Για οικονομικές απώλειες κατηγορούν τον Elon Musk πρώην μέτοχοι του Twitter, καταθέτοντας «βροχή» αγωγών πως το πρόσωπό του. Κατηγορούν τον Musk ότι η καθυστερημένη δημοσίευση της αγοράς μετοχών του Twitter, σε αντίθεση με ό,τι προβλέπει ο νόμος, του επέτρεψε να αγοράσει μετοχές σε τεχνητά χαμηλότερη τιμή, με αποτέλεσμα να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρίας-κολοσσού.

Η αθέμιτη συμπεριφορά του Musk του έδωσε το πλεονέκτημα να αγοράζει μετοχές σε πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτήν που έχουν τώρα. Συγκεκριμένα, οι μετοχές πουλήθηκαν στον 51χρονο enterpreneur για περίπου 39 δολάρια έκαστη, αντί για 49 που έχουν τώρα. Η δημοσιοποίηση της απόκτησης των μετοχών από τον Musk ανέβασε κατακόρυφα την τιμή τους, καθώς η «ψήφος εμπιστοσύνης» του προς την πλατφόρμα αύξησε την αξία τους στην αγορά.

Ο νόμος για τις αγοραπωλησίες μετοχών που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ απαιτεί από τους επενδυτές να δημοσιοποιήσουν εντός δέκα ημερών, τον χρόνο της αγοράς ποσοστού 5% των μετοχών μιας εταιρίας. Με το να μην ανακοινώνει ότι αγόρασε τις μετοχές μέχρι τις 24 Μαρτίου 2022, όπως και προβλέπεται από την σχετική ομοσπονδιακή νομοθεσία, κατάφερε να κρατήσει σε χαμηλή τιμή τις μετοχές ενώ ταυτόχρονα συνέχιζε να αγοράζει. Ο Musk αγόρασε τόσες μετοχές που σήμερα κατέχει το 9,2% της εταιρίας, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο μέτοχό της. 

Σε σχετικά έγγραφα δικαστικής προσφυγής που κατέθεσαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, οι μέτοχοι ισχυρίστηκαν ότι ο επικεφαλής της εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla Inc προχώρησε «σε ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις και παραλείψεις» αποτυγχάνοντας να ανακοινώσει ότι έχει επενδύσει στο Twitter.

Ο πρώην μέτοχος Μαρκ Ρασέλα δήλωσε ότι πώλησε 35 μετοχές του Twitter για συνολικό ποσό 1.373 δολαρίων (1.267 ευρώ) μεταξύ της 25ης και της 29ης Μαρτίου. Η τιμή αυτή θα είχε ανέβει σημαντικά εάν ο Musk είχε δημοσιοποιήσει τις οικονομικές του δραστηριότητες που αφορούν το Twitter.

Η αγωγή επιδιώκει την καταβολή αποζημιώσεων, αλλά και την επιβολή άλλων μέτρων που δεν διευκρινίστηκαν.

Οι στρατηγικές κινήσεις του Elon Musk για να γίνει ο «αυτοκράτορας» του Twitter

Το Twitter ανακοίνωσε στις 5 Απριλίου ότι ο Musk θα γίνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Ωστόσο, ο νοτιοαφρικανός ανακοίνωσε εκ νέου ότι αποφάσισε να μην προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα.

Έτσι, μέσω της μη συμμετοχής του στο διοικητικό συμβούλιο, ο Musk, που είναι από τους πιο ενεργούς χρήστες της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να συνεχίζει να αγοράζει μετοχές, χωρίς να δεσμεύεται από τη συμφωνία που έχει κάνει με την εταιρεία για τον περιορισμό της μετοχικής συμμετοχής του στο 14,9%. Έτσι, μπορεί μελλοντικά να παίρνει αποφάσεις ακόμη και για ριζικές αλλαγές στην λειρουργεία της πλατφόρμας, αφού ήδη αποτελεί τον μεγαλύτερό της μέτοχο και θα συνεχίζει να μεγαλώνει το μερίδιό του.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Έφαγε πόρτα ο Elon Musk στο Berghain; Τo γερμανικό club με τον πιο αυστηρό πορτιέρη στον κόσμο

Elon Musk: Το απίστευτο τροχαίο με την McLaren F1 που παραλίγο να του κοστίσει την ζωή το 2000

Cher: Προσκαλεί μέσω Twitter τους Ουκρανούς πρόσφυγες να μείνουν στο σπίτι της