Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε την Πέμπτη (02/03) μια σύντομη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στην Ινδία, στην πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση μεταξύ των δύο διπλωματών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που δεν διήρκεσε ούτε 10 λεπτά, ο Άντονι Μπλίνκεν προέτρεψε τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της περί αναστολής της συμμετοχής της στη Συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα (New START) και να αποδεχθεί μια πρόταση των ΗΠΑ για την απελευθέρωση του Αμερικανού πολίτη, Πολ Γουίλαν, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με γνώση της συζήτησης.

Ο Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε, επίσης, την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στην ειρηνευτική πρόταση της Ουκρανίας για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, σύμφωνα με τη «The Washington Post».

Ακόμα, ο Αμερικανός αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει την απάντηση του Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν υποψιάζεται ότι η Ρωσία έχει αλλάξει τη θέση της σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Παραμένουμε πάντα αισιόδοξοι ότι οι Ρώσοι θα αντιστρέψουν την απόφασή τους και θα είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε μια διπλωματική διαδικασία» δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Δεν θα έλεγα ότι βγαίνοντας από αυτή τη συνάντηση υπήρχε η προσδοκία ότι τα πράγματα θα αλλάξουν στο εγγύς μέλλον».

Υπενθυμίζεται ότι, πέρσι, ο Άντονι Μπλίνκεν είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Σεργκέι Λαβρόφ κυρίως για την απελευθέρωση της σταρ του WNBA, Μπρίτνεϊ Γκρίνερ.

Φωτογραφία κειμένου: Getty Images | Anadolu Agency