Η Ουκρανία έχει υποσχεθεί να βρει τους Ρώσους στρατιώτες που προφανώς σκότωσαν έναν άοπλο Ουκρανό αιχμάλωτο πολέμου, μετά τη δημοσίευση του σχετικού υλικού στο διαδίκτυο.

«Θα βρούμε τους δολοφόνους», δήλωσε τη Δευτέρα (06/03) ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το BBC. Στο βίντεο φαίνεται ο Ουκρανός στρατιώτης να καπνίζει τσιγάρο σε ένα χαράκωμα και να αναφωνεί «Δόξα στην Ουκρανία!» πριν πυροβοληθεί με αυτόματα όπλα. Επικαλούμενος προκαταρκτικές πληροφορίες, ο στρατός της Ουκρανίας κατονόμασε τον στρατιώτη ως τον Τιμοφέι Σαντούρα.

Η 30ή ξεχωριστή μηχανοκίνητη ταξιαρχία δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος στρατιώτης εθεάθη για τελευταία φορά στις 3 Φεβρουαρίου, κοντά στην πόλη Μπαχμούτ, η οποία θέατρο σφοδρών μαχών κατά τους τελευταίους μήνες. «Επί του παρόντος, η σορός του στρατιώτη μας βρίσκεται στο προσωρινά κατεχόμενο έδαφος», ανέφερε σχετική ανακοίνωση. Η ταυτοποίηση, ωστόσο, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μετά την επιστροφή της σορού.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες σχετικά με την ταυτότητα του στρατιώτη, με έναν γνωστό Ουκρανό δημοσιογράφο να κατονομάζει κάποιον άλλον. Στα πλάνα, ένας από τους εκτελεστές, που πιστεύεται ότι είναι Ρώσος στρατιώτης, ακούγεται να λέει «Θα πεθάνετε!» και να εκστομίζει μια βρισιά. Μετά, ο αιχμάλωτος πολέμου πέφτει νεκρός στο έδαφος.

Ο φερόμενος ή οι φερόμενοι ως δολοφόνος ή ως δολοφόνοι, οι οποίοι δεν φαίνονται στο βίντεο, δεν έχουν αναγνωριστεί. Το BBC δεν έχει επαληθεύσει πού και πότε γυρίστηκε το βίντεο ή πώς αιχμαλωτίστηκε ο στρατιώτης. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα (06/03). Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει δημοσίως το περιστατικό.

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε: «Ο πυροβολισμός ενός άοπλου αιχμαλώτου αποτελεί κυνική και θρασύτατη περιφρόνηση των κανόνων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των εθίμων του πολέμου. Αυτό κάνουν οι άχρηστοι δολοφόνοι και όχι οι πολεμιστές. Οι Ρώσοι κατακτητές έδειξαν για άλλη μια φορά ότι ο κύριος στόχος τους στην Ουκρανία είναι η βάναυση εξόντωση των Ουκρανών».

Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του έχουν κατηγορήσει τα ρωσικά στρατεύματα ότι διαπράττουν μαζικά εγκλήματα πολέμου από τότε που ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Η Ρωσία αρνείται τους ισχυρισμούς.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Δόξα στους ήρωες! Δόξα στην Ουκρανία!»

Στο βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι «οι κατακτητές» σκότωσαν «έναν πολεμιστή που είπε γενναία στα πρόσωπά τους “Δόξα στην Ουκρανία!” Θέλω όλοι μας να απαντήσουμε στα λόγια του μαζί, ενωμένοι: “Δόξα στον ήρωα! Δόξα στους ήρωες! Δόξα στην Ουκρανία!”».

Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, έγραψε στο Twitter ότι τα πλάνα είναι «άλλη μια απόδειξη ότι αυτός ο πόλεμος αποτελεί γενοκτονία», ζητώντας «άμεση έρευνα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο διαμεσολαβητής της Ουκρανίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ντμίτρο Λούμπινετς, κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου παραβιάζοντας τις συμβάσεις της Γενεύης σχετικά με τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου. Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας, Αντρέι Κοστίν, δήλωσε ότι έχει ήδη αρχίσει ποινική έρευνα.

Φωτογραφία κειμένου: Twitter | @CBSMornings