραυματιστεί», είπε. «Ο γιος μου εξακολουθεί να υπηρετεί και να καθαρίζει την περιοχή από ό,τι έχει απομείνει από το χειρότερο είδος εχθρού που υπάρχει αυτές τις μέρες», σημείωσε.

Παρά το γεγονός ότι τεράστια κομμάτια της περιοχής που είναι γνωστή ως Eshkol έχουν καταστραφεί από βομβαρδισμούς και πυροβολισμούς, ενώ σπίτια κάηκαν από τους μαχητές η ίδια τονίζει ότι δεν υπάρχουν αμφιβολίες για την επιστροφή τους.

«Το να φύγεις δεν είναι επιλογή. Θα χρειαστούν τόσα πολλά για να το χτίσουμε ξανά, τόσα πολλά πράγματα έχουν καταστραφεί εντελώς και θα χρειαστεί πολλή δουλειά και θα ξεπεράσουμε το τραύμα, θα μάθουμε πώς να κοιμόμαστε ξανά, πώς να εμπιστευόμαστε ξανά.

Τόσα πολλά μικρά παιδιά έχουν υποστεί φοβερούς ψυχικούς τραυματισμούς και υπάρχει δουλειά να γίνει, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ να εγκαταλείπω αυτή την όμορφη περιοχή. Τόσοι πολλοί άνθρωποι πέθαναν εδώ που εγκαταλείποντάς τη, δεν σεβόμαστε τη μνήμη τους», κατέληξε.