Σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού μπροστά στην πρωτοφανή λαϊκή κινητοποίηση και τις διεθνείς αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση, εν μέσω φόβων ότι η χειρότερη εθνική κρίση του Ισραήλ εδώ και χρόνια θα μπορούσε να προκαλέσει ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Έγινε γνωστό νωρίς σήμερα το απόγευμα, ότι ο Νετανιάχου θα καθυστερήσει τις διαδικασίες κοινοβουλευτικής συζήτησης για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση, σύμφωνα με ανακοίνωση του ακροδεξιού συγκυβερνώντος κόμματος Εβραϊκή Δύναμη.

Η ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού

Αντιμετωπίζοντας μια κορύφωση στο κίνημα διαμαρτυρίας 12 εβδομάδων ενάντια στα σχέδιά του να αποδυναμώσει τη δύναμη των δικαστηρίων, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε καθυστέρηση στις προτάσεις, λέγοντας ότι ήθελε χρόνο για να αναζητήσει συμβιβασμό με πολιτικούς αντιπάλους.

Σε μια τηλεοπτική ομιλία, 10 ώρες αφότου είχε αρχικά προγραμματιστεί να δώσει μια δήλωση, ο Νετανιάχου είπε ότι «δεν ήταν διατεθειμένος να μισοκόψει το έθνος». Η ομιλία ολοκλήρωσε μια τεταμένη ημέρα κατά την οποία νοσοκομεία, πανεπιστήμια, θαλάσσια λιμάνια και το διεθνές αεροδρόμιο έκλεισαν ουσιαστικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δικαστικές αλλαγές, τις οποίες πολλοί βλέπουν ως στείρωση της εξουσίας των δικαστών να ζητούν από την κυβέρνηση να λογοδοτήσει. Αργά την ημέρα, φιλοκυβερνητικοί υποστηρικτές επιτέθηκαν σε τηλεοπτικά συνεργεία και Άραβες περαστικούς.

Ο Νετανιάχου απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας

Να θυμίσουμε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ο οποίος είχε ζητήσει με διάγγελμά του, να μπει προσωρινά στον πάγο η προωθούμενη από την κυβέρνηση μεταρρύθμιση του συστήματος Δικαιοσύνης.

Η σχέση με τον Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν θα προσκαλούσε τον Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο «μόλις μπορέσουν να συντονιστούν τα προγράμματά τους», είπε ο Νιντες στο Στρατιωτικό Ραδιόφωνο του Ισραήλ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Μπάιντεν ήθελε να επαναφέρει τη σχέση μετά από τεταμένους τρεις μήνες. Ωστόσο, αργότερα την Τρίτη, τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με τον έλεγχο και την αξιοπιστία του Νετανιάχου στον κυβερνητικό συνασπισμό του, ο οποίος περιλαμβάνει ένα μείγμα δεξιών εθνικιστών, θρησκευτικών ηγετών και ακροδεξιών πυροσβεστών.