Με ένα μπλε κοστούμι, μια κόκκινη γραβάτα, αρκετή αλαζονεία στο πρόσωπό του και τη σιγουριά που μπορεί να του δίνουν η οικονομική του επιφάνεια και η προτίμηση εκατομμυρίων ψηφοφόρων στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε «αθώος», εμφανιζόμενος χθες σε δικαστήριο της Ουάσινγκτον.

Ο πρώτος στην Ιστορία, είτε ενεργός είτε πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που του ασκούνται διώξεις, έχει το… πλεονέκτημα να γνωρίζει πια τη διαδικασία, καθώς αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά φορά που βρίσκεται σε αυτή τη θέση.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ και φαβορί για να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και να πάει σε μια δεύτερη μάχη με τον Τζο Μπάιντεν, τον οποίο κατά πολλούς αναλυτές στις ΗΠΑ, αυτή τη φορά έχει με το μέρος του τις πιθανότητες να κερδίσει, είναι οι εξής.

-Συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

-Συνωμοσία για την παρακώλυση επίσημης διαδικασίας.

-Παρεμπόδιση και απόπειρα παρεμπόδισης επίσημης διαδικασίας.

-Συνωμοσία κατά των δικαιωμάτων.

Κανείς δεν γνωρίζει πώς αισθάνεται ο Τραμπ και αν όντως είναι όσο άνετος θέλει να δείχνει στα social media και κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ή βαθιά μέσα του φοβάται ότι αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από τις δύο προηγούμενες.

Η χθεσινή του εικόνα στο δικαστήριο, πάντως, είχε αρκετό eye contact με τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ που απήγγειλε τις κατηγορίες και ηγείται της έρευνας.

τραμπ
ARLINGTON, VA – AUGUST 3: Former president Donald Trump arrives at Ronald Reagan Washington National Airport in Arlington, Va. on Thursday, August 3, 2023. Former President Donald Trump, indicted on charges related to the 2020 election, is scheduled to be arraigned Thursday afternoon. (Photo by Tom Brenner for The Washington Post via Getty Images)

Πρόκειται για τον άνθρωπο που μόλις προ δύο ημερών ο Τραμπ αποκάλεσε «διαταραγεμένο» γράφοντας χαρακτηριστικά στην πλατφόρμα του Truth Social:

«Μαθαίνω ότι ο διαταραγμένος Τζακ Σμιθ, προκειμένου να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2024, θα δημοσιεύσει ένα ακόμη ψεύτικο κατηγορητήριο για τον αγαπημένο σας πρόεδρο, εμένα, στις 5:00 μ.μ. (00:00 ώρα Ελλάδας, Τρίτη 1 Αυγούστου)».

Ο αμερικανός μεγιστάνας αντάλλασσε συνεχώς ματιές με τον Σμιθ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ενώ κουνούσε νευρικά τους αντίχειρές του περιμένοντας να ξεκινήσει η ακρόαση. Όταν, δε, ανακοινώθηκε ο αριθμός της υπόθεσής του, κούνησε ειρωνικά το κεφάλι του.

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, είχε δηλώσει ότι όλο αυτό γίνεται για να παρεμποδιστεί ο δρόμος του προς την εκλογή χαρακτηρίζοντας τον Σμιθ εμμέσως πλην σαφώς ως πιόνι.

Το σίγουρο είναι ότι όσο πεπεισμένος και να εμφανίζεται ο Τραμπ ότι όλα θα περάσουν χωρίς συνέπειες, αυτή τη φορά δεν έχει όλη τη δύναμη του κόσμου στα χέρια του.

«Πολύ θλιβερή μέρα»

«Είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για την Αμερική», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αφού παρουσιάστηκε ενώπιον δικαστηρίου στην Ουάσινγκτον όπου του απαγγέλθηκαν επισήμως κατηγορίες για την απόπειρά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020.

«Πρόκειται για δίωξη εναντίον ενός πολιτικού αντιπάλου. Αυτό δεν θα έπρεπε να συμβεί ποτέ στην Αμερική», τόνισε ο Τραμπ προτού επιβιβαστεί στο ιδιωτικό του αεροσκάφος για να επιστρέψει στο Νιού Τζέρσι.

Στις 28 Αυγούστου αποφασίζεται η ημερομηνία έναρξης της δίκης

Στις 28 Αυγούστου θα συνεδριάσει εκ νέου το δικαστήριο και θα οριστεί η ημερομηνία έναρξης της δίκης.

Χθες οι δικηγόροι του Τραμπ ζήτησαν χρόνο για να εξετάσουν τον όγκο των εγγράφων της υπόθεσης, παρά το αίτημα του Σμιθ για «μια δίκη χωρίς καθυστέρηση».

Το κατηγορητήριο, που εκτείνεται σε 45 σελίδες, κάνει λόγο κυρίως για «το εγκληματικό σχέδιο» του Τραμπ να υπονομεύσει τα θεμέλια της αμερικανικής δικαιοσύνης προσπαθώντας να παρεμποδίσει τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων περισσότερων από 150 εκατομμυρίων Αμερικανών, πρωτοφανείς και ιδιαίτερα σοβαρές κατηγορίες για εν ενεργεία πρόεδρο.

Οι δύο προηγούμενες διώξεις εναντίον του Ρεπουμπλικάνου αφορούν τον χρηματισμό πρώην πορνοστάρ πριν τις εκλογές του 2020 με στόχο τη σιωπή της και τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε διαβαθμισμένα έγγραφα μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο. Πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν τις περιόδους πριν και μετά τη θητεία του.

«Μπορώ να διαβεβαιώσω όλο τον κόσμο ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία και θα διεξαχθεί δίκαιη δίκη», τόνισε η δικαστής Ουπαντιάι.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο, στο οποίο παρουσιάστηκε ο Τραμπ, βρίσκεται κοντά στο Καπιτώλιο, την έδρα του Κογκρέσου, όπου στις 6 Ιανουαρίου 2021 εισέβαλαν οπαδοί του.

«Οι πρόεδροι δεν είναι βασιλιάδες», έγραφε πλακάτ που κρατούσε διαδηλωτής έξω από το κτίριο του δικαστηρίου, μια αναφορά στη δήλωση που είχε κάνει τον Νοέμβριο του 2021 η δικαστής Τάνια Τσάτκαν.