«Σοβαρές και αηδιαστικές» οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Χαμάς την Τετάρτη βάσει όσων υποστήριξε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι.

Ο Σαλβίνι πρόκειται να προτείνει στον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι να καλέσει επίσημα τον Τούρκο πρεσβευτή στην Ιταλία, ανέφερε το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης σε σημείωμά του.

Ο Ερντογάν, απευθυνόμενος σε βουλευτές του κόμματός του στο τουρκικό κοινονβούλιο, δήλωσε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά «απελευθερωτικό κίνημα που δίνει μάχη για να προστατεύσει τη γη του». Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τις δυτικές δυνάμεις που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στα αντίποινα του Ισραήλ κατά της Χαμάς, λέγοντας ότι «τα δυτικά δάκρυα που χύνονται για το Ισραήλ είναι μια εκδήλωση απάτης».

Ο Τούρκος πρόεδρος, στη διάρκεια της ομιλίας του, εξαπέλυσε επίσης σφοδρή επίθεση κατά του Ισραήλ και της Δύσης, λέγοντας πως «ο κόσμος μπορεί να χρωστάει στο Ισραήλ, αλλά η Τουρκία δεν του χρωστάει τίποτα».

«Η υποστήριξη στο Ισραήλ ισοδυναμεί με δολοφονία και ψυχική ασθένεια», είπε ο Ερντογάν και χαρακτήρισε «απάτη τα δάκρυα της Δύσης για το Ισραήλ».

«Οι μη περιφερειακοί παράγοντες πρέπει να σταματήσουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, υποστηρίζοντας το Ισραήλ», πρόσθεσε.

Η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί μέλη της Χαμάς στο έδαφός της, υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών στην επί δεκαετίες ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.