Έχουμε όλοι αντιληφθεί ότι το 2021 είναι μια δύσκολη χρονιά που κρύβει όμως και κάποια θετικά, τα οποία δεν πρέπει να αγνοούμε. Αφορούν κυρίως την μουσική σκηνή, η οποία βιώνει μια ανασύνθεση θα έλεγε κανείς. Τι εννοούμε με αυτό; Πολλοί καλλιτέχνες μετά από μια χρονιά παγώματος, επικεντρώθηκαν περισσότερο από ποτέ σε αυτό που τους εκφράζει και το αποτέλεσμα ήταν άκρως απολαυστικό. Ίσως η χρονιά αυτή να ανήκει στην rock σκηνή με το rock ‘n’ roll να κάνει σιγά σιγά comeback.

Αν και ζούμε στην γενιά της trap μουσικής – και κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό- τον τελευταίο καιρό βλέπουμε τραγούδια με έντονο το στοιχείο του Rock n’ Roll και Punk να γίνονται trends, τραβώντας ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον της νέας γενιάς. Δεν είναι τυχαίο ότι η φετινή Eurovision ανέδειξε τους Ιταλούς «Maneskin», που με περηφάνεια φώναξαν «Rock n Roll never dies» ενώ σήκωναν την κούπα (όχι του Euro). Δέχτηκαν τεράστια κριτική, όπως γινόταν ανέκαθεν με αντίστοιχα συγκροτήματα.

Αυτό που πρέπει να αποφευχθεί είναι να μην γίνει mainstream και να πέσει στην παγίδα που έπεσε η rap μουσική, αυτή της εμπορευματοποίησης. Όχι, μόνο θα χαθεί ολόκληρη η ιδιοσυγκρασία και φιλοσοφία του, αλλά θα καταλήξουμε να ακούμε ξανά τραγούδια χωρίς κανένα απολύτως νόημα, τα οποία δεν θα διαφέρουν και τόσο μεταξύ τους. Το comeback δεν είναι απαραιτήτως καλό, και πολλές φορές αλλοιώνει την αρχική μορφή – σύλληψη, είτε αυτό είναι ταινία, σειρά, ακόμα και είδος μουσικής.

Θα υπάρξουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η Rock ποτέ δεν χάθηκε, και πως δεν ανταποκρίνεται σε ένα ευρύ κοινό. Μην κρυβόμαστε όμως πίσω από το δάχτυλό μας. Πάντα υπήρχε απλά τα τελευταία χρόνια δεν είχε τόση απήχηση…κάτι που ανακτά. Η μουσική είναι ανοιχτή για όλους και δεν πρέπει να απευθύνεται σε κάποια ελίτ.

Στα πρακτικά τώρα. Παιδιά μαθαίνουν ακόμα κιθάρα, ντραμς και μπάσο. Πράγματα όπως αυτά σίγουρα θα επηρεάσουν το μουσικό τους λεξιλόγιο, που ίσως συμπεριλάβει ηχογράφηση και σύνταξη τραγουδιών αργότερα. Όλα φαίνεται να κάνουν τον κύκλο του, όπως συνέβη και με την grunge μουσική. Το γεγονός ότι η μουσική συνεχίζει να αλλάζει, εξακολουθεί να βασίζεται στη μουσική που ήρθε από πριν. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι τα μέσα δεν προωθούν πάντα την καλύτερη μουσική οποιασδήποτε εποχής.

Το γεγονός ότι η ροκ (και η μέταλ) μουσική επιστρέφει, επιβεβαιώνουν και καλλιτέχνες της, που εξακολουθούν να κάνουν το καλύτερο που μπορούν στον αγώνα αυτό. Οι Guns N ’Roses επανενώθηκαν, ενώ οι Metallica προσπαθούν. Οι δίσκοι βινυλίου γίνονται ξανά δημοφιλείς, ενώ γεννιέται πολιτικό χάος παγκοσμίως συνοδευόμενο από αναταραχή και φόβο για το μέλλον. Που μπορεί να οδηγήσει όλο αυτό; Στην επιστροφή του Rock ‘n’ Roll.