Πριν έναν χρόνο, Blue Origin και SpaceX έκαναν τις πρώτες εμπορικές τους πτήσεις στο διάστημα, σε απόσταση μακρύτερη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, και άνοιγαν ένα νέο κεφάλαιο στην εποχή της διαστημικής εξερεύνησης, το πρώτο για τον διαστημικό τουρισμό. Μέχρι το 2024, οι εταιρείες που έχουν τέτοιες υπηρεσίες, διαθέτουν αποκλειστικά πυραύλους για να μεταφέρουν για 6 λεπτά τους πελάτες τους στο διάστημα. Τι θα συμβεί τότε; Θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος οικολογικός πύραυλος που θα έχει μηδενικές εκπομπές.

Η Space Perspective είχε ανακοινώσει το 2020 το σχέδιο της να μεταφέρει επιβάτες στα 100.000 πόδια σε τροχιά γύρω από τη Γη, μέσα σε μια συμπιεζόμενη κάψουμα, η οποία θα λειτουργούσε με μια τεχνολογία αερόστατου υψηλής εκδοχής. Το συγκεκριμένο μπαλόνι που θα προσφέρει το καύσιμο στο σκάφος, μπορεί να χωρέσει ως 18.000.000 κυβικά εκατοστά και σε πλήρες φούσκωμα να χωρά ένα γήπεδο ποδοσφαίρου μέσα του.

Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν σήμερα από την εταιρεία, δείχνουν την τελική μορφή αυτού του διαστημικού αερόστατου που ονομάζεται Neptune.

Neptune

Πρόκειται για έναν βασικό και αρκετά μεγάλο κεντρικό χώρο, το σημείο πλοήγησης του σκάφους, όπου, σε αντίθεση με τις ως τώρα πτήσεις, θα μπορούν να κινηθούν και ψηλότεροι άνθρωποι δίχως να χρειαστεί να σκύβουν διαρκώς, ενώ διατίθεται κι ένα σαλόνι, ενας lounge χώρος με ανακλινόμενες πολυθρόνες, με ατμοσφαιρικό φωτισμό και με μπαρ για… διαστημικά cocktails!

Τα παράθυρα έχουν μια ειδική επένδυση ώστε να δημιουργείται αντανάκλαση και έχουν σχεδιαστεί στη λογική του κράνους της στολής του αστροναύτη, όντας τα μεγαλύτερα παράθυρα που έχουν πάει στην άκρη του διαστήματος, διατηρώντας την θερμοκρασία σε ένα καλό επίπεδο, χάρη και σε ένα νέο σύστημα θερμικού ελέγχου που έχουν μάλιστα πατεντάρει.

Glen de Vries: Ο επιχειρηματίας που ταξίδεψε στο διάστημα, πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα

Για τον σχεδιασμό του Neptune η Space Perspective συνεργάστηκε με το γραφείο Of My Imagination στο Λονδίνο και πάνω στις δικές τους ιδέες έκαναν μια κάψουλα με πανοραμική θέα 360 μοιρών. Η εταιρεία κατασκευής παρομοιάζει την κάψουλα με ένα μεγάλο μπαλκόνι σε ένα διαστημικό κρουαζιερόπλοιο

Αντιλαμβάνεται κανείς πως η πολυτέλεια υπερβαίνει ακόμα και το 7αστερο ξενοδοχείο του Burj Khalifa, κάτι που σημαίνει ότι η επιβίβαση στο Neptune δε θα μπορεί να γίνει για τις λεπτές τσέπες. Κάθε εισιτήριο κοστίζει 125.000 δολάρια, ποσό 50% μικρότερο απ΄αυτό που ζητάει η Blue Origin για παράδειγμα. Η χωρητικότητα είναι για 8 άτομα και η διάρκεια της πτήσης θα είναι στις 6 ώρες. 2 ώρες για την απογείωση, 2 ώρες παραμονής στο διάστημα για φωτογραφίες και απόλαυση της εμπειρίας και μετά 2 ώρες για την κάθοδο προς τους ωκεανούς.

Για την πλήρη απόλαυση εντός της κάψουλας, θα υπάρχει Wi-Fi και κάμερες που θα καταγράφουν την διαδικασία. Οι εικόνες του δορυφόρου και οι κάμερες 360 μοιρών θα επιτρέπουν το ζουμάρισμα για μια καλύτερη θέα.

Το πλεονέκτημα αυτού του σχεδίου είναι πως τα 100.000 πόδια δεν βγαίνουν εκτός επιρροής της βαρυτικής έλξης της Γης, άρα δε θα χρειαστεί κάποια ειδική εκπαίδευση για τους επιβάτες και εντός της κάψουλας το περπάτημα θα είναι όπως και στη Γη.

Neptune

Η Space Perspective έχει ήδη κλείσει τις θέσεις της για τις πτήσεις του 2024, με 900 άτομα να έχουν κάνει booking και τώρα οι κρατήσεις αφορούν το 2025 και μετά, με μια δέσμευση ποσού 1.000 δολαρίων που είναι επιστρέψιμο σε περίπτωση ακύρωσης. Η πληρωμή μάλιστα μπορεί να γίνει και με κρυπτονομίσματα, κάτι που αποτελεί ένα ακόμα πλεονέκτημα της εταιρείας.

Το βασικότερο όμως είναι πως το Neptune θα έχει μηδενικές εκπομπές αέριων ρύπων, σύμφωνα με τους ιδρυτές Jane Poynter και Taber MacCallum, μιας και το σκάφος θα αντιστέκεται στη βαρύτητα χάρη στο μπαλόνι που εισπνέει αέρα κι όχι όπως οι πύραυλοι. Η εταιρεία χρησιμοποιεί υδρογόνο για αυτή τη διαδικασία, το οποίο είναι ελαφρύτερο από τον αέρα και επιτρέπει στο Neptune να αιωρείται πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης όπως ένα παγάκι στο νερό.

Το δε σκάφος είναι για να χρησιμοποιηθεί πάνω από μια φορά, με εξαίρεση το εξωτερικό περίβλημα του μπαλονιού, το οποίο θα ανακτάται από ειδική ομάδα στο τέλος κάθε πτήσης και θα ανακυκλώνεται.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

«Orbeez Challenge»: Ακόμα ένα θανατηφόρο trend στο TikTok – «Συναγερμός» στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο 18χρονου

TikTok βγες από το Instagram – Οι χρήστες ζητούν να «συνέλθει» η δημοφιλής εφαρμογή

Stray: Το viral game του PS που συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία της χρονιάς μέσα σε μια εβδομάδα