Έχει ειπωθεί με διάφορους τρόπους για τον Ντόναλντ Τραμπ, το έχουμε γράψει και εδώ στο Intronews: Θα επιστρέψει άραγε στον Λευκό Οίκο (!) ή θα καταλήξει φυλακή;

Ναι, τόσο στα άκρα είναι τα πράγματα, τόσο εκ διαμέτρου αντίθετα τα σενάρια. Μπορεί βέβαια το ερώτημα να απαντηθεί πολύ πιο γρήγορα από όσο περιμέναμε. Ήταν ο ίδιος ο άλλοτε πρόεδρος των ΗΠΑ που προανήγγειλε τη σύλληψή του.

«Ο προπορευόμενος Ρεπουμπλικανός υποψήφιος και πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ θα συλληφθεί την Τρίτη (σ.σ.: 21/3). Διαμαρτυρηθείτε, πάρτε πίσω το έθνος μας», έγραψε σε ανάρτηση, με το γνωστό του πολεμοχαρές ύφος.

Και δεν έμεινε εκεί. Απηύθυνε μαζικές εκκλήσεις προς τους οπαδούς του: «Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε άλλο πια. Σκοτώνουν το έθνος μας και εμείς καθόμαστε και κοιτάμε».

Θυμίζοντας την άγρια ρητορική που χρησιμοποιούσε πριν την ιστορική εισβολή στο Καπιτώλιο το 2021. Ξέρει κάτι παραπάνω ο Τραμπ ή το σχόλιο του περί σύλληψης βασιζόταν, όπως ισχυρίζεται, μόνο σε πληροφορίες από ΜΜΕ; Σίγουρα πάντως η έρευνα έχει πρακτικά ολοκληρωθεί και είμαστε προ ανακοινώσεων.

Για ποιο πράγμα κατηγορείται ο Τραμπ;

Μια πορνοστάρ βρίσκεται πίσω από όλα. Με όνομα που θαρρείς κάποιος σεναριογράφος το σκέφτηκε επίτηδες ειδικά για την περίσταση. Λέγεται Στόρμι Ντάνιελς, Stormy μεταφράζεται ως « προμηνύει καταιγίδα ή θύελλα». Πόσο βαθιά συμβολικό…

Η ιστορία μας γυρίζει πίσω στο 2006, παρότι έγινε γνωστή το 2016. Η πορνοστάρ ισχυρίστηκε ότι είχε σεξουαλικές επαφές με τον Τραμπ και ότι το επιτελείο του υποψήφιου τότε προέδρου είχε εξαγοράσει τη σιωπή της έναντι 130.000 δολαρίων – πριν από τις εκλογές.

Αυτό από μόνο του δεν είναι παράνομο. Ωστόσο, η απόδειξη πληρωμής ανέφερε ότι ήταν για νομικά έξοδα. Οι εισαγγελείς λένε ότι αυτό ισοδυναμεί με παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων, κάτι που αποτελεί πλημμέλημα στη Νέα Υόρκη.

Μπορεί επίσης να θεωρηθεί πως ο Τραμπ πήγε να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους επειδή απέκρυψε τη σχέση του με την πορνοστάρ. Να τονίσουμε πως συγκάλυψη ενός εγκλήματος με παραποίηση αρχείων θα ήταν κακούργημα, που είναι πιο σοβαρή κατηγορία.

Η καταδίκη για πλημμέλημα θα επέφερε απλά πρόστιμο αλλά αν ο άλλοτε «Πλανητάρχης» καταδικαζόταν για κακούργημα θα αντιμετώπιζε μέγιστη ποινή φυλάκισης ως και 4 ετών. Το πρόστιμο πάντως είναι το πιο πιθανό σενάριο, φαντάζει απίθανο ο 76χρονος Αμερικανός να μπει φυλακή.

Κι αν όντως συλληφθεί ο Τραμπ;

Θεωρητικά, ο πρώην πρόεδρος θα πρέπει τότε να υποβληθεί στη στάνταρ διαδικασία: Λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και φωτογραφίες ανφάς και προφίλ, τα γνωστά που όλοι ξέρουμε από τις ταινίες.

Βέβαια κάτι τέτοιο μοιάζει πολύ δύσκολο να συμβεί. Ό,τι και να ‘ναι, ο Τραμπ είναι πρώην πρόεδρος και η εικόνα του να συλλαμβάνεται σαν κοινός κακοποιός κανείς δεν την θέλει, μάλλον ούτε καν οι εχθροί του. Ο θεσμός του προέδρου στην Αμερική έχει μεγάλη βαρύτητα και οι συνέπειες από ένα τέτοιο στιγμιότυπο δεν πρέπει να υποτιμηθούν.

Αν φτάσουμε συνεπώς ως εκεί, θα υπάρξει πιθανότατα μια συμφωνία μεταξύ του νομικού τιμ του Τραμπ και του εισαγγελέα. Και θα του κόψει αυτό το δρόμο στην προσπάθεια που κάνει να επιστρέψει στην προεδρία το 2024; Θεωρητικά όχι. Δεν προβλέπεται στη νομοθεσία των ΗΠΑ κάτι που να εμποδίζει έναν υποψήφιο που κρίνεται ένοχος για έγκλημα να υπηρετήσει ως πρόεδρος – ακόμη και από τη φυλακή.