Η ιστορία του Γκούο Βενγκούι αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα πως «τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται», όταν ένας επιχειρηματίας αποφασίζει ξαφνικά να ασχοληθεί με την πολιτική. Αν, μάλιστα, ο επιχειρηματίας είναι Κινέζος και στόχος του είναι να εκθρονίσει το κομμουνιστικό καθεστώς από τη χώρα του, οι υποψίες (οφείλουν να) είναι μεγάλες.

Δεν ήταν, όμως. Τουλάχιστον για χιλιάδες ανθρώπους, συμπατριώτες του Γκούο που ζουν στις ΗΠΑ και υποτίθεται συμφωνούν μαζί του ότι η χώρα τους χρειάζεται κάτι διαφορετικό από το κομμουνιστικό σύστημα που δοκιμάζει τα τελευταία 75 χρόνια. Όπως αποδεικνύεται, η όλη προσπάθεια του Γκούο να προσεταιρισθεί τους αντιφρονούντες δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια απάτη. Που είχε στόχο μόνο στον προσωπικό του πλουτισμό. Και την (έμμεση;) στήριξη του Ντόνταλντ Τραμπ στις μελλοντικές του επιδιώξεις.

Ο Κινέζος επιχειρηματίας συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα από τις αμερικανικές αρχές πάνω σ’ ένα υπερπολυτελές γιοτ. Οι κατηγορίες που του αποδίδονται είναι σοβαρότατες κι έχουν να κάνουν με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και οικονομική απάτη που ξεπερνάει το 1 δις δολάρια! Οι Κινέζοι είχαν ζητήσει τη σύλληψή του μέσω της Interpol κι είχαν προσθέσει και τις κατηγορίες της απαγωγής και του βιασμού, για τις οποίες επιμένουν ότι έχουν στοιχεία.

Το “Ομοσπονδιακό Κράτος της Κίνας” και η ελίτ

Ο Γκούο έγινε γνωστός στις ΗΠΑ το 2020, όταν από κοινού με τον Στίβεν Μπάνον, επικεφαλής πολιτικής στρατηγικής του Λευκού Οίκου επί Τραμπ, ξεκίνησαν μια πολιτική καμπάνια, ένα «γκρουπ προβληματισμού» όπως το αποκάλεσαν, με απώτερο στόχο την δημιουργία του «Ομοσπονδιακού Κράτους της Κίνας». Δηλαδή την αντίθεση στον κομμουνισμό.

Το πρόγραμμα έγινε εξαιρετικά δημοφιλές ανάμεσα στην πολυπληθή κοινότητα των Κινέζων, οι οποίοι ζουν κι εργάζονται πια στις ΗΠΑ και δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με το καθεστώς της πατρίδας τους. Απλοί εργαζόμενοι, αλλά και σημαντικοί επιχειρηματίες κινέζικης καταγωγής πείστηκαν από την προπαγάνδα του Γκούο (η οποία ενισχύθηκε από πολλά βίντεο στο Youtube και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) και δεν δίστασαν να χρηματοδοτήσουν το νέο εγχείρημα με πολλά λεφτά. Κάποιοι «επένδυσαν» ως και 100.000 δολάρια σε επιχειρήσεις αμφίβολης αξίας που έστηνε ο Γκούο, μέχρι και σ’ ένα κρυπτονόμισμα.

Το δέλεαρ για πολλούς απ’ αυτούς ήταν η «προνομιακή σχέση» με την ελίτ του γκρουπ και με τον Γκούο προσωπικά. Όσα περισσότερα χρήματα έδινε κάποιος, τόσο πιο ψηλά θα ανέβαινε στην ιεραρχία του γκρουπ και θα μπορούσε να μιλήσει απευθείας με τον Γκούο για να χαράξει τη στρατηγική του γκρουπ. Φούμαρα, όπως αποδείχτηκε.

Το ακριβές ποσό που συγκέντρωσε ο Γκούο τα τελευταία τρία χρόνια απ’ αυτή την ενασχόληση είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Το GTV, το ιντερνετικό κανάλι που ίδρυσε ο Γκούο, έχει έσοδα περίπου 452 εκ. δολαρίων! Σύμφωνα με τον ίδιο τον Γκούο, τώρα αξίζει άνω των 2 δις δολαρίων.

Γιοτ, αυτοκίνητα και πιάνο

Το σίγουρο, όμως, είναι ότι δεν έχει επενδύσει ούτε σεντ σε κάτι που να μοιάζει με αντι-κομμουνιστική προπαγάνδα. Αντίθετα, αγοράζει πανάκριβα είδη, όπως ένα γιοτ αξίας 20 εκ. δολαρίων, μια συλλεκτική Bugatti 4,4 εκ. δολαρίων ή ένα πιάνο αξίας 140.000 δολαρίων και οι εταιρικοί του λογαριασμοί περιέχουν πλέον πολλά εκατομμύρια δολάρια. Η σχέση του δε με τον Μπάνον και οι συχνές αναφορές στον Ντόναλντ Τραμπ στις ομιλίες του δείχνουν ότι μπορεί να εξελιχθεί σ’ έναν από τους βασικούς συμμάχους του πρώην πλανητάρχη στις μελλοντικές του επιδιώξεις.

Το βιογραφικό του Γκούο πριν γίνει γνωστός είναι αρκετά θολό. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, γεννήθηκε το 1970 και ήταν το όγδοο παιδί μιας πάμπτωχης οικογένειας από την επαρχία Σαντόνγκ. Σύμφωνα με επίσης δικές του δηλώσεις έχει φυλακιστεί από το κομμουνιστικό καθεστώς, αλλά ανέπτυξε σχέσεις και με την υπηρεσία εθνικής ασφάλειας της χώρας. Το πώς κατάφερε να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Κίνας ως επιχειρηματίας στο χώρο των ακινήτων δεν το έχει διευκρινίσει. Κάτι που εντείνει τις υποψίες ότι πιθανόν να είναι κι αυτό που λέμε διπλός πράκτορας.

Το 2014 ο Γκούο εγκατέλειψε την Κίνα, όταν συνελήφθη μια από τις επαφές του στην υπηρεσία ασφάλειας, όπως είπε. Έκτοτε ξεκίνησε η διεθνής του καριέρα, πρώτα στο Λονδίνο και μετά στη Νέα Υόρκη. Από το 2017 άνοιξε έναν λογαριασμό στο Twitter, στον οποίο καταφέρεται εναντίον του κομμουνιστικού καθεστώτος. Κι επειδή «τα εξηγεί ωραία», οι λογαριασμοί του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με followers. Ζήτησε κι επισήμως πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ, επικαλούμενος απειλές κατά της ζωής του από το καθεστώς.

Τιμωρήστε τους προδότες

Όπως είναι φυσικό, ο Γκούο απέκτησε εχθρούς. Αρκετοί Κινέζοι πρώτης και δεύτερης γενιάς είδαν την καμπάνια του με καχυποψία. Η αντίδρασή του, όμως, ήταν δυναμική: Παρότρυνε τους οπαδούς του να «τιμωρήσουν τους προδότες», όπως τους αποκάλεσε. Πολλοί απ’ αυτούς ανταποκρίθηκαν. Ένας καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο Τενγκ Μπιάο, είδε πάνω από 50 ανθρώπους να μαζεύονται έξω από το σπίτι του κάθε μέρα επί δύο μήνες, να σηκώνουν πανό εναντίον του αποκαλώντας τον κατάσκοπο και προδότη, να τον βρίζουν και να απειλούν τον ίδιο και την οικογένειά του.

Το μέλλον του Γκούο είναι αβέβαιο. Το γραφείο του θεωρεί ότι δεν κινδυνεύει και ότι δεν έχει γίνει τίποτε παράνομο. Ο Μπάνον φαίνεται να απομακρύνεται σταθερά από τον άλλοτε στενό του συνεργάτη. Οι Κινέζοι ζητούν την έκδοσή του, αλλά κάτι τέτοιο είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί.