Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επισκέφθηκε τη μετωπική γραμμή κοντά στην πόλη Μπαχμούτ, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (22/03).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, η εν λόγω πόλη έχει γίνει επίκεντρο του πολέμου στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να προσπαθεί να την καταλάβει εδώ και μήνες. Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πρόσφατα αντεπίθεση στα δυτικά της πόλης.

Η επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έρχεται μετά την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων σε ουκρανικές πόλεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερα άτομα σε μια επίθεση κοντά στην πρωτεύουσα. Ο Ουκρανός Πρόεδρος ευχαρίστησε τα στρατεύματα γύρω από την Μπαχμούτ για την υπεράσπιση της πόλης και της χώρας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση.

«Είναι τιμή μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στους στρατιωτικούς, συμπληρώνοντας: «Στα ανατολικά της χώρας μας, στο Ντονμπάς, και να βραβεύσω τους ήρωές μας, να σας ευχαριστήσω, να σας σφίξω το χέρι».

Σκληρές μάχες για το Μπαχμούτ εν μέσω της επίσκεψης Ζελένσκι

Η πόλη Μπαχμούτ έχει μετατραπεί σε ερείπια. Για περισσότερους από επτά μήνες έχει γίνει τόπος σφοδρών μαχών, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να έχουν εδαφικά κέρδη για να ικανοποιήσουν το Κρεμλίνο. Το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας δυτικά του Μπαχμούτ ήταν πιθανό να ανακουφίσει την πίεση στην κύρια οδό ανεφοδιασμού της πόλης και επεσήμανε ότι η επίθεση της Ρωσίας στην πόλη θα μπορούσε να χάσει τη δυναμική της.

«Οι μάχες συνεχίζονται γύρω από το κέντρο της πόλης και η ουκρανική άμυνα εξακολουθεί να κινδυνεύει από τον εγκλωβισμό από το βορρά και το νότο», προστίθεται στην ανακοίνωση, ενώ τονίζεται: «Ωστόσο, υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα η ρωσική επίθεση στην πόλη να χάνει την περιορισμένη δυναμική που είχε αποκτήσει, εν μέρει επειδή ορισμένες ρωσικές [στρατιωτικές] μονάδες έχουν ανακατανεμηθεί σε άλλους τομείς».

Πάντως, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Μόσχα είχε εκτοξεύσει περισσότερα από 20 «μη επανδρωμένα αεροσκάφη», καθώς και πυραύλους και βλήματα. Τα πλήγματα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε κατοικημένη περιοχή της περιοχής του Κιέβου έπληξαν ορόφους δύο φοιτητικών εστιών στην πόλη Ρζίστσιβ. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας 11χρονος ήταν μεταξύ των τραυματιών, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες διάσωσης. Ένα τριώροφο σχολικό κτίριο επλήγη επίσης.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι 25 τραυματίστηκαν στη νοτιοανατολική πόλη της Ζαπορίζια, η οποία επίσης χτυπήθηκε. Μάλιστα, σε ένα tweet του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι οι κατοικημένες περιοχές στη Ζαπορίζια έγιναν στόχος.

Photo credits: Γραφείο Τύπου της Προεδρίας της Ουκρανίας