Οι αρχές στη Νέα Υόρκη, το Τορόντο και την Οτάβα προειδοποίησαν την Τρίτη τους κατοίκους για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία ο αέρας εξαιτίας των μεγάλων πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει στον ανατολικό Καναδά.

Η ασυνήθιστα πρώιμη και έντονη έναρξη της περιόδου πυρκαγιών έχει θέσει τον Καναδά μπροστά στο ενδεχόμενο για τη χειρότερη χρονιά όλων των εποχών, καθώς οι θερμές και ξηρές συνθήκες προβλέπεται να διατηρηθούν για μήνες.

Φωτιές έχουν ξεσπάσει στις 10 επαρχίες και εδάφη του Καναδά, με το Κεμπέκ να έχει επηρεαστεί περισσότερο λόγω των πολλαπλών πυρκαγιών που προκλήθηκαν από κεραυνούς.

Το Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος στη Νέα Υόρκη εξέδωσε υγειονομική σύσταση για τις κομητείες, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη, το Μπρονξ και το Κουίνς.

Η πολιτεία συνέστησε στους κατοίκους να εξετάσουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν την έντονη σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους για να μειώσουν τον κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία.

Νέα Υόρκη Καναδάς στάχτη
(Photo credits: Gary Hershorn/Getty Images)

Η καναδική πρωτεύουσα Οτάβα, η οποία γειτνιάζει με το Κεμπέκ, καλύφθηκε από ομίχλη το πρωί της Τρίτης, με την ποιότητα του αέρα να βρίσκεται στην κατηγορία 10+, το χειρότερο επίπεδο στον δείκτη υγείας της ποιότητας του αέρα του περιβάλλοντος του Καναδά, που υποδηλώνει «πολύ υψηλό κίνδυνο».

Τα νέφη καπνού από τοπικές δασικές πυρκαγιές καθώς και δασικές πυρκαγιές στο Κεμπέκ είχαν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της ποιότητας του αέρα», ανέφερε ο Περιβαλλοντικός Καναδάς σε μια προειδοποίηση για την ποιότητα του αέρα στην Οτάβα.

Η Πολιτεία του Φωτός, η Νέα Υόρκη, το Άγαλμα της Ελευθερίας που έβλεπες από μακριά, είναι πια κρυμμένο από τη στάχτη και τον καπνό.

Μολυσμένος ο αέρας στο Τορόντο

Ο αέρας πάνω από το Τορόντο ήταν επίσης μολυσμένος φαινόμενο που θα μπορούσε να διατηρηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εβδομάδας, ανέφερε η κυβερνητική μετεωρολογική υπηρεσία.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές μπορεί να βλάψει την υγεία ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις και οι άνθρωποι με πνευμονικές ή καρδιακές παθήσεις καθώς και οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία τους, ανέφερε ο Περιβαλλοντικός Καναδάς.

Οι δασικές πυρκαγιές είναι συχνές στις δυτικές επαρχίες του Καναδά, αλλά φέτος οι φλόγες εξαπλώθηκαν ραγδαία στον ανατολικό Καναδά, αναγκάζοντας τις εκκενώσεις σπιτιών και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κινητοποιήσει τον στρατό.

Νέα Υόρκη

Ο Μάθιου Άνταμς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και διευθυντής του Κέντρου Αστικού Περιβάλλοντος, είπε ότι οι άμεσες συνέπειες της εισπνοής καπνού από την πυρκαγιά περιλαμβάνουν δύσπνοια, αυξημένο σφυγμό, πόνο στο στήθος ή φλεγμονή στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό. «Αυτές τις ημέρες με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση, θα δούμε αυξημένο αριθμό επισκέψεων στο νοσοκομείο», δήλωσε ο καθηγητής Άνταμς στο BBC. «Και οι άνθρωποι που επισκέπτονται το νοσοκομείο έχουν συνήθως μια προϋπάρχουσα αναπνευστική νόσο».

Εγκαταλείπουν προσωρινά τα σπίτια τους

Περίπου 3,3 εκατομμύρια εκτάρια έχουν ήδη καεί -περίπου 13 φορές περισσότερο από τον μέσο όρο της δεκαετίας- και περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τουλάχιστον προσωρινά τα σπίτια τους.

«Θέλω να τονίσω ότι οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να ακούν τις τοπικές αρχές για το πώς να παραμείνουν ασφαλείς, μεταξύ άλλων και σε μέρη όπως η Οτάβα που επηρεάζονται από τον καπνό των πυρκαγιών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό σε δημοσιογράφους στην Οτάβα.

* Photo credits: Getty Images