Ένας υποψήφιος σε μια ανταγωνιστική εκλογική μάχη για το Κογκρέσο της Πενσυλβάνια χρησιμοποιεί την «Ashley», μια τεχνητή εθελόντρια, επεκτείνοντας τα όρια του πώς η τεχνολογία διαμορφώνει την πολιτική εκστρατεία.

Οι ψηφοφόροι στη νότια και την κεντρική Πενσυλβάνια άρχισαν να λαμβάνουν κλήσεις το Σαββατοκύριακο από έναν εντελώς τεχνητό άνθρωπο που κάνει εκστρατεία εξ ονόματος ενός υποψήφιου των Δημοκρατικών για το Κογκρέσο. Πρόκειται για αυτό που οι δημιουργοί του πιστεύουν ότι είναι η πρώτη διαδραστική πολιτική καμπάνια τηλεφώνου με ενσωματωμένη την τεχνητή νοημοσύνη.

«Γεια. Το όνομά μου είναι Ashley, και είμαι μια εθελόντρια δημιουργημένη από την τεχνητή νοημοσύνη για την εκστρατεία της Shamaine Daniels για το Κογκρέσο», ακούγεται στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, όταν οι δέκτες της κλήσης σηκώνουν το τηλέφωνο.

Η Daniels διεκδικεί την έδρα του Δημοκρατικού ενάντια στον Δημοκρατικό Εκπρόσωπο της Βουλής Scott Perry. Η 10η περιοχή της Πενσυλβάνιας είναι ένας κορυφαίος στόχος για τους Δημοκρατικούς του χρόνου καθώς επιχειρούν να υπονομεύσουν τη ασθενή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών, επιδιώκοντας να τους ανατρέψουν στη Βουλή.

Οι κλήσεις αντιπροσωπεύουν τον κορυφαίο τρόπο με τον οποίο μια νέα κατηγορία πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης διαμορφώνει την πολιτική. Ευέλικτα και πειστικά ανθρώπινα όντα, τα λεγόμενα «γεννητικά συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης» έχουν ήδη γράψει επιστολές για την εκλογική εκστρατεία και συντάσσουν αυτοματοποιημένα κείμενα μηνυμάτων.

Προβληματισμός καθ’ οδόν για τις εκλογές του 2024

Παρόλο που η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έχει προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ ειδικών ασφαλείας και ηθικολόγων, υπόκειται σε σχετικά λίγους κανόνες, με το Κογκρέσο να αντιμετωπίζει μια δύσκολη διαμάχη για να εγκρίνει οποιουδήποτε είδους νομοθεσία που ρυθμίζει την τεχνητή νοημοσύνη πριν την διεξαγωγή των εκλογών του 2024. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εκλογών έχει συγκεντρώσει δημόσια σχόλια σε ένα υπόμνημα, προκειμένου να ρυθμίσει το απατηλό περιεχόμενο τεχνητής νοημοσύνης σε πολιτικές διαφημίσεις, αλλά δεν έχει ανακοινώσει ακόμη καμία ενέργεια.

Τι κάνουν οι ρομποτικοί εθελοντές;

Οι ρομποτικοί εθελοντές δημιουργήθηκε από μια startup εταιρεία που ονομάζεται Civox και λειτουργεί με επιχειρηματίες συνιδρυτές που έχουν βάση τους στο Λονδίνο και το Σαν Φρανσίσκο. Αυτό το σύστημα των ρομποτικών εθελοντών απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με την Daniels, τις θέσεις της πολιτικής και τον αντίπαλό της Perry, με μια ελαφρώς μεταλλική γυναικεία φωνή που σχεδιάστηκε για να υπενθυμίζει στους αποδέκτες ότι μιλούν με μια τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με δοκιμαστικές κλήσεις με το POLITICO.

Η Civox παρουσίασε την ιδέα στην Daniels, η οποία δήλωσε ότι επέλεξε τις κλήσεις με την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης ως μια ευκαιρία για να καθοδηγήσει το «πού θα οδηγηθεί η συζήτηση» σχετικά με τον τρόπο χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην πολιτική. «Αυτή η τεχνολογία θα αλλάξει τον χαρακτήρα του πώς θα είναι η προεκλογική εκστρατεία», δήλωσε η Daniels.

Η εταιρεία έχει επίσης συζητήσει με πρώην στελέχη της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην αξιωματούχους του Λευκού Οίκου της διοίκησης Biden σχετικά με την τεχνολογία της και ο συνιδρυτής της Civox, Ilya Mouzykantskii, μίλησε στο POLITICO.

Μέχρι στιγμής, οι μεγαλύτερες ανησυχίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη στην πολιτική αφορούν το ψεύτικο περιεχόμενο και τη σκόπιμη παραπληροφόρηση, όπως όταν μια ομάδα υποστήριξης του Ron DeSantis χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη τον Ιούλιο για να παραποιήσει τη φωνή του Donald Trump. Ο Daniels και ο Civox δηλώνουν ότι το φωνητικό chatbot της εκστρατείας της εκπαιδεύεται να επαναλαμβάνει μόνο πραγματικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τον αντίπαλό της.

Πως ανταποκρίνεται η ρομποτική εθελόντρια στις ερωτήσεις;

Σε δοκιμαστικές κλήσεις με το POLITICO, η Ashley παρέμεινε στο σενάριο, επαναλαμβάνοντας τις βιογραφικές πληροφορίες και τις θέσεις πολιτικής του Daniels – ότι είναι δικηγόρος που εργάζεται στον τομέα της οικονομικά προσιτή στέγασης, των οικονομικών ανισοτήτων και των προοδευτικών πολιτικών. Όταν της ζητήθηκε να παρεκκλίνει σε ευρύτερα θέματα, όπως το πού να ψηφίσετε ή πόσα χρήματα εξοικονομεί η Daniels με τις κλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, αρνήθηκε να απαντήσει, αναφέροντας: «Είναι πολλά να σκεφτεί κανείς» και προσφέρθηκε στο να συνδέσει τον καλούντα με έναν ανθρώπινο συνεργάτη της προεκλογικής εκστρατείας.

Όταν ανακρίθηκε σχετικά με τον δημοκρατικό αντίπαλο Perry, η Ashley είπε ότι η Daniels «έχει ανησυχίες» για τη συμμετοχή του Perry στην εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου (για την οποία ερευνάται) και τις προσπάθειές του να ανατρέψει τις εκλογές του 2020. Στη συνέχεια, η Ashley δήλωσε ότι η Daniels είναι «αφοσιωμένη στην υπεράσπιση της δημοκρατίας». Πάντως, για την εκστρατεία του Perry δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση για σχολιασμό.

Ο Robert Forbes, ένας από τους έξι επικρατέστερους αντιπάλους της Daniels από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών στις προκριματικές εκλογές, είπε σε μια δήλωσή του ότι η χρήση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης «δείχνει ένα μάλλον τεμπέλικο στυλ προεκλογικής εκστρατείας, αλλά δείχνει επίσης στους δωρητές πόσο λίγο νοιάζεται ένας υποψήφιος για τις οικονομικές τους δωρεές». Οι άλλοι αντίπαλοι της Daniels για τις προκριματικές εκλογές δεν έκαναν σχόλια σχετικά με την τεχνολογία. Σημειωτέον ότι η Daniels, που είναι επί του παρόντος μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Harrisburg, έχασε με διαφορά 8 πόντων από τον Perry το 2022.

Στην κοινή γνώμη, πάντως, η γρήγορη άφιξη της τεχνητής νοημοσύνης στην πολιτική συνεπάγεται ακόμα άγνωστους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης μιας περαιτέρω διάρρηξης της εμπιστοσύνης σε αυτό που είναι αληθές και τι είναι πραγματικό.

Τεχνητή νοημοσύνη

Οι κίνδυνοι για την Δημοκρατία

Η Lisa Gilbert, εκτελεστική αντιπρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού υπεράσπισης των καταναλωτών «Public Citizen», δήλωσε σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στις εκλογικές εκστρατείες: «Οι άνθρωποι χτίζουν το αεροπλάνο καθώς το πετάμε». «Οι κίνδυνοι είναι ότι βρωμίζουμε το κοινό γνωστικό χώρο και κανείς δεν θα πιστεύει πια ότι κάτι είναι αληθές», είπε. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κάνουμε λάθος – επειδή οι άνθρωποι κινούνται τόσο γρήγορα και είναι λίγο σαν αγώνας ‘εξοπλισμού’ για τις εκστρατείες, όπου ξοδεύονται χρήματα»,πρόσθεσε.

Ο Albert Fox Cahn, εκτελεστικός διευθυντής και ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού «Surveillance Technology Oversight Project», ανησυχεί ότι η πληθώρα των εργαζομένων σε εκστρατείες με τεχνητή νοημοσύνη και «ειδικά αν είναι ελαττωματικοί, μπορεί να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να ψηφίσουν».  Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτό «ακούγεται σαν συνταγή για καταστροφή». Βέβαια, τόσο η Daniels, όσο και ο Civox λένε ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη με διαφάνεια και λένε ότι «ελπίζουν να ξεκινήσουν ένα δημόσιο διάλογο για τον ρόλο της στην πολιτική».

Τι επεξεργάζονται για τις προεκλογικές εκστρατείες

Η Civox, η οποία εκκινήθηκε επίσημα αυτήν την εβδομάδα, ιδρύθηκε από τον Mouzykantskii, πρώην σύμβουλο χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, και τον Adam Reis, προγραμματιστή λογισμικού που εργάστηκε στο αυτόνομο όχημα της Lyft. Άρχισαν να «χτίζουν» το εργαλείο από τον Μάιο και δήλωσαν ότι επικεντρώνονται μόνο σε εκστρατείες των Δημοκρατικών αρχικά, αλλά στο μέλλον είναι ανοικτοί στη συνεργασία με μετριοπαθείς κομματικές εκστρατείες.

Ο Reis είπε ότι η εταιρεία επικεντρώθηκε σε έναν φωνητικό chatbot τεχνητής νοημοσύνης για προεκλογικές εκστρατείες ειδικά επειδή αυτό «θα συμβεί ούτως ή άλλως», όπως ο ίδιος λέει λαμβάνοντας υπόψη την έκρηξη σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα με την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, που κυκλοφόρησαν από τους μεγαλύτερους παίκτες όπως η Google, η Microsoft και η Meta τον τελευταίο χρόνο.

Η βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης έχει διακριθεί για τον τρόπο με τον οποίο προσέλκυσε την προσοχή για τους κινδύνους των προϊόντων της και ζήτησε τη δική της ρύθμιση, με την OpenAI και άλλους εμπλεκόμενους, προκειμένου να προωθήσουν ανοιχτά την ρύθμιση της τεχνολογίας από την Ουάσινγκτον. Σε αυτό το πνεύμα, ο Reis δηλώνει ότι περιμένει την κριτική για το ρομποτικό πρόγραμμα κλήσης, αλλά βλέπει τον ρόλο της εταιρείας του ως «συμμετοχή σε αυτήν τη συζήτηση και στην προώθηση μιας λογικής ρύθμισης».

Για συλλογή πληροφοριών

Οι συνιδρυτές δήλωσαν ότι η εταιρεία κατασκεύασε το εργαλείο της χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό ανοιχτού κώδικα και ιδιοκτησίας μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, αν και αρνήθηκαν να μπουν σε λεπτομέρειες. Αρνήθηκαν, επίσης, να μοιραστούν δημοσίως οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με τα δεδομένα που χρησιμοποίησαν για την εκπαίδευση ή τον έλεγχο του μοντέλου. Το ρομποτικό πρόγραμμα κλήσης καταγράφει κάθε κλήση και παρακολουθεί τις απαντήσεις των ψηφοφόρων για να καθορίσει το πώς σκέφτονται και πώς αισθάνονται για τα θέματα. Τα δεδομένα αυτά θα πάνε στην καμπάνια της Daniels, αλλά οι συνιδρυτές της Civox δήλωσαν ότι δεν είχαν αποφασίσει αν θα χρησιμοποιήσουν επίσης τα δεδομένα των ψηφοφόρων για να εκπαιδεύσουν περαιτέρω το εργαλείο τους.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Από την πλευρά της, η Daniels, υποστηρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει τη δημοκρατία δίνοντας σε υποψηφίους με λιγότερους πόρους την ευκαιρία για ευρύτερη και πιο εξειδικευμένη επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένων κλήσεων σε ψηφοφόρους σε περισσότερες από 20 γλώσσες. Ωστόσο, αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει αντιδράσεις. Για παράδειγμα, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ερικ Άνταμς, προκάλεσε αντιδράσεις όταν χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη για να καλέσει ψηφοφόρους με τη δική του φωνή, αλλά σε γλώσσες που δεν ήξερε.

Ενδεχομένως αυτό να συμβάλει στην εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων στις καμπάνιες που σχετίζονται με την εκπαίδευση εθελοντών για τηλεφωνικές κλήσεις. Το Civox προσφέρει το chatbot του με τιμές πιο κοντά σε αυτές των ρομποτο – κλήσεων, αλλά με το πρόσθετο πλεονέκτημα της δυνατότητας αμφίπλευρων επικοινωνιών, όπως στις πιο δαπανηρές τηλεφωνικές κλήσεις από τηλεφωνικά κέντρα.

«Πάντα χρειάζονται οι κανονικοί εθελοντές!»

Η Daniels βλέπει την τεχνητή νοημοσύνη ως ένα εργαλείο για τη βελτίωση της προεκλογικής καμπάνιας, όχι ως αντικατάσταση των κανονικών, ανθρώπινων εθελοντών. Οι συμμετέχοντες στην καμπάνια, που εργάζονται σε τηλεφωνικά κέντρα συχνά έχουν περιορισμένη εκπαίδευση σχετικά με το υπόβαθρο ή τις πολιτικές ενός υποψηφίου πέρα ​​από αυτό που αναφέρεται σε μια κάρτα εντολών. Η Daniels, λοιπόν, είπε ότι το εργαλείο της τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει πιο εκτενείς συζητήσεις με τους ψηφοφόρους, έτσι ώστε η καμπάνια να μπορεί να καταγράψει τις προτεραιότητες πολιτικής των ψηφοφόρων και ώστε αυτή να μπορεί να αναπτύξει θέσεις πολιτικής πιο γρήγορα.

Αυτό μπορεί να φθάσει ως μήνυμα ως την κυβέρνηση: Η Daniels οραματίζεται τους δημόσιους αξιωματούχους να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να εμπλέκουν περισσότερους πολίτες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ωστόσο, ο David Fish, 63 ετών, συνταξιούχος αναλυτής πληροφοριών και εγγεγραμμένος στο κόμμα των Δημοκρατικών στο Hampden Township της Πενσυλβάνια, που έλαβε κλήση από μηχανισμό τεχνητής νοημοσύνης τη Δευτέρα, είπε ότι «ως εργαλείο δεν ήταν ακόμη έτοιμο για να ανταποκριθεί σε πραγματικό χρόνο». Συγκεκριμένα, είπε ότι «υπήρχαν μεγάλες παύσεις πριν από το να απαντήσει σε ερωτήσεις και είχε τάση να επαναλαμβάνει τις απαντήσεις, αλλά είναι καλή για την αρχική επικοινωνία με τους ψηφοφόρους».

«Έπρεπε να του ζητήσω μερικές φορές να προσπαθήσει να επικεντρωθεί σε αυτό που ρώταγα πραγματικά», είπε ο David Fish προσθέτοντας: «Ενώ αν μιλούσα με έναν άνθρωπο αυτό θα ήταν πολύ πιο εύκολο». «Αλλά, από την άλλη πλευρά, ενδέχεται να είσαι πιο ελεύθερος να ρωτήσεις κάτι που ίσως δε θα ήθελες να ρωτήσεις κάποιον άνθρωπο», κατέληξε.

Πηγή: Politico

Photo credits: Shutterstock